Onbekende plekken in Amsterdam: 9 tips voor jouw stedentrip!

  • Home
  • Amsterdam
  • Onbekende plekken in Amsterdam: 9 tips voor jouw stedentrip!
weekendje weg ideeën
onbekende plekken in amsterdam

Amsterdam druk en toeristisch? Absoluut! Toch kan je deze drukte prima vermijden als je op zoek gaat naar de verborgen en minder bekende plekken van onze prachtige hoofdstad. Want hoewel je misschien denkt dat je Amsterdam al kent, valt er elk bezoek weer iets nieuws te ontdekken. Benieuwd? Dit zijn negen onbekende plekken in Amsterdam die je zeker eens moet bezoeken!

Ons’ Lieve Heer op Solder

Eén van de meest bijzondere musea in Amsterdam is Ons’ Lieve Heer op Solder. Nadat de protestanten in de zestiende eeuw de macht hadden overgenomen, konden katholieken hun geloof niet meer in het openbaar belijden. Daarom werd in opdracht van de katholieke koopman Jan Hartman op zijn zolder een geheime kerk gebouwd. Tegenwoordig is het een boeiend museum waar je nog steeds precies ziet hoe het woonhuis er toentertijd uitzag, met als kers op de taart natuurlijk de prachtige kerk op zolder. Bij aankomst krijg je een gratis audiotour mee, zodat je alles te weten komt over de geschiedenis. Het museum behoort samen met het Rijksmuseum tot de oudste musea van de stad. De grote massa loopt hier nog steeds voorbij, wat het één van de mooiste onbekende plekken in Amsterdam maakt.

onbekende musea amsterdam

Kruidenwinkeltje Jacob Hooy

Nog zo’n plek waar de historie van afdruipt: het kruidenwinkeltje aan Kloveniersburgwal 12. Deze eeuwenoude winkel is geopend in 1743 door handelaar Jacob Hooy. Kruiden en specerijen die door de VOC vanuit de hele wereld naar Nederland gebracht werden, werden hier verkocht. Driehonderd jaar later lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De winkel heeft twee deuren. Pak je de rechterdeur, dan kom je in een doodnormale gezondheidswinkel. Pak je de linkerdeur, dan stap je terug de geschiedenis in. De vele historische details zoals antieke apothekerskasten, oude weegschalen en tientallen houten tonnen maken het één van de mooiste winkeltjes van Amsterdam.

amsterdam verborgen parels

De Torenbrug

De grachtengordel behoort natuurlijk tot de bekendste plekken van Amsterdam, maar eerlijk is eerlijk: sta jij wel eens stil bij de geschiedenis achter de vele bruggen? Eén van de meest bijzondere exemplaren is de Torensluis, ook wel bekend als Brug 9 of de Multatulibrug. Dit is niet alleen de oudste brug van de stad, maar diende in een ver verleden ook als gevangenis voor piraten die de belasting ontdoken! De kerkers, die nog steeds aanwezig zijn, waren daarnaast een afschrikmechanisme voor bezoekers. De tralies zijn nog steeds aanwezig. Als de schepen binnenkwamen kregen de scheepslui op deze manier een goed beeld van de gevangenen in hun kerkers. De boodschap: gedraag je in Amsterdam, anders kom je er net zo bij te zitten!

onbekende plekken grachtengordel

Cuypers Bibliotheek

De kans is groot dat je al eens in het Rijksmuseum bent geweest, maar heb je toen de Cuypers Bibliotheek gezien? Waarschijnlijk niet! De grote hordes aan toeristen die het Rijksmuseum bezoeken, vinden namelijk amper hun weg naar deze bieb uit de negentiende eeuw. De Cuypers Bibliotheek is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland en werkelijk een pareltje te zien. Vanwege de imposante hal vol houten planken, historische boeken en fotogenieke details waan je je even terug in de tijd. Absoluut één van de mooiste onbekende plekken van Amsterdam!

NDSM en Amsterdam-Noord

Ben je in Amsterdam, denk er dan eens aan om de pont te nemen voor een bezoek aan Amsterdam-Noord! Dit stadsdeel aan de overkant van het IJ is in korte tijd uitgegroeid tot een van de leukste wijken van Amsterdam, maar is voor de grote massa nog redelijk onbekend. Breng zeker een bezoek aan NDSM. Ooit was dit de grootste scheepswerf ter wereld, maar tegenwoordig waan je je in Brooklyn of Berlijn vanwege de industriële invloeden, fantastische street art, hippe zaakjes en kunstzinnige sfeer. Kijk je verder dan alleen NDSM, dan ontdek je een hele andere kant van Noord. Deze wijk is namelijk ook verrassend groen en pittoresk. Vanwege de contrasten en omdat er zoveel te doen is voelt Amsterdam-Noord als een stad op zich. Bekende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn onder andere de A’DAM LOOKOUT, EYE filmmuseum en Museum STRAAT.

graffiti amsterdam noord
ndsm werf amsterdam

De 9 Straatjes

Oké toegeven, De 9 Straatjes is verre van onbekend. Toch staat dit winkelgebied in deze lijst, omdat het dé plek om de grote, bekende winkelketens te vermijden. De 9 Straatjes bestaat uit negen charmante, historische straatjes rondom de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Al in de Gouden Eeuw stonden handel hier centraal en dat doet het nog steeds. Tegenwoordig is het dé plek voor het ontdekken van unieke concept stores, kleine boetiekjes en knusse koffiezaken. Je zult hier dus geen grote ketens zien en vermijdt de allergrootste drukte die je op de Kalverstraat en omgeving wel zult tegenkomen.

unieke winkels in amsterdam

Restaurant De Kas

Wil je bijzonder lunchen of dineren bij een pareltje in Amsterdam? Pak dan de fiets of het ov naar het prachtige Restaurant De Kas in de wijk Watergraafsmeer. De naam zegt het al: het restaurant bestaat deels uit een gigantische kas waar groente, fruit en kruiden op een duurzame manier geteeld worden. Deze verse ingrediënten belanden dezelfde dag nog op je bord. Ook beschikken ze over een groot stuk land in de Beemster en werken ze samen met lokale brouwerijen en bevriende wijnboeren. In de gerechtjes staat groente centraal, al wordt er ook vlees en vis geserveerd. Ze zijn open voor lunch en diner en werken met vaste menu’s. Het is dus een verrassing wat je te eten krijgt, maar je zult absoluut niet teleurgesteld worden!

de kas amsterdam

Museum Vrolik

De naam doet anders vermoeden, maar Museum Vrolik maakt je niet per sé vrolijk. In dit museum wordt namelijk een lugubere maar bijzondere collectie menselijke onderdelen tentoongesteld. Deze collectie foetus is in de achttiende, negentiende en begin twintigste eeuw verzameld door Gerard Vrolik en zijn zoon Willem Vrolik. Zij waren beiden hoogleraar Anatomie in Amsterdam. De collectie vol skeletten, organen, foetussen en misvormingen is ietwat angstaanjagend, maar was bedoeld om mensen meer te leren over het menselijk lichaam. Museum Vrolik is daarom een kostbare bron van academisch onderwijs en onderzoek in de geschiedenis van de geneeskunde, biologie en antropologie.

De dansende huisjes

Net als de Torenbrug in de Grachtengordel, is deze laatste verborgen bezienswaardigheid in Amsterdam ook zo’n plek waar je makkelijk voorbij loopt. Langs de Amstel staat een rijtje met oude grachtenpanden die allemaal allemaal schots en scheef staan. Daarom worden ze in de volksmond ‘de dansende huisjes’ genoemd. Deze huisjes behoren daarom tot de meest fotogenieke grachtenpanden van Amsterdam! Je kunt de dansende huisjes het beste fotograferen vanaf een (rondvaart)boot of vanaf de s’ Gravelandseveer aan de overkant van het water. Wil je er overnachten? Dat kan! In één van de huisjes is namelijk dit leuke hotel gevestigd.

dansende huisjes amsterdam

Tip voor het zien van onbekende plekken in Amsterdam: de I amsterdam City card

Wil je veel bekende en onbekende plekken in Amsterdam zien tijdens jouw bezoek? Dan is de I amsterdam City Card een must. Je krijgt toegang tot alle grote highlights en onbekende parels. Meer dan 70 musea en attracties zijn aangesloten, zoals het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, De A’DAM lookout en Ons’ Lieve Heer Op Solder. Daarnaast zijn een rondvaart en fietsverhuur inbegrepen. Ook erg handig: je kunt met deze citycard ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, zoals tram, metro, bus en de pont naar bijvoorbeeld Amsterdam-Noord.

Zo boek je een stedentrip Amsterdam

Of je nou een dagje naar Amsterdam gaat of een hele week: je verveelt je geen moment. Amsterdam is verreweg het best te bezoeken per openbaar vervoer. Ook in de stad zijn de meeste bezienswaardigheden met het ov prima bereikbaar. Of huur een fiets! Qua overnachten zijn de opties eindeloos: van knusse appartementen tot trendy boetiekhotels. Ik sliep bij Double Tree By Hilton Amsterdam CS mét geweldige skybar.

Meer tips voor Nederland? Deze blogs vind je vast interessant:

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!