TRAVEL DIARY: Liefde voor Laos

Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua

Laos is de perfecte bestemming als je op zoek bent naar authentiek Azië. Het land staat bekend om de gastvrije en bescheiden locals, de prachtige karstbergen, slingerende rivieren en kleine dorpjes. De mooiste dorpen van Laos zijn wat mij betreft absoluut. Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua. Deze dorpen in het noorden van Laos mogen niet aan jou reis ontbreken! 

Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua: twee parels in Noord-Laos

Luang Prabang, 10:30 uur. We beginnen aan onze laatste week van onze route door Laos. Het oude busje naar Nong Khiaw zou om 10:00 uur vertrekken. Ik ben benieuwd hoelang de twee kippen naast me, op schoot bij een Laotiaan van middelbare leeftijd, nog rustig blijven. Dertig minuten vertraging. Waarom? Het busje zit nog niet vol en niet vol betekent in Laos vaak: niet gaan. Waarschijnlijk komen er nog wel wat minuten bij. Gebeurt dit in Nederland, dan klinkt het gezucht en geklaag je om de oren. Hier niet. Geen stress, maar rust. Met op m’n gezicht mijn allergrootste glimlach.

Een rit van vier uur brengt ons bij onze bestemming. Nong Khiaw: een slaperig dorpje aan Nam Ou Rivier,  gelegen tussen metershoge bergen. De ligging het dorp is een plaatje en lijkt wel een schilderij. Drie dagen lang genieten we van de natuur, de grotten, de waterkant en verlegen monniken die met ons op de foto willen. In de avond wordt er een begrafenis ‘gevierd’ met karaoke.

Noord-Laos Nong Khiaw

Beeldschoon Muang Ngoi Neua

We reizen door. Muang Ngoi Neua is enkel met de slowboat te bereiken. Een geweldige trip van zo’n drie uur.
Het bestuderen van de waterkant alleen al is een must-do. Overweldigende natuur, eenzame stilte, tevreden herkauwende waterbuffels en zwaaiende kids wisselen elkaar af. Onderweg besluit de bestuurder van ons bootje wat vissen te gaan vangen, hij wordt namelijk gewaarschuwd door mannen langs de kant dat er veel vis zit op de plek waar we nu varen. Wij krijgen een mandje en moeten helpen.

Na een paar uur komen meert onze boot aan. We stappen uit en lopen langs een Laotiaanse vrouw die d’r haar wast met shampoo en rivierwater. Geasfalteerde wegen zijn er niet, en mogen er wat mij betreft ook nooit komen. Deze eenvoud en onschuld is hetgeen dat er voor zorgt dat ik me in Laos als reiziger intens gelukkig voel. In de ochtend hangt er een mysterieuze mist rondom de indrukwekkende karstgebergten, die ook in dit dorpje niet ontbreken. We bezoeken de zondagmarkt om wat zeep te kopen, hangen uren in een hangmat en dwalen door het prachtige dorp. ’s Avonds stipt om negen uur wordt de elektriciteit afgesloten en steken we een kaarsje aan.

Doen in Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua

Ondanks de kleinschaligheid is er genoeg te doen. Huur een fiets, wandel en ontdek de mooie natuur via afgelegen paden. Ga met een ‘tube’ de rivier op, beklim de fameuze Pak Ou grot, waar de kans groot is dat kinderen je aan de hand nemen om je rond te leiden óf doe mee met een potje Jeu des Boules; heel populair onder de locals! Er zijn diverse georganiseerde tours zoals trekkingen door de omgeving. Vaak kan je hotel je helpen bij het regelen van een activiteit.

Het ronddwalen in deze dorpjes is gratis, maar het is zoveel waard! Dit is de plek waar ik verliefd werd op de puurheid, rust en schoonheid van Laos!

 Muang Ngoi Neua Laos

mooiste dorpjes laos

Meer lezen over Laos kan hier. Aan welk plekje heb jij de beste herinneringen?

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Wow. Via instagram zag ik al hele mooie foto’s voorbij komen maar nu ik jouw verslag zo lees word ik ook verliefd op Laos. Kan niet wachten om ook te gaan!

Laos is geweldig! Heb je al concrete plannen om naar Laos te gaan of niet?

Klinkt prachtig, ik voel me nu al zen.

Heerlijk herkenbaar verhaal en mooie foto’s. Wij waren er in 2008 en toen was het nog een en al rust. Ik hoop dat het nu nog steeds zo’n fijne plek is maar ben bang dat het inmiddels echt wel op de toeristen kaart staat.

Hé, wat leuk dat jullie er ook allebei geweest zijn! Ik zie dit nu pas: ik in 2002! Ik schreef er lang geleden al over op Reisomdewereld.nl (de datum die ze er nu bij hebben gezet klopt niet). Op Followmyfootprints.nl komt er ook een verhaal over te staan dat weliswaar lang geleden is maar dat ik toen al schreef en de sfeer goed weergeeft.

Ik vond dit ook één van de fijnste plekjes in Azië Lisette! (Jij had wel mooier weer!)

Echt… hoe meer ik over Laos lees, hoe meer ik baal van onze reis, die gewoon echt slecht was. Het was voor ons een last minute wijziging en daardoor lang niet zo goed gekeken als anders naar de reis, de bestemming enzovoort…. Jammer, maar ja niks meer aan te doen.

Laos is fantastisch! Mooie foto’s. Zin om weer te gaan.

WoW! Prachtig!

Klinkt goed! Je hebt me echt enthousiast gemaakt om deze prachtige plekjes te bezoeken, ik zet ze in ieder geval op mijn lijstje :)

Leuk! Het was echt één van de mooiste plekken van Zuidoost-Azië! Als je vragen hebt: stel ze gerust!

Zijn de trekkingen rond dit gebied net zo mooi als in luang namtha? Gezien de tijd en de plekken die ik aan wil doen gaat beide lastig worden. Of zou je beide doen en het zuiden overslaan. Binnenlandse vluchten zijn erg duur in Laos volgens sky scanner.

Helaas ben ik niet in Luang Namtha geweest dus daar kan ik niets over zeggen. Wel weet ik dat de dorpjes zelf mooier zijn dan Luang Namtha! Zelf vond ik het noorden inderdaad het mooiste deel van Laos. Al vind ik de 4000 Islands in het diepe zuiden ook echt een must see. Heel veel plezier!

Bedankt voor de tip. Ga ik onthouden. In mei vertrek ik naar Indonesië om later door te reizen naar Cambodja en Laos. Dus ik krijg hopelijk de kans de dorpjes met mijn eigen ogen te zien.

Leave a Comment

Bucketlist: bezoek de Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!
Bucketlist: roadtrip Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!