TIP: Reizen met een lokale gids in Gambia

  • Home
  • Afrika
  • TIP: Reizen met een lokale gids in Gambia
Sarjo: lokale gids Gambia (Kololi)
Veilige, groene taxi's (Gambia)

Als Nederland op zijn koudst is, is het in Gambia heerlijk warm. Een ideale winterzonbestemming om je vitamine D tekort als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Maar Gambia is veel meer dan dat. Wie verder kijkt dan alleen maar het resort of privéstrand zal ontdekken dat het land bomvol cultuur en natuur zit en ik raad iedereen dan ook aan om uit de luie strandstoel te komen en het échte Gambia te ontdekken. De beste manier om dat te doen? Met een lokale gids!  

Gids Gambia: Taxichauffeur en gids in één

In Gambia heb je twee soorten taxi’s. De gele taxi’s zijn goedkope taxi’s die vooral door lokale bewoners gebruikt worden. Deze taxi’s brengen je voor een prikkie van a naar b. De meeste toeristen gebruiken echter de duurdere, groene toeristentaxi’s. De chauffeurs van deze taxi’s zijn niet alleen chauffeur maar dienen ook als lokale gids en leiden je dus graag rond. Dat kan voor een dag, maar ook voor een hele week. De meesten praten uitstekend Engels en weten je veel over het land te vertellen. Vooral in toeristische gebieden nabij hotels, zoals de Senegambia Strip in Kololi, vind je deze groene taxi’s.

Voordelen van reizen een lokale gids in Gambia

Zoals ik al zei is de leukste manier om Gambia te ontdekken met een lokale gids. De twee grootste voordelen:

1. Veiliger dan het huren van een auto of reizen per gele taxi

Zelf een auto huren wordt vaak afgeraden vanwege de slechte wegen en het gevaarlijke verkeer. Gele taxi’s zijn goedkoop maar niet altijd even betrouwbaar. Het schijnt dat sommige chauffeurs niet eens een rijbewijs hebben. Groene taxi’s zijn veilig, de chauffeurs zijn betrouwbaar, spreken Engels en weten je veel te vertellen over Gambia.Ze gaan graag met je in overleg over jouw wensen en weten precies wat de mooiste plekken van Gambia zijn.

2. Goedkoper en flexibeler dan een georganiseerde tour

Je kunt ook kiezen voor een georganiseerde excursie van je reisorganisatie. Dit is echter totaal overbodig! De tours die aangeboden worden zijn ook met een taxi te doen en het grote voordeel daarbij is dat het stukken goedkoper is én je veel meer vrijheid hebt. Je kunt zelf bepalen hoelang je ergens blijft en hobbelt niet achter een groep aan. Kies je voor een gids in Gambia, dan gaat het geld ook nog eens naar de lokale bevolking en niet naar een grote Westerse reisorganisatie. Win-win. Voel je dus niet verplicht om een excursie bij je reisorganisatie te boeken.

Taxi Gambia

Reizen met een lokale gids in Gambia: zo werkt het!

Zoals ik al aangaf zijn de groene taxi’s in de toeristische gebieden eenvoudig te vinden. De meest voorname plek is de strip in Kololi, waar ze een eigen standplaats hebben. De taxichauffeurs hanteren ‘vaste’ tarieven voor de diverse bezienswaardigheden. Meestal staat op een bord aangegeven wat je voor een bepaalde bestemming moet betalen, maar onderhandelen is zeker mogelijk. De gehanteerde prijs is per taxi en is een retour, inclusief wachttijd. Bijna niets is ze te gek. Van een korte trip naar een lokale markt tot een trip naar buurland Senegal of van een dagtrip langs verschillende hoogtepunten tot een meerdaagse safari door het achterland… alles is mogelijk en alle opties zijn dus te bespreken.

De chauffeur brengt je niet alleen veilig op plaats van bestemming, maar dient ook erg graag als gids. Op veel locaties is het gebruikelijk, leuk en soms ook noodzakelijk dat hij met je mee gaat om je rond te leiden. Dit zit allemaal bij de prijs inbegrepen! Mocht je even geen zin hebben in zijn aanwezigheid dan is dat geen probleem. Hij wacht dan netjes in zijn auto (Gambianen doen graag een dutje) of gaat zijn eigen gang.

Lokale gids Gambia: Sarjo

Lokale gids Gambia: kom in contact met mijn gids!

Veel taxichauffeurs hebben in de loop van de tijd Europese vrienden gemaakt die hebben geholpen met het maken van een website. Zo zijn er ook veel lokale gidsen die een Nederlandstalige website hebben. Vergis je niet: hoewel de website in het Nederlands is, spreken de meeste gidsen geen Nederlands!

Je kunt voorafgaand aan je vakantie alvast contact opnemen met een gids en je wensen bespreken, al is dit niet noodzakelijk. Ik heb ter plekke een gids benaderd bij de taxistandplaats aan de strip in Kololi, net buiten het Senegambia Beach Hotel waar ik overnachtte. Sarjo bleek een humoristische en boeiende gids te zijn en bracht ons elke dag op de mooiste plekjes. Zo hielp hij ons niet te verdwalen op de Serekunda Market, bracht hij ons naar een lokale geitenmarkt en stuurde hij opdringerige, bedelende kindjes weg. Mocht je op zoek zijn naar een lokale gids dan kan ik Sarjo zeker aanbevelen. Vraag naar hem bij de taxistandplaats of neem contact met op via Sarjo.be / info@sarjo.be. Sarjo heeft een Nederlandstalige website omdat hij in het laagseizoen af en toe in België werkt als onder andere schilder en klusjesman. Zijn website is gemaakt door een Vlaming. Op de website staat ook zijn telefoonnummer. Op die manier kan je hem via Whatsapp een bericht sturen.

Update 2022: Helaas lijkt het erop dat Sarjo niet meer bereikbaar is. Zijn website en email-adres bestaan helaas niet meer.

Tip: Bekijk mijn hoogtepunten van Gambia om te zien op welke bijzondere plekjes Sarjo ons gebracht heeft.

Sarjo: lokale gids Gambia (Kololi)

Zo boek jij een zonvakantie Gambia

Wil jij genieten van de zon in Gambia? Er zijn regelmatig voordelige vakanties naar Gambia te vinden. Een pakketreis boeken is in de meeste gevallen het goedkoopst. Niet veel vakantiegangers boeken hun hotel en vlucht los, maar dit kan wel. Zelf boekte ik een vakantie naar dit heerlijke hotel via Tui.


Vliegduur: 6 uur en 15 minuten
Beste reistijd: nov-apr
Visum nodig: nee
Krijg een gratis 5 euro kortingsbon voor See Buy Fly op Schiphol!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Wat klinkt dat leuk! Ik ben sowieso benieuwd naar je verhalen over Gambia. Het trok me nooit zo om erheen te gaan, maar lees er de laatste tijd veel goede verhalen over. En je foto’s op Instagram zagen er goed uit! Maar als ik er naartoe ga, dan zal ik deze tip zeker onthouden!

Zeker doen! Er komen nog meer verhalen aan dus blijf me gerust volgen.. ;)

Gambia moet er nog wel eens van komen. Relatief dichtbij, goedkoop en toch een totaal andere wereld… Haha, ik moet even denken aan het gezicht van heel veel mensen als ik zeg dat Gambia ‘relatief dichtbij’ is… Maar jullie reizigers begrijpen me wel ;-)

Mee eens! Ach ja, er zijn zat mensen zich verbazen dat je vrijwillig 12 uur in een vliegtuig gaat zitten om naar Midden-Amerika te gaan maar vergeten dat ze zelf 24 uur onderweg zijn voor een rit naar een camping in Italie…. vreemde wereld…

Wat een leuk verhaal! Ik ben altijd een beetje huiverig voor reizen met een gids, maar zo te horen is het wel echt de moeite waard. Ga ik onthouden :)!

In Gambia is het niet zo gebruikelijk om op eigen houtje het land te verkennen, dus een gids is een fijne bijkomstigheid!

Goede tip Lisette! Een hele goede manier om veel te zien, op een gemakkelijke manier. Ik ga ‘m onthouden! Grappig ook wat je hierboven zegt, dat sommige mensen vrolijk 24 uur naar een camping in Italië rijden. Daar verbaas ik me ook altijd over. Zoveel mensen zeggen tegen ons: goh, al die gevaarlijke landen die jullie bezoeken, en dan twaalf uur vliegen…En zelf rijden ze een hele nacht door de bergen, zonder te stoppen en zonder slaap. Ook niet echt veilig!

Ja inderdaad, of mensen die zeggen ‘waar haal je het geld vandaan om 4 weken naar Thailand te gaan?’, maar niet doorhebben dat dit in de meeste gevallen goedkoper is dan 2 weken all inclusive op Mallorca :)

Voor die grote lach zou ik direct zo’n gids boeken :-)

Echt he? :D

Aww fantastische foto’s!

Bedankt Evelyn!

Heel leuk idd om met een lokale gids het land te ontdekken! Ook ik wordt steeds enthousiaster over Gambia, misschien toch ooit maar eens heen gaan!

Zeker doen hoor. Het is een bijzondere bestemming!

Goed idee om het land met een lokale gids te ontdekken. Ik regel ook liever wat ter plekke dan vanuit NL – ook beter voor de lokale middenstand.

Gambia ken ik niet, dus ik ben erg benieuwd naar je verhalen en foto’s.

Helemaal mee eens Jenny! Mijn verhalen staan inmiddels online :)

Hi!

Wat een leuke verhalen zeg! Wat vond je het leukst tijdens je tour met de gids? Ik vertrek toevallig a.s. vrijdag naar Gambia en kan al je tips goed gebruiken! :)

Hoi Joanne! Ik heb veel bezienswaardigheden, hoogtepunten etc beschreven op mijn website. Je vind de artikelen over Gambia hier: http://www.travellust.nl/gambia/.

Fijn Lisette dat jullie een mooie tijd hebben gehad in the smiling coast the Gambia mijn tweede thuis .
erg mooi omschreven en wat een prachtige foto,s.

Bakary Touray ook een betrouwbare taxi chauffeur en gids tegelijk zou ik graag aanbevelen wanneer dit toegestaan is .
Bekijk ook eens zijn site . http://www.benb-safari.com

Hartelijke groet
Mandinka muso.

Bedankt voor de tip!

Bedankt sarjo! Je hebt ons goed geholpen en het was zeer gezellig!!

Thankyou and good luck ❤️

Dank je wel voor je leuke sites. Ik heb er veel nuttige informatie uit gehaald voor onze reis eind februari naar Gambia. Heel erg bedankt voor de tip van ‘jouw’ gids Sarjo. We hebben inmiddels contact gehad en hij zal ons oppikken van het vliegveld en ik wil ook graag met hem wat dingen gaan bezoeken.

Dat is goed om te horen Jacqueline! Leuk dat jullie op pad gaan! Ik weet niet dat hij me nog kent, maar doe hem maar de groetjes :)

voor excursies met sarjo bv naar een markt waar moet de dan met 4 man aan denken, qua kosten? en moet je dit gewoon in dalasi betalen?

Beste Marion, voor een prijsopgave kun je het beste contact opnemen met Sarjo of een andere chauffeur (ter plekke of vooraf)! De verschillende locaties hebben namelijk verschillende prijzen. De prijs hangt af van de afstand en de duur van de trip. Het maakt niet uit met hoeveel personen je gaat. Als iedereen in 1 auto past dat is het net zo duur als met 1 persoon.

Net terug van mijn tweede keer Gambia.. GE-WEL-DIG land! Ook weer gebruik gemaakt van Sarjo, hij brengt je op de leukste/ mooiste plekken en je kan ontzettend met hem lachen! Niet is teveel voor hem..

Sarjo, wederom bedankt voor een onvergetelijke week.

Thank you Sarjo and see you soon!

Wat goed om te horen en wat geweldig dat Sarjo jullie heeft rondgeleid! Superleuk!

Hoi Lisette,
Wij gaan eind november naar Gambia, Jouw tips heb ik gelezen alleen de website van Sarjo bestaat niet meer denk ik. Heb je nog gegevens van hem?
Groetjes Karin

Hoi Karin,

Ik zie het ook inderdaad. Ik heb geprobeerd Sarjo op een andere manier op te zoeken maar dat is me niet gelukt. Hopelijk werkt hij nog als gids, maar ik vraag het me af, aangezien zijn website niet meer bestaat…

Hier nog een tip, wij hebben alles geregeld via Abdul, via abdul-gambia.nl, echt een vriendschap aan overgehouden ook, we hebben hem ook geholpen met de website en kleding opgestuurd etc :) Hij moet voor als oudste zoon ook voor de fam zorgen dus hij kan alles goed gebruiken.

Bedankt voor de tip, Rob!

Super artikel en heerlijk genoten in Gambia! Bijzondere cultuur en leuke mensen!

Ik raad mensen aan echt een lokale gids te nemen: veel meer persoonlijke aandacht, je steunt de locals en zit niet met 60 man in een busje haha. Heel de dag privé chauffeur mee voor niets. Tip, wij hadden het met Abdul geregeld, super leuke gast! (abdul-gambia.nl)

Leave a Comment