Ontdek Tunesië: Tweedaagse Sahara tour

Sahara tour Tunesië

Tunesië: hate it or love it. Ik ben er zelf nog niet helemaal over uit. Het eten is verschrikkelijk, maar de avondzon is hemels. Stinkende, grauwe haventjes. Heerlijk geurende markten. Lelijke, betonnen hotels omringd met een prachtig ongerept woestijnlandschap. Opdringerige verkopers, liefdevolle kamelenhoeders. Toch ben ik blij dit land bezocht te hebben. Ik maakte er één van de gaafste tochten die ik tijdens een ‘doodnormale’ zonvakantie heb mogen maken: twee dagen op avontuur in de uitgestrekte Sahara, de grootste zandwoestijn op aarde.

Sahara Explorer: de mooiste Sahara Tour in Tunesië

Wil je veel van Tunesië zien, dan is een tweedaagse Sahara Explorer dé manier. Maar liefst 1200 kilometer wordt afgelegd, waardoor je ongeveer de helft van Tunesië kunt zien. Ietwat toeristisch, maar dat heeft een legitieme reden: het landschap is prachtig, ruw en onwerkelijk mooi. In de zomer van 2010 deed ik deze tour samen met acht vrienden.

Dag 1: El Djem, Matmata en Douz

Vanuit badplaats Hamammet vertrekt de tourbus richting amfitheater van El Djem, het best bewaarde Romeinse theater van Afrika.  Enkele scenes van de aangrijpende blockbuster Gladiator zijn hier opgenomen. Ik heb een liefde voor Romeinse ruïnes, dus ik neem alles met veel plezier in me op en waan me eventjes terug in de tijd. Buiten het theater, in de slaperige straten van het stadje, staan enkele authentieke gebouwen met rijkelijk versierde wanden en kleurrijke deuren. Een typisch beeld voor Tunesië en een feest vals je van fotografie houdt.

De weg vervolgt zich. We rijden urenlang door een landschap vol olijfbomen, maar hoe dichter we ons bij Matmata bevinden hoe meer het op een maanlandschap begint te lijken. In Matmata bezoeken we een grotwoning, waar een lokaal gezin ons laat zien hoe zij daar leven. Dat de lokale bevolking midden in de woestijn een stuk oprechter is dan de opdringerige landgenoten in de badplaatsen, blijkt als ik een ansichtkaart wil afrekenen bij een souvenirshop. De trotse eigenaar van een stoffig souvenirswinkeltje zegt met een grote glimlach dat ik de kaart niet hoef te betalen.

Sahara tour Tunesië

Het typische beeld wat in mijn opkomt als ik aan het woord ‘woestijn’ denk (geelbruine zandduinen, kamelen en hier en daar dorre begroeiing) verschijnt wanneer we de omgeving van Douz binnenrijden.  Hier staat een kamelentocht op de planning (waarom wordt een tocht op een dromedaris overal massaal kamelentocht genoemd?). Anyway… De tocht is onwerkelijk. Brandende zon. Niets dan zand. Ons gezicht bedekt met doeken. Een gure saharawind, maar vooral een magische plek waar ik me op en top gelukkig voel: bovenop een joekel van een kameel dromedaris, in de bekendste woestijn ter wereld. Wauw! Deze dag is onvergetelijk

Sahara Tour Tunesië

Tegen de avond worden we afgezet bij een luxe resort in Douz. Een oase na de bloedhitte van de woestijn. Nadat we het saharazand van ons lijf hebben gespoeld in het zwembad duiken we vol indrukken het bed in, want om half 4 zal de wekker gaan .

Dag 2: Chott El Djerid, Tozeur en Kairouan

De wekker gaat vroeger dan dat we willen, maar dit is voor een goed doel. Zoutmeer Chott El Djerid zal het decor vormen voor een adembenemende zonsopkomst, die nu, jaren later nog steeds niet overtroffen is. Na dit verbluffende natuurverschijnsel brengt de tour ons naar het startpunt van een tweede tocht door de woestijn Maar vandaag staan er geen kamelen, maar jeeps te wachten om ons de omgeving te laten zien. Met de wind door mijn haren scheuren we door die immens grote zandbak. We rijden een stukje van de officiële Parijs-Dakar route en de chauffeur scheurt met zoveel enthousiasme waardoor het lijkt alsof we in de échte rally zijn beland.

Zoutvlakte Chott El Djerid

Sahara Tour Tunesië

Midden in de woestijn doemt Mos Espa op, een verzameling van buitenaards ogende huisjes. Dit was één van de sets van de film Star Wars en jaren later staat dit dorpje er nog steeds, om de toeristen te vermaken. Ik vind het maar niets, maar voor de mannen in de groep lijkt het een feest van herkenning.

In de oase bij Tozeur maken we erondje met een koets, getrokken door te dunne paarden. Halverwege laat een Tunesiër van in de tachtig ons zien dat je op die leeftijd nog prima in staat bent om op blote voeten een metershoge palmboom in te klimmen. Held! De groene natuur is een welkome verassing na de droge, uitgestrekte woestijn.

De toer loopt ten einde, de lange rit terug naar Hammamet wordt strategisch onderbroken door een stop in de heilige stad Kairouan. Interessant, want hier bevindt zich de grootste moskee van Afrika; de moskee van Uqba. Er wordt gezegd dat zeven pelgrimstochten naar deze moskee, gelijk staat aan één pelgrimstocht naar Mekka. Helaas komen we ’s middags aan, wanneer de moskee gesloten is voor publiek. We kunnen enkel foto’s maken vanaf het dak van een naastgelegen winkel, een kleine teleurstelling, maar de moskee is een mooi bouwwerk om te zien.

Mos Espa, Tozeur en Kairouan

Handige tips voor Sahara tour Tunesië

Ben jij enthousiast geworden en lijkt een Sahara Tour in Tunesië jouw ook wel wat? De Sahara Tour is één van de leukste uitstapjes in Tunesië. Deze excursie duurt twee dagen en is inclusief één overnachting. Meestal zijn alle maaltijden inbegrepen. De tour is populair en is dus bij alle hotels en via elke touroperator te boeken. Zelf had ik mijn verblijf in Hammamet via Tui geregeld. Via Tui boek je voordelige (all-inclusive) reizen naar onder andere Hammamet en Sousse. Ter plekke heb ik bij de reisleiding deze tocht door de Sahara geboekt. Benieuwd naar alle hotelaanbiedingen van Tui? Kijk dan hier!

Ben jij al eens in Tunesië geweest? Lijkt een Sahara Tour je wat?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 gedachten over “Ontdek Tunesië: Tweedaagse Sahara tour”