MUST DO: vijf meerdaagse tochten in Vietnam

Meerdaagse tocht Vietnam

Meerdaagse tochten tijdens je reis: ik ben fan! Ik maakte er voor het eerst kennis mee in Tunesië, waar ik twee dagen de Sahara in ging, maar ontdekte deze avontuurlijke bezigheid pas echt toen ik zes maanden ging backpacken in Azië, de ideale plek om voor meerdere dagen de natuur in te gaan. Vooral Vietnam heeft veel opties. Ga je naar Vietnam? Dan is het zeker een aanrader om een van deze meerdaagse tochten te doen.

1. Halong Bay: slapen tussen reusachtige karstbergen

Bezoek je Vietnam, dan zou je stom zijn als je Halong Bay overslaat. Deze prachtige baai vol reusachtige karstgebergten staat hoog genoteerd in menig lijstje met de mooiste plekken ter wereld. En wauw, in het echt is het duizend malen mooier dan dat de foto’s doen vermoeden! In de zomer is het er helder en zijn de temperaturen tropisch, in de winter is het (voor Vietnamese begrippen) koud en hangt er veelal een spookachtige mist waardoor het landschap nóg mysterieuzer wordt. Tijdens mijn driedaagse tour vaarde, kayakte, at en sliep ik tussen reusachtige rotsen, bezocht ik grotten en ontdekte ik het weelderige Cat Ba Island.

Je kunt Halong Bay op eigen houtje bezoeken, maar het is gemakkelijker (en als je goed zoekt ook niet eens duurder) om dit via een tourbureau te doen. In Hanoi kan je op elke straathoek een meerdaagse tour naar Halong Bay boeken.

Tip: een tweedaagse tour vanuit Hanoi is écht te kort vanwege de reisafstanden dus boek een driedaagse tour. Halong Bay is werkelijk een levend sprookje en het is zonde om zo snel weer terug te gaan.

Van hanoi naar Halong Bay

2. Son Doong Cave: spectaculair avontuur met een prijskaartje

Eén van de meest exclusieve trekkings ter wereld is de trekking naar Son Doong Cave, vlakbij het stadje Dong Hoi. De grot is pas in 2009 ontdekt en is de grootste ter wereld. Pas sinds 2013 is deze plek opengesteld voor toerisme. Er is maar één organisatie die tours naar deze magische plek aanbieden: Oxalis Adventure. De spectaculaire tocht duurt maar liefst acht dagen. Wat je onder andere te wachten staat? Hiken door dichtbegroeide jungle en minority villages, rivieren oversteken, 80 meter naar beneden abseilen en kamperen in immens grote, donkere grotten tussen aapjes, vleermuizen en flying foxes. Een trekking naar de Son Doong Cave is met stip de gaafste meerdaagse tocht in Vietnam. Eén nadeel: het kost 3000,- dollar. Kijk voor meer informatie en het jaloersmakende programma van deze tocht op de website van Oxalis Adventure.

Son Doong Cave Vietnam

3. Sapa en omgeving: back to basic tussen de rijstvelden

Naast Halong Bay is ook Sapa een pareltje van het noorden. Sapa zelf is een charmant bergstadje, maar wordt vooral bezocht vanwege de omgeving vol oneindige, fotogenieke rijstterassen. In de zomer felgroen van kleur, maar in de winter (na de oogst) is het één bruine moddermassa. Ik trof het laatste aan, maar dan nog was Sapa meer dan de moeite waard. Het gebied wordt bewoond door diverse minderheden zoals de Black Hmong. Bij aankomst zal je direct gestalkt worden door opdringerige vrouwen van deze bergstam en ze zullen je pas met rust laten zodra jij de stad weer verlaat. Voor sommige toeristen is dit bloedirritant, maar als je weet hoe je hier mee om moet gaan is het juist wel een hilarische ervaring. Ook tijdens een trekking is de kans groot dat deze vrouwen je een deel van de route zullen vergezellen.

Vanuit Sapa zijn diverse trekkingsmogelijkheden, variërend van een paar uur tot meerdere dagen. Ik deed een trekking van twee dagen inclusief een homestay, waar we overnachtten bij leden van de Black Hmong. We dronken liters rijstwijn, kregen varkenshersens voorgeschoteld en aten honing waar de dode bijen nog in zaten. Back to basic tussen de rijstvelden. Echt geweldig!

Trekking Sapa

4. Mekong Delta; Fascinerende grensovergang

De belangrijkste rivier van Zuidoost-Azië, de Mekong, is van levensbelang voor een groot deel van de bevolking . In het zuiden van Vietnam bevind zich namelijk de Mekongdelta, een uitgestrekt rivierlandschap dat gekenmerkt wordt door floating markets, huizen op palen, maar vooral ook tal aan kwekerijen, waarmee de lokale bevolking hun brood op de plank krijgt. Een bezoek aan deze Mekongdelta geeft je een fascinerend kijkje in het dagelijks leven op en rond het water.

Wanneer je via het zuiden van Vietnam de grens over wilt steken naar Cambodja, dan kan dat via de Mekong Delta. De meest gebruikte manier om deze tour te boeken is via een tourbureau in Ho Chi Minh City. Je kunt het natuurlijk ook helemaal zelf bereizen. De meeste reizigers, waaronder ik, kiezen voor een twee- of drie-daagse tour die begint in Ho Chi Minh City en eindigt in Phnom Penh (Cambodja). Maar ook als je in Vietnam blijft kan je een tocht over de Mekong Delta doen.

Mekong Delta Tour

5. Easy Rider Tour: Achterop de motor

Bezoek je een land waar maar liefst 37 miljoen motorbikes de straten onveilig maken, dan kan een tour op zo’n stoere tweewieler natuurlijk niet ontbreken. Een tocht met een Easy Rider is dan ook één van de avontuurlijkste manieren om Vietnam te ervaren! Een Easy Rider Tour is een meerdaagse tour achterop een motor bij een mannelijke local. Hij neemt je mee ‘on the road’, dwars door het authentieke Vietnam. Ze laten je niet alleen de allermooiste plekken zien maar vertellen je ook veel over het land, verbazen je met persoonlijke verhalen en met een beetje geluk mag je zelfs op bezoek bij vrienden of familie. Ik deed deze tocht helaas niet en heb SPIJT!

Lijkt deze tour je wat? De tochten concentreren zich voornamelijk rondom Dalat, waarbij deze stad als begin of eindpunt genomen wordt. Een populaire route is bijvoorbeeld de drie-daagse tocht van Nha Trang naar Dalat. Maar de keuze is reuze, want een 19-daagse tour van Ho Chi Minh City naar Hanoi is ook mogelijk. Bucketlistdingetje, dit!

Easy Rider Tour Vietnam

Lees hier meer over Vietnam. Heb jij een van deze tochten gedaan?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 gedachten over “MUST DO: vijf meerdaagse tochten in Vietnam”