5 weken Laos: route en planning

Kaart Laos

Kaart Laos

Tijdens mijn reis door Zuidoost-Azië was ik het meest onder de indruk van het prachtige Laos. Laos kent geen wereldberoemde highlights maar heeft dat ook niet nodig. De natuur is mooier dan mooi, de sfeer is onbeschrijfelijk en de mensen oprecht vriendelijk en bescheiden. Veel toeristen bezoeken Laos in zo’n 2 á 3 weken, maar naar mijn idee is dit echt te kort! Wil jij dit Aziatische land ook eens uitgebreid ontdekken? Dan heb je wellicht iets aan mijn route!

Dag 1-2: Chiang Rai (Thailand) – Luang Prabang (Laos)

Ik reis Laos binnen via Thailand, waar ik een rondreis van 3 weken maakte. Vanuit Chiang Rai vertrek ik in de vroege ochtend naar grensplaatsje Huay Xai, waar aan de overkant van de rivier het prachtige Laos op mij ligt te wachten. Ik regel een visum on arrival en boek meteen tickets voor de slowboat naar Luang Prabang, die rond het middaguur zal vertrekken.

De lange, oncomfortabele maar indrukwekkende reis naar Luang Prabang duurt 2 dagen. Op de eerste dag vaar je zo’n 8 uur over de machtige Mekong langs kleine jungledorpjes, ongerepte natuur en waterbuffels. Dit alles omringt met stijle karstgebergten. Je komt in het donker aan in Pak Beng, waar je zult overnachten. Pak Beng is een dorpje aan de Mekong met slechts één hoofdstraat. De volgende dag reis je verder richting Luang Prabang, weer een tocht van zo’n 8 uur. Tegen de avond arriveer je in het prachtige Luang Prabang.

Slow boat naar Luang Prabang

Dag 3-7: Luang Prabang

Luang Prabang, de culturele hoofdstad van Laos, heeft genoeg te bieden om je een dag of 3, 4 te vermaken. Bezoek de prachtige tempels waaronder Phu Si of fiets naar de lokale markt. ’s Avonds eet je zoals de locals doen in het eetsteegje, struin je over de Hmong Night Market en drink je Beer Lao met andere backpackers. De omgeving heeft ook veel moois te bieden zoals de Kuang Si watervallen en de Pak Ou grot.

Luang Prabang

Dag 8-13: Vang Vieng

In stapjes reis ik naar het zuiden: in de ochtend van dag 8 vertrek ik met de minibus naar Vang Vieng. De rit duurt zo’n 6 uur dus zodra ik aankom is de middag al in volle gang. Ten tijde van mijn reis door Laos kwamen jonge backpackers massaal naar Vang Vieng om te feesten en te tuben op en langs de Nam Song rivier. Vanwege enkele dodelijke slachtoffers is deze populaire bezigheid inmiddels aan banden gelegd en het gaat er momenteel een stuk rustiger aan toe.

De omgeving van Vang Vieng is spectaculair, je kijkt je ogen uit! Ontdek de waterkant met spelende kinderen en waterbuffels, rij via zandweggetjes naar verlaten grotten en staar naar de magische karstgebergten. En o ja, krijg a.u.b. niet twee keer een motorongeluk, zoals ik. Laos staat hier namelijk bekend om, vanwege de slechte wegen.

Vang Vieng

Dag 14-16: Vientiane

De rit naar Vientiane duurt zo’n 4 uur, dus wanneer je ’s ochtends vertrekt kom je in het begin van de middag aan. Vientiane is best mooi en je kunt er heerlijk uit eten, maar de stad is eigenlijk in een halve / één dag wel te zien en mocht je weinig tijd hebben, dan zou ik de stad persoonlijk overslaan. Zelf verbleef ik er twee halve dagen en één hele dag. Langer dan dat ik zou aanraden dus, maar dat had zo zijn redenen (ziek van de malariapillen en ontstoken wonden van het motorongeluk).

In de avond van dag 16 vertrekt de nachtbus naar Pakse.

Vientiane

Dag 17-18: Pakse

Na een ietwat oncomfortabele nachtrit kom ik in de ochtend aan in het provinciestadje Pakse in het zuiden van het land. De stad zelf heeft niet heel veel te bieden, maar is toch interessant genoeg om een halve dag rond te dwalen. Het leukste van de stad is dat het nog helemaal niet toeristisch is.

Pakse wordt vooral gebruikt als overstapplek naar andere plaatsen of als uitvalbasis om de omgeving te ontdekken. Populair is het kleine dorpje Champasak, waar je per Songthaew (een uit de kluiten gewassen tuktuk) naar toe kan. De rit is geweldig, aangezien deze grotendeels over een zandweg gaat, maar ik heb gehoord dat deze weg inmiddels geasfalteerd is. Champasak staat bekend om Hindu tempel Wat Phu.  Een andere populaire trip vanuit Pakse is het Boloven Plateau.

Dag 19-22: 4000 Islands

Op zo’n 3 uur van Pakse ligt Si Phan Don, beter bekend als de 4000 Islands: een groep eilanden in de Mekong Rivier, in het diepe zuiden van Laos. Met name eiland Don Det is een populaire backpackersbestemming. Je komt hier vooral om relaxen in een hangmat langs de waterkant, de eilanden en het lokale Laotiaanse leven te ontdekken per fiets en te dobberen met een tube in de rivier… Een hele fijne plek om bij te komen!

Si Phan Don

Dag 23: 4000 Islands – Tha Khaek

Vanuit de 4000 Islands reizen veel backpackers naar Cambodja, maar ik wil terug naar het noorden, om zo naar Vietnam te reizen. Eerste stop: Tha Khaek, een rit van een uur of tien. Tenminste, als alles meezit. Als na 5 minuten de bus kapot gaat kan je er al meteen een paar uur bij op tellen, want je bent nou eenmaal in Laos. Gevolg: de rit duurt zo’n 16 uur, in plaats van 10. Tijdens de warme, uuuuurenlange busrit gaan de wonden van mijn vriend opspelen en zwellen zijn benen zó op, dat hij niet meer kan lopen en de bus uitgetild moet worden.  Daarnaast zie ik ook dat mijn telefoon gestolen is. Er zijn betere dagen.

Dag 24: Tha Khaek

We kunnen geen kant uit vanwege de ontstekingen van mijn vriend. Tha Khaek is de uitvalbasis voor ‘The Loop’. Dit schijnt een geweldige roadtrip te zijn die per motor wordt afgelegd, maar dit plan gaat voor ons niet door. Mijn vriend blijft in bed en ik ga even de stad in, maar deze stelt weinig voor. We besluiten de volgende dag terug naar Vientiane te gaan om ons visum voor Vietnam te regelen én ons Laos visum te verlengen, want we willen nog wat tijd doorbrengen in het noorden.

Dag 25-29: Vientiane

In zo’n 6 uur reis je van Tha Khaek naar Vientiane. Ik dacht even ‘snel’ en visum te kunnen regelen voor Vietnam, maar dat zat er helaas niet in. Het is Chinees Nieuwjaar en de Vietnamese ambassade zit drie dagen dicht. Ik moet dus verplicht een aantal dagen in Vientiane blijven, en dat terwijl ik de stad al gezien heb en Vientiane eigenlijk niet boeiend is. Gelukkig hebben we een fijn appartementje met balkon dus we komen de tijd wel door.

Aan het einde van de middag van dag 29 vertrekt de nachtbus naar Luang Prabang, die daar in de ochtend aankomt.

Dag 30-31: Nong Khiaw

Na een nachtrit van Vientiane naar Luang Prabang pak ik meteen dus de bus naar Nong Khiaw. Een rit van zo’n 4 uur. Nong Khiaw is zó mooi, het lijkt wel een schilderij! Het is een slaperig dorpje, niet erg toeristisch dus op en top authentiek. De sfeer is geweldig, de mensen zijn puur en de omgeving is adembenemend. Wandel langs de waterkant, relax in een hangmat, doe een trekking of bezoek een grot. Maar vooral: geniet van dit pure stukje Laos, nu het nog kan. Deze regio wordt namelijk meer en meer bezocht en ontwikkeld heel erg snel.

Nong Khiaw

Dag 32-33: Muang Ngoi Neua

Op dag 32 reis ik door naar Muang Ngoi Neua, een dorpje dat toendertijd alleen per boot te bereiken was, maar momenteel loopt er ook een weg naartoe. Het kan bijna niet, maar Muang Ngoi Neua is nóg mooier dan Nong Khiaw. Ook hier geniet je van de waterkant en de rivier, grotten en omliggende dorpjes waar je enthousiast begroet wordt door tientallen kinderen. Elektriciteit is beperkt… en een geldautomaat? Die kennen ze niet.

Mijn bezoek aan Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua is één van de hoogtepunten van mijn zes maanden in Azië. Lees meer over deze twee droomplekken in mijn Travel Diary.

Muang-Ngoi-Neua

Dag 34-35: Muang Ngoi Neua – Muang Khua – Dien Bien Phu (Vietnam)

Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua liggen in het hoge noorden van Laos, erg gunstig gelegen ten opzichte van Vietnam. Vanuit Muang Ngoi Neua vertrekken we per boot (die alleen vaart als er genoeg mensen zijn) naar een dorpje verderop;  Muang Khua. De boottocht is weer prachtig en duurt een uur of 6 voordat je dit afgelegen dorp bereikt. Eenmaal daar voelt het alsof je aan het einde van de wereld bent, er is werkelijk niets te beleven.

Vanuit Muang Khua vertrekt er meerdere dagen per week een busje naar Dien Bien Phu in Vietnam. Deze vertrekt ’s ochtends vroeg, dus je bent genoodzaakt om een nacht in Muang Khua te blijven. Na een hele lange, hobbelige maar avontuurlijke rit kom ik in de avond dan eindelijk aan in Vietnam!

Tip: de weg is tegenwoordig in een veel betere staat en de reistijd is daarom aanzienlijk verkort: de rit van Muang Khua naar Dien Bien Phu schijnt nu nog maar 3 uur te duren!

Advies en andere opties

Wanneer je deze route volgt, zie je een erg groot deel van Laos. Door enkele tegenslagen heb ik 5 weken over deze route gedaan, maar 4 weken is ook zeker goed te doen. Misschien heb je het al door: mijn route is niet de meest logische geweest. Ik reis van noord naar zuid en weer terug naar noord. Veel toeristen reizen via Luang Prabang naar het zuiden, om vervolgens via 4000 Islands Cambodja binnen te gaan.  Anderen bezoeken juist alleen het noorden en gaan niet zuidelijker dan Vang Vieng/Vientiane.  Ik wilde het hele land zien en wilde daarnaast per se via Noord-Laos naar Vietnam reizen – omdat ik had gehoord dat dit prachtig was – dus vandaar mijn keuze.

Wil je meer inspiratie om een mooie Laos route op te stellen? Ik vind het altijd enorm handig om inspiratie op te doen in gratis reisgidsen van rondreisaanbieders. Extra leuk: je kunt de gratis reisgidsen hier bestellen!

Heb jij Laos al eens bezocht? Welke route volgde jij?

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

mooi verslag! Ik heb Laos idd in twee weken gedaan en heb me vooral geconcentreerd op het tuben, wat toen nog mocht. Leuk om te lezen dat er veel meer te zien en te doen is in – inderdaad – een prachtig land!

Ik ben ook 3 dagen wezen tuben, toen mocht het ook nog. Echt geweldig, haha! Maar de rest van het land is echt zó de moeite waard!

Wauw, wat gaaf dat je zo lang de tijd uitgetrokken hebt voor Laos! Ik hoor inderdaad bijna altijd dat mensen hooguit een week of 2 naar het land gaan en dan is het vaak ook alleen omdat ze dit willen combineren met bijvoorbeeld Cambodja. Tof om eens te lezen dat je je hier ook weken kunt vermaken. De foto’s zijn in ieder geval prachtig!

Laos is echt mijn favoriete land. Ever! Dus een week of 2 is wat mij betreft veel te kort. Ik zou er graag nog eens terug gaan, het land en de mensen hebben een grote indruk op me achtergelaten… onuitwisbaar!

Wow I Love Laos!, mooi route hoor en heerlijke vijf weken. Wij hadden zelf 4 weken in het land en toch veel dezelfde dingen gezien. Wij deden Pakse – Champasak (zo leuk!) – 4 duizend eiland – Tha Kaek met een driedaagse trekking (heel mooi) – naar de ko long rivier met homestay bij mensen thuis – vientianne – van vieng – luan prabang – nong kiaw en mneung noi – Liang Namtha en om af te sluiten de gibbon experience

Ja dat is inderdaad bijna dezelfde route. Zoals ik al noemde is mijn route ook prima in 4 weken te doen maar hadden we wat tegenslagen waardoor het allemaal wat langer duurde.

Thanx voor je input. Ik ga er ook een maand naar toe. Ik ga zoveel als mogelijk per motor doen. Ik heb ongeveer dezelfde route uitgestippeld. De spanning van het alleen reizen zit er (nog) wel maar ik ga er voor 😃😃😃

Wat een gave plannen! En fijn dat je iets aan mijn tips hebt! Geniet ervan!

Laos lijkt me echt een heel mooi land. Wat gaaf dat je er vijf weken bent geweest! Een vriendin van mij zegt de hele tijd dat ik Laos geweldig ga vinden, en ik ben ook wel erg nieuwsgierig na het zien van jouw mooie foto’s!

Laos is ook echt super! Mijn favoriete land by far!

Ik ben heel nieuwsgierig na het lezen van deze post en de vele enthousiaste verhalen van vrienden… toch hebben w nog niet het moment gevonden om erheen te gaan. Wat een heerlijke foto’s om doorheen te bladeren. Fijn verslag.

Mooi verslag. Ik moet zeggen dat wij Laos juist weer tegen vonden vallen. Hoogtepunt voor ons was Luang Prabang. Dat heeft denk ik ook niet te maken met Laos zelf maar meer met de route die wij hebben gevolgd (was een georganiseerde reis.) Dat is jammer want qua natuur en bevolking is Laos inderdaad prachtig.

Wat jammer. Ik ben benieuwd welke route je gevolgd hebt toen. Vaak doen de georganiseerde reizen alleen Luang Prabang, Vientiane (soms wel 3 dagen Vientiane!)en Vang Vieng aan. Eventueel een extra plek. En dat noemen ze dan ‘een reis langs de hoogtepunten van Laos’. Zo zonde! Je krijgt slechts een beperkt deel van Laos te zien en de échte parels worden niet bezocht.

Wat een ontzettend leuke site heb je! Ik haal er veel inspiratie vanaf!
Ik ben een reis aan het samenstellen door Zuid-Oost Azië. Het liefste door Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja en als het nog kan ook Myanmar.
Heb je tips hoe je dit aan moet pakken? Hoe weet je of je per trein, bus of vliegtuig zou moeten reizen, of kom je daar pas op de bestemming achter?
Voor mn vaccinaties en malariapillen moest ik nu al namelijk doorgeven hoeveel dagen ik ergens zou willen verblijven, terwijl ik het eigenlijk allemaal op de route zelf wilde gaan uitzoeken. Hoe heb jij dit gedaan?
Ben erg benieuwd of je me een beetje op weg kan helpen:)

Hoi Tessa,

Wat een fijne reis heb je in het vooruitzicht. Eigenlijk is alles ter plekke wel uit te zoeken, maar het is toch wel handig om een soort van globale route in je hoofd te hebben en een inschatting van het aantal weken dat je per land wilt besteden. Ik zou beginnen met het kopen van een Lonely Planet (Souteast Asia on a Shoestring). Dat is echt dé bijbel voor backpackers en ik heb hem vooral gebruikt voor het kijken hoe je van a naar b komt. Daarnaast heb ik van te voren veel gehad aan het forum van http://www.aroundtheglobe.nl, waar je vragen kan stellen maar ook antwoorden van oude vragen kunt teruglezen.

Wat betreft de vaccinaties heb ik niet hoeven zeggen hoelang ik ergens bleef. Wat betreft de malariapillen heb ik voor mezelf een grove inschatting gemaakt. Een grove inschatting moet te doen zijn toch? Uiteindelijk had ik nog twee strips over en deze heb ik doorverkocht aan een kennis die ook naar Azië ging. En mocht je te weinig pillen hebben: de kans is sowieso niet heel groot dat je Malaria krijgt en er zijn ter plekke ook middeltjes te krijgen, dus de wereld vergaat niet ;)

Groetjes,
Lisette

Bedankt Lisette, voor je hulp! Ik ben begonnen mn reis in grote lijnen uit te tekenen en zal je site in ieder geval gebruiken ter inspiratie.
Nogmaals bedankt voor je snelle reactie! (En alvast een fijne jaarwisseling natuurlijk;))

Hoi Lisette.

Wat een prachtige en overzichtelijke site heb je. Mijn complimenten. 
Ik als Vietnamees ben nog nooit in Vietnam geweest. ( shame on me )
Maar volgend jaar wil ik 5 weken gaan. Langer gaat helaas niet. Wil Vietnam combineren met Thailand of Laos. Dacht eigenlijk dat Laos niet zo bijzonder zou zijn maar door je verhaal ben ik overtuigd. Welk land zou je adviseren. Zal niet langer dan 1 a 2 weken zijn.

Groetjes Foe

Hey Lisette, wij zijn momenteel bezig met een lange trip door Azië. Overmorgen willen we de boot nemen naar laos zoals jij hebt gedaan. We gaan ongeveer jouw route uitproberen, dank daarvoor. 1 vraagje: was het moeilijk een Vietnam visum te regelen? Wij willen het in Luang Prabang proberen en zo ook Vientane vermijden.

Thanks

Hoi Eddie en Hedi! Wat gaaf dat jullie in Azië zijn. En Laos is zoo mooi, jullie gaan het vast geweldig vinden! Het is in Luang Prabang zeker mogelijk, veel hostels/hotels bieden de service ook aan. Vaak duurt het 3 tot 5 dagen, maar in Vientiane had ik een ‘snelservice’. Ik betaalde iets meer en toen was het in 1 dag klaar. Wellicht kan dat in Luang Prabang ook.

Let wel op dat je bij het visum voor Vietnam moet aangeven wanneer je het land binnenkomt. Op die dag gaat je visum in. Eerder het land in mag niet. Later het land in mag wel, maar kom je bijvoorbeeld 5 dagen later het land in, dan zijn er al 5 dagen van je visum verstreken. Als je nu nog niet weet wanneer je precies Vietnam in wilt, dan raad ik je aan om dat pas te doen wanneer je wel een idee hebt. Ik deed het dus pas 6 dagen van te voren ofzo.

Heel veel plezier en mochten er vragen zijn dan hoor ik het wel!

Hey Lisette, dank voor je bericht! Inmiddels zit er al een deel op en Laos is inderdaad super. De ambassade van Vietnam bleek tot 15 februari dicht, dus ook onze plannen iets gewijzigd. Momenteel zijn we rond Bolaven aan heg rijden. Gelukje voor ons: in Pakse bleek ook een consulaat dus als het goed is hebben we ons visum als we terugkomen.

Hierna willen we naar het noorden naar de dorpjes die jij hebt gedaan, via Vang Vieng. Aangezien mijn vader 3 maart op Hanoi landt wist en we trouwens precies onze visum datum.

In ieder geval staat Laos, na Luang, Vientiane, Bolaven en don det gedaan te hebben, nu al zeker op 1!

Heel fijn om te horen dat jullie het zo naar jullie zin hebben! Wij hadden inderdaad ook last van het Chinese Nieuwjaar en het consulaat was dus ook gesloten, maar gelukkig hebben jullie het voor elkaar gekregen. Ik weet zeker dat jullie Vang Vieng en het noorden ook helemaal geweldig vinden!
Heel veel plezier!

Leuk om te lezen! Laos is inderdaad een super mooi land. Zelf heb ik helaas maar 2 weken de tijd hier, maar na jouw route gezien te hebben wil ik sowieso nog eens terug.

Hoi Lisette,

Dank je wel voor je leuke blog! Jullie hebben een mooie reis gemaakt. Ik ben van plan om begin volgend jaar door Laos te trekken, maar dan in ongeveer drie weken. Vind jij de reis vanuit Thailand met de slowboat een aanrader, ondanks dat het intensief is (iets wat je gedaan zou moeten hebben)?
Andere vraag: ik neem aan dat het een heen- en weer reis is naar die twee kleinere dorpjes vanuit Luang Prabang? Ik wil uiteindelijk door naar Cambodja, dus voor mij is het het handigst als ik gewoon in een keer vanuit het Noorden naar het Zuiden ga. :-)

Dank je wel!
Manon

Hoe ben je van Nong Khiaw naar Muang Ngoi gereisd? Ik kan hier op internet geen busverbindingen of iets dergelijks van vinden. Alvast bedankt!

Met een klein bootje! Zoals ik aangeef is er tegenwoordig wel een weg tussen de twee dorpen, maar ik weet niet of die in gebruik is. Toen ik er was kon je er alleen over water komen.

Wat een mooie reis zeg! Wij denken er aan om dit te reizen:

Bangkok (1) – vliegen – Luang prabang (3) – bus – Nong Khiaw (3) – bus Luang prabang (1) – bus – Vang Vieng (2) – bus – Thakhek loop (4) – bus – Si Phan Don (3) – bus – Pakse/Ubon Ratchathani (1) – vliegen – Bangkok (2)

Denk je dat dit te doen is? Of is het echt teveel… Twijfel of ik dan Si Phan Don over ga slaan of Nong Khiaw om tijd te winnen… Tips?

Ha Jantine, wat gaaf dat jullie naar Laos gaan. Je schema is op zich wel te doen, al hou ik er zelf echt van om ergens lang te blijven. 2,5 week is natuurlijk een stuk korter dan de 5 weken die ik er ben geweest, dus het is logischerwijs wel iets krapper allemaal. Nong Khiaw, Muang Ngoi en Si Phan Don het hoogtepunt van mijn 5 weken in Laos, dus ik zou die plekken persoonlijk absoluut niet overslaan! Heel veel plezier!

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!