One World Trade Centre, Empire State Building of Top Of The Rock?

  • Home
  • New York
  • One World Trade Centre, Empire State Building of Top Of The Rock?
tips eerste keer new york
Empire state building of top of the rock

Bij een bezoek aan New York kun je er niet omheen: een klim naar de top van één van de duizelingwekkend hoge wolkenkrabbers. Vanaf grote hoogte heb je een geweldig uitzicht over New York en zie je pas echt hoe overweldigend deze stad is. Maar kies je voor het World Trade Centre, het Empire State Building of Top Of The Rock? Mocht je geen tijd of budget om ze alledrie te bezoeken, dan help ik je alvast kiezen.

Empire State Building

Het Empire State Building bevindt zich in midtown Manhattan op de kruising tussen 5th Avenue en West 34th Street. Het gebouw is een onmisbaar deel van de bekende skyline van New York. Met zijn 381 meter is deze wolkenkrabber na het One World Trade Centre, Willis Tower en Trump Tower het hoogste gebouw van Noord-Amerika.

Dit iconische gebouw is één van de highlights van New York en is niet enkel bij toeristen populair. Het Empire State Building komt veelvuldig terug in films en series, waarvan de legendarische scene van King Kong de bekendste is. Als bezoeker heb je de mogelijkheid om de 86e en de 102e verdieping – respectievelijk 320 en 380 meter – te bezoeken. Een bezoek aan de 102e verdieping is duurder, maar voegt volgens velen niet veel toe.

Mijn klim naar de 86e verdieping van het Empire State Building vond ’s avonds, ver na zonsondergang, plaats. Op dit tijdstip heb je een prachtig uitzicht over Manhattan, wat ’s avonds natuurlijk met miljoenen lichtjes versierd wordt. Het is vooral erg gaaf om de bizarre lichten van Times Square van bovenaf te zien.  De hoogte is overweldigend. De geluiden van de stad lijken voor even te vervagen en het voelt alsog je boven de stad zweeft. Wat mij betreft echt de moeite waard.

Wat ik geweldig vond aan het Empire State Building:

  • De hoogte is spectaculair en onrealistisch,
  • Mooi uitzicht op Lower Manhattan,
  • ’s Avonds kun je de lichten van Times Square erg goed zien. Bijzonder!
Uitzicht empire state building

Top of The Rock

Niet ver van het Empire State Building vind je het Rockefeller Centre. Dit is een verzameling van negentien commerciele gebouwen vlakbij 5th Avenue. Top Of The Rock is het observatiedeck van GE Building, ook wel 30 Rockefeller Plaza genoemd. Tijdens de bouw in 1932 is hier de geweldige zwartwit-foto ‘Lunch Atop A Skyscraper’ gemaakt. Hierop staan elf bouwvakkers afgebeeld die nonchalant zitten te pauzeren op een stalen balk honderden meters boven de grond. Top Of The Rock is 280 meter hoog.

Ik bezocht Top Of The Rock overdag omdat ik Central Park graag goed wilde bewonderen. s’ Avonds is dit park namelijk één groot zwart gat. Hoewel je iets lager staat dan bij het Empire State Building is het uitzicht nog steeds bizar mooi. Ik vond het uitzicht zelfs mooier, omdat je zo’n goed zicht hebt op het Empire State Building. Voor de foto’s is Top Of The Rock dus een onovertroffen plek.

Wat ik geweldig vond aan Top Of The Rock:

  • Het uitzicht op Central Park; nu zie je pas écht hoe groot dit park is,
  • Vanaf hier kan je het Empire State Building zien,
  • Je staat iets lager waardoor je als het ware ’tussen’ de gebouwen staat. Mooier voor de foto’s!
Top of the rock empire state building
Top of the rock uitzicht

One World Trade Centre

Eind mei 2015 is het observatiedeck van het One World Trade Centre geopend. De toren wordt ook wel de Freedom Tower genoemd. Het One World Trade Centre staat in Lower Manhattan en is met zijn 541 meter het hoogste gebouw van het westelijk halfrond.

Naast het One World Trade Centre vind je het 9/11 Memorial, een bijzonder herdenkmonument voor alle slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001. Op de 100e t/m 102e verdieping (zo’n 380 meter hoog) is het One World Observatory gevestigd.

Ik heb het One World trade Centre niet kunnen bezoeken, omdat dit observatiedeck nog niet geopend was. Maar alles zag er veelbelovend uit. De toren is prachtig en ziet er vanaf de grond al spectaculair uit. Het is zeker de mooiste toren van de drie. Het uitzicht is vast en zeker adembenemend.

Empire State Building of Top Of The Rock?

Emprise State Building of Top Of The Rock? Hoewel ik geen ervaring heb met One World Trade Centre, kan iedereen sowieso aanraden het Empire State Building én Top Of The Rock te bezoeken. Het uitzicht en de hoogte zijn erg verschillend en beide zijn een ervaring op zich. Bezoek Top Of The Rock het liefst overdag of rond zonsondergang, zodat je een perfect uitzicht hebt op Central Park. Is het te laat, dan is Central Park één groot zwart gat.

Het Empire State Building is op alle tijdstippen leuk om te bezoeken, maar in het donker Times Square bewonderen vond ik persoonlijk een leuk extraatje. Het Empire State Building schijnt ook een tikkeltje drukker te zijn, maar dit heb ik persoonlijk niet gemerkt. Heb je een kortingspas zoals de New York Pass, dan is je entree bij beide wolkenkrabbers gratis dus dan heb je sowieso geen reden níet te gaan!

One World Trade Center bezoeken

Is het too much om ze alledrie te bezoeken? Wat mij betreft zeker niet! Als ik de kans het gehad had ik zeker ook het One World Trade Centre bezocht. Dit gebouw is in een ander deel van New York gevestigd waardoor je weer een totaal ander uitzicht hebt over de stad. Je kunt Midtown Manhattan van een afstand bekijken en ziet het Vrijheidsbeeld en de Brooklyn Bridge perfect liggen. Daarnaast is dit het meest bijzondere gebouw van de drie, vanwege de indrukwekkende geschiedenis die hier achter zit en omdat dit het hoogste gebouw van het noordelijk halfrond is. Minpuntje: je staat achter het glas. Toch gaat het bij mijn volgende bezoek op zeker het to do lijstje!

Tip: One World Trade Centre is helaas niet inbegrepen bij de verschillende kortingspassen voor New York. Wel kan je de tickets eenvoudig online bestellen. De entree is inclusief Skip The Line, dus je hoeft niet in de rij te staan!

one world trade centre

En als ik zou moeten kiezen…

Mocht je echt moeten kiezen tussen het WTC, het Empire State Building of Top Of The Rock dan zou ik voor Top Of The Rock gaan. Dit komt omdat het uitzicht hier naar mijn idee het boeiendst is. Het uitzicht op Central Park is prachtig en daarnaast kun je geweldige foto’s maken van de skyline, met als iconisch middelpunt het Empire State Building. Het uitzicht op Lower Manhattan is minder mooi dan vanaf het Empire State Building of One World Observatory (want: verder weg), maar je kan het One World Trade Centre vanaf hier nog steeds bewonderen. Bezoek Top of The Rock wel als het nog licht is, wat anders is Central Park één groot zwart gat. En dat is zonde.

Meer informatie? Bezoek dan de websites van het Empire State Building, Top Of The Rock en One World Observatory.

Zo boek je een stedentrip New York

Een stedentrip New York staat bij veel mensen op de bucketlist. Het is niet de goedkoopste reis die je kunt maken, maar wel een van de mooiste! De stad barst van de bezienswaardigheden, leuke dingen om te doen, winkels en restaurants, dus je kunt je hier gemakkelijk een week vermaken. Tickets en accommodatie zijn eenvoudig los te boeken, maar er zijn ook voordelige pakketreizen te vinden. Met de metro ontdek je vervolgens de stad ter plekke het beste.


Vliegtijd: 8 uur en 10 minuten
Beste reistijd: lente en herfst
Visum nodig: Geldige ESTA is vereist
Krijg een gratis 5 euro kortingsbon voor See Buy Fly Schiphol!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Ik was in mei in New York en had mazzel dat het One World Observatory nét geopend was op de dag voor mijn vertrek, dus ik heb ze alle drie kunnen bezoeken. Qua uitzicht is Top of the Rock mijn favoriet, omdat je vanaf daar geweldig zicht hebt op het Empire State Building, wat toch wel het meest iconische gebouw van New York is wat mij betreft. Om die reden mag je het Empire State Building zelf eigenlijk ook niet overslaan, en vanaf hier heb je goed zicht op een andere favoriet: het Chrysler Building.

Het One World Observatory is een beleving op zich, met een gave video in de lift en als je uitstapt. Vanaf hier heb je goed zicht op Lower Manhattan en de beide rivieren, maar Midtown Manhattan ligt toch wel ver weg. En zoals je zei sta je achter glas, wat voor foto’s maken een stuk minder is.

Ik ben het helemaal met je eens Alfons en ik zet het One World Observatory zeker op mijn lijst voor de volgende keer!

Ha leuk! Ik herken het nu ook haha! Ik zou er zelf ook voor kiezen om naar beiden te gaan, want het uitzicht vanaf de Empire State Building op Downtown Manhattan vond ik echt fantastisch. Je kan er ook voor kiezen om rond zonsondergang naar Top of the Rock te gaan: het beste van twee werelden én Central Park heeft dan geweldig mooi licht (net voor zonsondergang). Trouwens, het WTC is niet het hoogste gebouw van het noordelijk halfrond, dat is de Burj Khalifa! Ik ben er ook niet geweest, een wachreij van drie uur vond ik een beetje veel!

Haha, foutje! Het moest westelijk halfrond zijn! :)

Leuk stuk en inderdaad, het is lastig kiezen als je weinig tijd/geld hebt.
Zelf hebben we 2 x het Empire gedaan, overdag en ’s avonds en dit was zo de moeite waard. Ga dan wel 45 minuten voordat het gaat sluiten, dan is er bijna niemand meer boven en kun je echt optimaal genieten van de night view over New York. En het Chrysler Building, want ook die hoort bij het beeld.

De top of the Rock is ook echt aan te raden. Die heeft qua view net wat meer vind ik zelf. Je ziet dan de skyline met Central Park en inderdaad het Empire State Building. Dat plaatje is wel hoe het “hoort” als je in NY bent. haha.

Maar lastig hoor, eigenlijk is het altijd goed wat je kiest. De hele stad is perfect.

Helemaal mee eens!

Wat een prachtige uitzichten zeg. Ik ben wel in New York geweest, maar heb ze allemaal overgeslagen. Ik ben niet zo’n goede toerist geloof ik :$

Oooh nee wat zonde!!

Leave a Comment

Bucketlist: bezoek de Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!
Bucketlist: roadtrip Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!