Perfecte reisbuddy: de Canon EOS M50 systeemcamera

systeemcamera voor op reis

systeemcamera voor op reis

De perfecte camera voor op reis is het liefst klein en licht van gewicht. Niets is namelijk zo onhandig dan sjouwen met een lompe camera en zware lenzen. Aan de andere kant wil je natuurlijk niet inleveren op kwaliteit, want jouw reis verdient de beste foto’s. Maar hoe vind je een camera die licht en compact is, maar wél foto’s maakt die zo uit een professionele spiegelreflexcamera kunnen komen? Zoek niet langer, want de Canon EOS 50M voldoet aan al jouw wensen en is daarmee de perfecte systeemcamera voor op reis!

Van spiegelreflex naar systeemcamera

In 2013 kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera, de Canon 60D. Deze professionele camera zorgde voor de allermooiste foto’s en op mijn reizen waren wij dus onafscheidelijk. In 2017 kocht ik de opvolger, de Canon 80D. Een geweldige camera, maar toch is er een nadeel: Een spiegelreflexcamera, zoals de 60D en 80D, is behoorlijk groot en dat ging mij de laatste tijd nogal tegenstaan. Daarom wilde ik graag een kleinere, lichtere variant die gemakkelijk mee te nemen is, maar toch geweldige foto’s schiet. De keuze viel op de Canon EOS M50! Inmiddels heb ik de camera veelvuldig getest in onder andere Griekenland, Zweden en Jordanië en ik ben fan!

canon eos m50 ervaringen

Canon EOS M50: de perfecte systeemcamera voor op reis!

De EOS M50 is een compacte, veelzijdige, spiegelloze systeemcamera van Canon. Met een gewicht van slechts 378 gram en een afmeting van 116,3 x 88,1 x 58,7 mm is deze systeemcamera perfect voor op reis. Via de Wifi-functie kun jij alle foto’s direct naar jouw smartphone sturen. Wil jij video’s maken of vloggen? Ook daar is deze camera perfect voor! Op de camera zit namelijk een variangle touchscreen scherm, die je naar voren kunt draaien zodat je video’s van jezelf kunt maken terwijl jij jouw reisbestemming ontdekt. De camera schiet video’s in 4k, dus je bent verzekerd van de beste kwaliteit.

Foto’s met de kwaliteit van een spiegelreflexcamera

Ben jij bang dat de kwaliteit van deze systeemcamera onder doet aan die van een spiegelreflex? Begrijpelijk, want dat was ik ook. Gelukkig was dit nergens voor nodig en heb ik bijvoorbeeld bij het fotograferen van wereldwonder Petra in Jordanië mijn EOS M50 verkozen boven mijn Canon 80D. En dat wil wat zeggen!

De technische snufjes op de EOS M50 zijn gelijk aan veel spiegelreflexcamera’s van Canon. Zo heeft de EOS M50 dezelfde 24,1 Megapixel CMOS-sensor en hetzelfde autofoccussysteem van als de Canon EOS 80D. De camera is met zijn Digic 8 beeldprocessor zelfs een stapje voor op de EOS 80D, die voorzien is van een oudere generatie beeldprocessor (de Digic 6). Geen wonder dat veel fotografen die gewend zijn met een spiegelreflexcamera te schieten, erg enthousiast zijn over de prestaties van de EOS M50!

kleine spiegelreflex camera voor op reis
compacte camera voor op reis

Beginner? Gebruik de handige voorinstellingen!

Naast de professionele sensor en beeldprofessor beschikt de Canon EOS M50 over diverse opties die je ook op een spiegelreflexcamera vind. Zo kun je, als je een gevorderd fotograaf bent, volledig handmatig alle instellingen aanpassen, maar ook semi-automatisch en automatisch. Er zit een supersnelle autofocus op voor het fotograferen van bewegende objecten. Ook kun je gebruik maken van een aantal handige voorinstellingen. Selecteer bijvoorbeeld ‘voedsel’ voor kleurrijke foodfotografie of de functie ‘HDR-tegenlicht’ als je over- of onderbelichting bij tegenlicht wilt voorkomen. Handig voor als je beginnend fotograaf bent. De foto’s worden opgeslagen in JPG, RAW of beide, zoals je ook bij spiegelreflexcamera’s gewend bent.

Canon EOS M50 kitlens: EF-M 15-45mm

Bij mijn Canon EOS M50 zat de EF-M 15-45 mm kitlens. Deze zoomlens heeft aan de ene kant dus een mooie groothoek, wat perfect is voor landschappen en grote gebouwen, maar heeft daarnaast een redelijke zoom om objecten dichterbij te halen. Voor de reizen die ik tot nu toe met mijn Canon EOS M50 heb gemaakt, waar het vooral ging om het fotograferen van landschappen, steden en details, was deze range zeker voldoende. Wil je meer, bijvoorbeeld een grote zoom voor op safari, dan zul je een tweede lens nodig hebben. Handig: ben je al in het bezit van Canon EF-lenzen, bijvoorbeeld omdat je een Canon Spiegelreflexcamera hebt? Dan kun je deze lenzen middels deze EF-EOS M mount adapter ook gebruiken op de Canon EOS M50! Enorm handig dus! Vind je de officiele mount adapter van Canon te prijzig, dan is deze van Viltrox een goed alternatief.

Tips bij het kopen van de Canon EOS M50!

Ben jij enthousiast? Twijfel dan niet langer en maak van de Canon EOS M50 jouw perfecte reisbuddy! Let bij het aanschaffen van de camera wel even op welke kit je koopt. Zoals ik aangaf is de camera in combinatie met de 15-45 mm lens een populaire set, maar je kunt de camera ook kopen in combinatie met de 18-150 of 55-200 voor extra zoom! Op de websites van bijvoorbeeld Mediamarkt en Coolblue vind je diverse opties.

>> Koop hier de Canon EOS M50 via Mediamarkt <<
>> Koop hier de Canon EOS M50 via Coolblue <<

Mijn ultieme tip: schaf ook een extra accu aan. De accu is namelijk een stuk kleiner dan die van een spiegelreflexcamera en daarom is deze ook een stuk sneller leeg. Zelf moet ik de Canon EOS M50 elke dag opladen. Ben jij van plan om een dag veel foto’s te maken, dan heb je aan één batterij helaas niet genoeg.

>> Koop hier een extra accu voor de EOS M50 <<

Op Travellust vind je nog veel meer artikelen met handige producten voor reizigers. Gebruik jij ook een systeemcamera voor op reis?

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!