Ontdek Tunesië: Tweedaagse Sahara tour

  • Home
  • Afrika
  • Ontdek Tunesië: Tweedaagse Sahara tour
Chott El Djerid, Tunesië

Sahara tour Tunesië

Tunesië: hate it or love it. Ik ben er zelf nog niet helemaal over uit. Het eten is verschrikkelijk, maar de avondzon is hemels. Stinkende, grauwe haventjes. Heerlijk geurende markten. Lelijke, betonnen hotels omringd met een prachtig ongerept woestijnlandschap. Opdringerige verkopers, liefdevolle kamelenhoeders. Toch ben ik blij dit land bezocht te hebben. Ik maakte er één van de gaafste tochten die ik tijdens een ‘doodnormale’ zonvakantie heb mogen maken: twee dagen op avontuur in de uitgestrekte Sahara, de grootste zandwoestijn op aarde.

Sahara Explorer: de mooiste Sahara Tour in Tunesië

Wil je veel van Tunesië zien, dan is een tweedaagse Sahara Explorer dé manier. Maar liefst 1200 kilometer wordt afgelegd, waardoor je ongeveer de helft van Tunesië kunt zien. Ietwat toeristisch, maar dat heeft een legitieme reden: het landschap is prachtig, ruw en onwerkelijk mooi. In de zomer van 2010 deed ik deze tour samen met acht vrienden.

Dag 1: El Djem, Matmata en Douz

Vanuit badplaats Hamammet vertrekt de tourbus richting amfitheater van El Djem, het best bewaarde Romeinse theater van Afrika.  Enkele scenes van de aangrijpende blockbuster Gladiator zijn hier opgenomen. Ik heb een liefde voor Romeinse ruïnes, dus ik neem alles met veel plezier in me op en waan me eventjes terug in de tijd. Buiten het theater, in de slaperige straten van het stadje, staan enkele authentieke gebouwen met rijkelijk versierde wanden en kleurrijke deuren. Een typisch beeld voor Tunesië en een feest vals je van fotografie houdt.

De weg vervolgt zich. We rijden urenlang door een landschap vol olijfbomen, maar hoe dichter we ons bij Matmata bevinden hoe meer het op een maanlandschap begint te lijken. In Matmata bezoeken we een grotwoning, waar een lokaal gezin ons laat zien hoe zij daar leven. Dat de lokale bevolking midden in de woestijn een stuk oprechter is dan de opdringerige landgenoten in de badplaatsen, blijkt als ik een ansichtkaart wil afrekenen bij een souvenirshop. De trotse eigenaar van een stoffig souvenirswinkeltje zegt met een grote glimlach dat ik de kaart niet hoef te betalen.

Sahara tour Tunesië

Het typische beeld wat in mijn opkomt als ik aan het woord ‘woestijn’ denk (geelbruine zandduinen, kamelen en hier en daar dorre begroeiing) verschijnt wanneer we de omgeving van Douz binnenrijden.  Hier staat een kamelentocht op de planning (waarom wordt een tocht op een dromedaris overal massaal kamelentocht genoemd?). Anyway… De tocht is onwerkelijk. Brandende zon. Niets dan zand. Ons gezicht bedekt met doeken. Een gure saharawind, maar vooral een magische plek waar ik me op en top gelukkig voel: bovenop een joekel van een kameel dromedaris, in de bekendste woestijn ter wereld. Wauw! Deze dag is onvergetelijk

Sahara Tour Tunesië

Tegen de avond worden we afgezet bij een luxe resort in Douz. Een oase na de bloedhitte van de woestijn. Nadat we het saharazand van ons lijf hebben gespoeld in het zwembad duiken we vol indrukken het bed in, want om half 4 zal de wekker gaan .

Dag 2: Chott El Djerid, Tozeur en Kairouan

De wekker gaat vroeger dan dat we willen, maar dit is voor een goed doel. Zoutmeer Chott El Djerid zal het decor vormen voor een adembenemende zonsopkomst, die nu, jaren later nog steeds niet overtroffen is. Na dit verbluffende natuurverschijnsel brengt de tour ons naar het startpunt van een tweede tocht door de woestijn Maar vandaag staan er geen kamelen, maar jeeps te wachten om ons de omgeving te laten zien. Met de wind door mijn haren scheuren we door die immens grote zandbak. We rijden een stukje van de officiële Parijs-Dakar route en de chauffeur scheurt met zoveel enthousiasme waardoor het lijkt alsof we in de échte rally zijn beland.

Zoutvlakte Chott El Djerid

Sahara Tour Tunesië

Midden in de woestijn doemt Mos Espa op, een verzameling van buitenaards ogende huisjes. Dit was één van de sets van de film Star Wars en jaren later staat dit dorpje er nog steeds, om de toeristen te vermaken. Ik vind het maar niets, maar voor de mannen in de groep lijkt het een feest van herkenning.

In de oase bij Tozeur maken we erondje met een koets, getrokken door te dunne paarden. Halverwege laat een Tunesiër van in de tachtig ons zien dat je op die leeftijd nog prima in staat bent om op blote voeten een metershoge palmboom in te klimmen. Held! De groene natuur is een welkome verassing na de droge, uitgestrekte woestijn.

De toer loopt ten einde, de lange rit terug naar Hammamet wordt strategisch onderbroken door een stop in de heilige stad Kairouan. Interessant, want hier bevindt zich de grootste moskee van Afrika; de moskee van Uqba. Er wordt gezegd dat zeven pelgrimstochten naar deze moskee, gelijk staat aan één pelgrimstocht naar Mekka. Helaas komen we ’s middags aan, wanneer de moskee gesloten is voor publiek. We kunnen enkel foto’s maken vanaf het dak van een naastgelegen winkel, een kleine teleurstelling, maar de moskee is een mooi bouwwerk om te zien.

Mos Espa, Tozeur en Kairouan

Handige tips voor Sahara tour Tunesië

Ben jij enthousiast geworden en lijkt een Sahara Tour in Tunesië jouw ook wel wat? De Sahara Tour is één van de leukste uitstapjes in Tunesië. Deze excursie duurt twee dagen en is inclusief één overnachting. Meestal zijn alle maaltijden inbegrepen. De tour is populair en is dus bij alle hotels en via elke touroperator te boeken. Zelf had ik mijn verblijf in Hammamet via Tui geregeld. Via Tui boek je voordelige (all-inclusive) reizen naar onder andere Hammamet en Sousse. Ter plekke heb ik bij de reisleiding deze tocht door de Sahara geboekt. Benieuwd naar alle hotelaanbiedingen van Tui? Kijk dan hier!

Zo boek jij jouw vakantie Tunesië!
Beste reistijd: mei t/m sept
Voordelige pakketreizen (en rondreizen) naar Tunesië boek je onder andere via Tui, Corendon en de Vakantiediscounter.
Een pakketreis is vaak de voordeligste optie. Liever los boeken? Vliegtickets naar Tunesië (Enfidha) boek je via Tui of Corendon.
Bekijk alle hotels in Tunesië op Booking.com.

Op Travellust lees je meer tips voor Afrika. Ben jij al eens in Tunesië geweest? Lijkt een Sahara Tour je wat?

Lisette | Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie. Momenteel reis ik als digital nomad de wereld rond. Waar ik warm van word? Exotische culturen, ongerepte natuur, backpacken, road trips, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Wat een leuk geschreven verhaal Lisette! Tunesie was niet echt op mijn radar tot nu toe, maar ik zal me er eens meer in verdiepen. Een sahara tour klinkt heel tof!

Bedankt voor het compliment! Ik bezocht Tunesië als strandbestemming en deed de tourtjes vanuit mijn hotel, maar volgens mij is het ook best leuk om rond te reizen! Vriendinnen van mij zijn ook naar de hoofdstad Tunis geweest en vonden het echt een verrassende, authentieke stad!

Wow de tour is sinds 2007 geen steek veranderd haha. Wij hebben precies hetzelfde gedaan in dezelfde tijd en helaas was de moskee toen ook dicht. Ben je ook in Sidi Bousaid geweest en Carthago? Dat vond ik stiekem het mooiste, vond de woestijn wat tegenvallen (zeker in vergelijking met Marokko)

Wat leuk dat je de tour ook gedaan hebt. Nee ik ben helaas niet in Sidi Bousaid en Carthago geweest! Wellicht de volgende keer ;)

Leuk geschreven stuk! Grappig die tour… die maakte wij 4 jaar geleden ook.Het was prachtig, de zon, de cultuur… maar ooh boy het eten en die lelijke gebouwen.. brrrr. Al met al toch een plus voor dit land.. op dat moment nog redelijk onontdekt en rustig.

Haha dan deden wij die tour in hetzelfde jaar. Het eten is echt vreselijk. Ik heb nog nooit zoveel gerechten terug laten sturen als daar ;)

En óf Tunesië mooi is. Of ik moet eigenlijk zeggen: de Sahara. Ik ben gek op woestijnen, geen idee waar dat aan ligt. Maar goed, ik zou zo’n tour zeker een keer willen doen, maarrrr… Kun je het ook met een huurauto doen in plaats van bus? Of een offroad auto? Ik ben niet zo fan van busreizen e.d., ik doe het het liefst zelf!

Jaa woestijnen zijn geweldig. Puur natuur! De tour zal vast ook per huurauto te doen zijn, de wegen zijn prima begaanbaar. Wil je de woestijn in, dan moet dat sowieso met een offroad auto, maar ik weet niet of dat kan op eigen houtje…. Niet op gelet toen ;)

Wow! Gaaf verslag. Knap dat je het nog zo mooi kunt beschrijven na 4 jaar .. Tunesië staat ook op mijn to do list, en nu alleen nog maar meer. Ben in de woestijn van Dubai geweest en vond dat echt magisch.. maar dit lijkt me ook heel gaaf!

Ja ik vond het zelf ook vrij knap, maar mijn herinneringen aan die tour zijn nog zó helder! Woestijnen zijn altijd magisch (vind ik) dus ik ben benieuwd naar de woestijn van Dubai.

Ziet er heel mooi uit! Lijkt me een unieke ervaring. Tunesië is eigenlijk nooit in me opgekomen als bestemming, maar als ik dit zo zie dan zou ik me er toch eens meer in willen verdiepen.

Beantwoorden

Sanne - loveisthenewblack

Wauw, wat gaaf! Lijkt me super om zo’n kamelentocht te doen. :)

Ja, 2 keer! Eén keer een rondreis (met o.a. ook Tunis, Sidi Bou Said, Kerkouan, Cap Bon en Carthago erin) en in 2013 in mijn eentje met de kinderen op 1 plek met o.a. een uitstapje naar berberdorpjes. Ik wil zeker nog een keer, en dan naar Djerba en van daaruit nog meer van het zuiden, Matmata, Douz, zoutmeer, etc zien.

Ook de tour in Tunesie gedaan, incl.opa in de palmboom! Wat een geweldige trip was dat! Veel verschillende landschappen en prachtig overnachtingshotel aan de rand vd woestijn.

Goed om te horen dat je het een geslaagde trip vond, Inge!

Ziet er geweldig uit!
Via welke organisatie heb je deze tour gedaan en wat zijn de kosten?
En welke periode heb je de trip gedaan?

Hoi Jacob, na aanleiding van jouw vraag heb ik mijn artikel even aangepast! Het antwoord vind je onderaan het artikel! Mijn vakantie in Tunesië was in augustus.

Via welke instantie de 2 daagse sahara tour gedaan?

Hoi Jacob,

Zoals ik hierboven ook al zeg, staat het antwoord onderaan in het artikel :) Via de reisleiding van Tui, waar ik het hotel destijds bij had geboekt.

hoi,
wanneer heb je deze trip gedaan? want buitenlandse zaken geeft een negatief reisadvies naar deze regio, of is dit overroepen?
en denk je dat dit een te zware trip is voor kinderen (9 jaar).
we zijn eerder in Tunesie geweest en hadden de mogelijkheid ook gezien dit te doen, maar ik vond mijn dochter te jong.
groetjes
Katlijn

Hoi Katlijn, ik heb de tour gedaan toen er geen negatief reisadvies was. Ik zou deze tour nu sowieso niet doen en ik neem aan dat deze ook niet wordt aangeboden door de reisorganisaties. Hoewel je vroeg moet opstaan denk ik niet dat deze tour zwaar is! Je zit voornamelijk in de bus, jeep, etc! Het is echt een aanrader!

Is deze tour ook te boeken via TUI of alleen echt via het hotel zelf?

Ha Elloise, zoals je kunt lezen had ik mijn tour ook via de reisleiding van Tui geboekt, dus dat komt helemaal goed! Heel veel plezier!

Dankjewel voor je reactie! 😊 wat fijn, wij hopen deze tour ook ook te boeken via TUI
Bedankt!

Graag gedaan Elloise! Heel veel plezier!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.