Symi Griekenland: de leukste tips en bezienswaardigheden!

 • Home
 • Europa
 • Symi Griekenland: de leukste tips en bezienswaardigheden!
van rhodos naar symi

griekenland symi

Symi is een relatief onbekend eiland in Griekenland. Dit schilderachtige eiland ligt vlakbij Rhodos en is daarom populair als dagtrip vanuit dit eiland. Omdat het eiland geen luchthaven heeft, is het eiland vrijwel onbekend bij de grote massa. Zelf bezochte ik het eiland 3 dagen tijdens een zeiltocht. Hier lees je alle tips voor bezienswaardigheden en dingen om te doen op Symi! 

Symi: onbekend en kleurrijk eiland in Griekenland

Symi, ook wel als Simi of Syme gespeld, is een klein eiland vlakbij de Turkse kust en het Griekse eiland Rhodos en is onderdeel van de Dodekanesos, de meest oostelijke eilandengroep van het land. Zodra ik de haven van Symi-Stad bereik besef ik al meteen dat mijn camera en ik hier geen seconde gescheiden zullen zijn. Ik word verwelkomd door een weelderige rotswand bekleed met pastelkleurige huisjes. In de verte prijken bruingroene heuvels. Ik spring van de boot en mijn camera draait overuren. Schattige steegjes, katholieke kerkjes, vissers die hun buit langs de waterkant uitstallen, kraampjes met sponzen en schelpen en natuurlijk tientallen dobberende boten. Van simpele, kleurrijke vissersbootjes tot luxe jachten die met gemak een paar ton hebben gekost. Want ja, het eiland is ook erg in trek bij de jetset (wij spotten Katja Schuurman, hoezee!). Zodra de zon achter de heuvels verdwijnt komen de terrassen tevoorschijn, waar het wijn rijkelijk vloeit en de vangst van de dag op tafel verschijnt. Een ultiem Zuid-Europees vakantiegevoel.

van rhodos naar symi

symi

symi winkelen

symi hoogtepunten

haven symi

Symi-Stad is opgedeeld in Gialos, het sfeervolle gebied rondom de haven vol winkeltjes, restaurantjes, taverna’s en cafe’s en het hoger gelegen Ano Symi, ook wel ‘het dorp’ genoemd. Symi-Stad is zeker het hoogtepunt op het eiland. Ga je verder het binnenland in, dan valt je op dat het eiland vrij kaal is. Op het eiland draaide het in het verleden vooral om de handel in spons en de scheepsbouw en dat laatste heeft ervoor gezorgd dat er veel bomen zijn gekapt. De kust is ruig en grillig, met spectaculaire baaitjes die gevormd worden door steile rotswanden waarvandaan je een magisch uitzicht hebt op de glinsterende Egeïsche Zee.

De verscholen stranden van Symi

Natuurlijk kent Symi ook de nodige stranden. Het meest toegankelijke strand is het strand van het knusse vissersdorp Pedi, net buiten Symi-Stad. De overige stranden zijn wat lastiger te bereiken, bijvoorbeeld te voet of per taxiboot. Naast Pedi zijn er nog zo’n vijftien stranden. Sommige zijn ontwikkeld en beschikken over bedjes, parasols en enkele taverna’s. Anderen zijn compleet verlaten en ongerept. Eén van die verscholen stranden is St. George Bay (Agios Georgios Dysalonas), een bloedmooi stuk zand verscholen achter een 300 meter hoge rotswand waar je mond van openvalt. Geen wonder dus dat dit als één van de mooiste stranden van Griekenland wordt gezien! St. George Bay is met stip het mooiste strand dat ik in Europa heb gezien en is een must bij een bezoek aan het eiland.

symi-griekenland

stranden symi

agios georgios strand symi

Hoogtepunten en bezienswaardigheden Symi

Breng je een bezoek aan Symi, vergeet de volgende bezienswaardigheden en activiteiten dan niet over te slaan:

 • Het gezellige Gialos in Symi-Stad met de fijne (vis)restaurantjes en de kleurrijke, kronkelige steegjes
 • De Heilige Mariakerk met een prachtig uitzicht op de haven
 • Klooster van Aartsengel Michaël Panormitis met het gelijknamige zandstrand
 • Dorpjes Pedi, Emborios en Nimborio
 • Het spectaculaire St. George Bay, een van de mooiste stranden van Griekenland
 • De Byzantijnse burcht
 • Een boottocht langs de kust en de omringende eilandjes
 • Wandelen door het verlaten binnenland en langs de ruige kustlijn

Symi bezoeken en eilandhoppen

Het feit dat de stranden van Symi niet gemakkelijk bereikbaar zijn zorgt er voor dat het massatoerisme achterblijft. Daarnaast heeft Symi geen eigen luchthaven. Wel is het eiland erg populair als dagtocht. Iedere dag komen er boten aan vanuit Rhodos, Dit is een tochtje van zo’n 50 minuten tot 1,5 uur, afhankelijk van welke boot je pakt. In een middagje kan je al een leuk beeld krijgen van Symi-Stad. Bekijk hier alle zonnige pakketreizen naar Rhodos via Tui.

Toch is het echt de moeite waard één of meerdere nachten te overnachten. Zo heb je genoeg tijd om het gehele eiland en de verscholen stranden op eigen houtje te ontdekken en ben je niet één van de vele dagjesmensen. Je kunt dan een losse vlucht boeken naar Rhodos, om via daar per boot op Symi te komen. Vliegen kan vanfr Amsterdam en Eindhoven. Bekijk hier alle vluchten naar Rhodos met Transavia. Ook boek je dan los je hotel op Symi en Rhodos. De keuze uit hotels en appartementen op Symi is niet enorm en de prijzen zijn voor Griekse begrippen best hoog, maar online zijn wel wat fijne accommodaties te vinden, die zich vooral concentreren in Symi-Stad.

Zelf bezocht ik het eiland tijdens een yogacruise en sliep ik een nachtje in de haven, op het dek van onze boot onder de sterrenhemel. Magisch! Ook Eilandhoppen op Maat biedt heerlijke reizen aan, zoals eilandhoppen langs Rhodos, Symi en Kos.

Meer lezen over Griekenland kan hier. Kende jij dit onbekende Griekse eiland al?

symi bezienswaardigheden

gialos symi stad

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Ik kende Symi helemaal niet, nog nooit van gehoord! Maar het ziet er wel prachtig uit!

Ja, ik kende het van naam.Toen ik vorig jaar augustus met de kinderen in de bus van Dalaman naar Içmeler zat zaten er ook mensen bij die naar een (zo te horen) leuke accommodatie op Symi gingen. Toevallig allemaal alleenreizenden viel mij op.
Ik vind de Lycische kust sowieso heel mooi!

Ik had nog nooit van Symi gehoord, maar wat een heerlijk plekje lijkt me dat. Mooie sfeervolle foto’s. En die St. George Bay…wauw!

46 jaar geleden nam een mooie Griek mij mee naar Simi. Ik was 19 en op vakantie op Rhodos. Toen nog een paradijs e Simi helemaal! Ik ben het nooit vergeten en ga binnenkort terug.

Wat bijzonder Henny! Heel veel plezier op Symi binnenkort!

Wauww, ziet er onwijs mooi uit! Ik moet echt eens wat meer van Griekenland zien. Prachtig land! <3

ik wil graag op de hoogte gehouden worden naar de reizen naar Symi en welke vliegtuig maatschappij daar heen vliegt.

Hi Chris, deze website is geen reisorganisatie! Dit is mijn persoonlijke blog over alle reizen die ik ooit heb gemaakt, dus ik kan je niet op de hoogte houden van reizen naar Symi. Zoals je in de laatste alinea leest, heeft Symi hzelf geen luchthaven. Veel mensen bezoeken Symi vanaf Rhodos, of maken een bootreis langs meerdere eilanden. Vliegen naar Rhodos kan vanaf Amsterdam of Eindhoven met Transavia. Vanaf daar kan je met de boot en kun je bijvoorbeeld een hotel via Booking.com op Symi boeken. Een dagtrip vanuit Rhodos kan ook, al is het wel leuker om er ook echt te slapen.

Bedankt voor je reactie.

Graag gedaan!

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!