TERUGBLIK SLOVENIË: ‘Over negen bergen, naar de zee..’


natuur in Slovenië

‘Over negen bergen, naar de zee…’ In Slovenië worden sprookjes steevast met deze woorden begonnen. Hun versie van ‘er was eens’, en het Engelse ‘once apon a time’. Ik volg deze woorden op en reis door de bergen via kraakheldere meren, turquoise rivieren, heuvels, wijngaarden en karakteristieke dorpjes om uiteindelijk aan de Kroatische zee te eindigen. Over sprookjes gesproken.

Een sprookjesland vol natuurgeweld

Van horen zeggen wist ik dat Slovenië een prachtig land was maar mijn mond viel open toen ik dit zelf mocht ervaren. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: naast IJsland is Slovenië mijn absolute topper wat natuur in Europa betreft. En het feit dat zo’n klein land zo divers kan zijn draagt daar zeker een steentje in bij. Ik start mijn reis in het noordwesten tegen de Oostenrijkse grens, waar de Julische Alpen machtig boven het groene landschap uit torenen. Daar waan ik me weer even in Zuid-Tirol, niet zo ver van hier, waar ik een jaar eerder ontdekte dat ik een bergmeisje ben. Zet mij in een berglandschap en kan ik niet stoppen met glimlachen. Nog beter: glinsterende meren omringd met bergen. Je snapt dat ik dan ook als een kind zo blij was bij de prachtige meren van Bled en Bohinj.

Het echte sprookje van Slovenië speelt zich net iets zuidelijker af, rondom de Soça Vallei en Tolmin. Het water van de Soça rivier is bijna nep zo blauw en steekt prachtig af tegen het groene landschap en de kleurrijke gevels van omringende dorpen. Mijn ultieme geluksmoment beleef ik echter in de spectaculaire Tolmin kloof; een diepe kloof in het karstgebergte bekleedt met heldergroen mos en een kolkende rivier die daar doorheen kronkelt. Ik weet zeker dat Walt Disney hier inspiratie heeft opgedaan voor het creëren van het ultieme sprookjesbos. Moeder natuur op haar best.

Via het Toscane van Slovenië naar de Adriatische Zee

Het landschap veranderd van ruig en bergachtig naar glooiend en mediterraan zodra je iets zuidelijker reist. Brda voelt als een stukje Toscane in Slovenië en lijkt nauwelijks op de Julische Alpen en de Soça Vallei. Ik ontdek glooiende heuvels, kasteeltjes, wijngaarden, boerderijen en een smaakvolle keuken die beïnvloed wordt door buurland Italië dat overigens op een steenworp afstand gelegen is en waar je zo nu en dan zelfs ongemerkt doorheen rijdt.

Via Predjama castle, reusachtige grotten en de bijzondere disappearing lakes bereik ik uiteindelijk de zonovergoten kust van Istrië, Kroatië, waar ik twee dagen blijf. Een heerlijke eindbestemming, maar eigenlijk valt dit in het niet bij de reis ernaar toe. Veel Nederlanders reizen in de zomervakantie met hun blik op oneindig zo snel mogelijk door Slovenië naar Kroatië, op weg naar hun camping of hotel aan zee. Zonde, en ik hoop dat iedereen dit de volgende keer eens níet doet en minstens een week in Slovenië blijft hangen. Je zult geen spijt krijgen!

bled-slovenie
Eén van de meest toeristische plekken van Slovenië: het meer van Bled. Het is de moeite om voor even de drukte te ontwijken en naar dit viewpoint te hiken. Wat een uitzicht!

Meer van Bohinj Slovenië
Een geweldige, rustige plek in de Julische Alpen: het meer van Bohinj.

julische alpen slovenie
Bovenop Mount Vogel. Hier kan ik dus uren naar turen.

astra-montana-chalet-slovenie
Dineren op plekjes zoals deze. Wauw! Bijzonder overnachten? Ga dan zeker naar Chalet Astra Montana.

soca vallei slovenie
De Soça vallei is een van mijn favoriete regio’s van het land. Het water van de rivier is hier wat melkerig vanwege het slechte weer eerder die week. Normaal gesproken lijkt de kleur bijna nep, zo blauw.

raften-slovenie
Een walhalla voor actievelingen! Hier ging ik raften met Maya Rafting.

Soca rivier Slovenië
Een dag later was de Soça rivier al een stuk blauwer, maar de locals vertelden me dat het nog veel en veel blauwer kan. Ongelofelijk toch?

Tolmin Kloof Slovenië
De sprookjesachtige Tolmin Kloof. Er zijn diverse wandelpaden die je tot diep in de kloof leiden.

tolmin kloof
Natuurgeweld bij de Tolmin kloof.

wijn slovenie
Brda, een vleugje Toscane in Slovenië! Hier struin ik door de wijngaarden van Farm Stay Sibav.

Klet Brda wijn
Bij wijnproducent Klet Brda proef je de lekkerste wijnen.

bdra Slovenië
Fan van spectaculaire uitzichten? Dan zit je in Slovenië helemaal goed.

Smartno slovenie
Smartno is het meest fotogenieke dorp dat ik tijdens mijn reis ben tegengekomen en een goede plek om te overnachten als je de regio Brda wilt ontdekken.

slovenië dorpen
Heel veel liefde voor zulke details!

disappearing lakes Slovenië
Eén van de ‘disappearing lakes’ van Slovenië, in de regio Green Karst. De grootte van het meer hangt af van het seizoen. In juni is er bijna niets meer van het meer over. Een bijzonder verschijnsel!

novingrad kroatië
Eindpunt: Kroatië, de zonnige kust van Istrië om precies te zijn. In het stadje Novingrad weten ze hoe je de straten nóg fleuriger kunt maken.

Eufrasiusbasiliek Porec
Bezienswaardigheid in het Kroatische Poreč: de Eufrasiusbasiliek.

Istrië zonsondergang
Zonsondergang gezien vanuit Trattoria La Pentola van Camping Lanterna, tussen Novingrad en Poreč.

Meer weten over Slovenië? Bezoek de website van MijnSlovenië. Wist jij dat de natuur in Slovenië zo mooi was?


Over Lisette | Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie. Momenteel reis ik als digital nomad de wereld rond. Waar ik warm van word? Exotische culturen, ongerepte natuur, backpacken, road trips, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 gedachten over “TERUGBLIK SLOVENIË: ‘Over negen bergen, naar de zee..’