IJSLAND: het land van vuur en ijs!


ijsland: land van vuur en ijs
Nog voor kort reisde ik noordelijker dan Texel, maar daar is zojuist verandering ingekomen. Ik heb een rondreis gemaakt door magisch IJsland! Het land staat bij veel mensen hoog op hun wensenlijst en dat is meer dan logisch. IJsland is namelijk een droom. Bij deze een eerste kennismaking met IJsland, het land van vuur en ijs, in de vorm van 10 weetjes over IJsland.

Eerste kennismaking met IJsland: land van vuur en ijs

  • IJsland telde in 2013 ruim 323.000 inwoners en dat is ongeveer evenveel als het aantal mensen dat in mijn stad Utrecht woont. IJsland is echter bijna 3x zo groot als Nederland. Logisch dus, dat IJsland het dunst bevolkte land van Europa is!
  • IJsland is dichterbij dan je denkt! Wist je dat je er al in zo’n drie uur naartoe vliegt? Dit doe je vanaf Schiphol met onder andere Wow Air en Icelandair.
  • Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, ligt nét ten zuiden van de poolcirkel en is daarmee de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Lees hier al mijn tips voor Reykjavik.
  • De Golden Circle is een populaire, eenvoudige route die vanuit de hoofdstad te rijden is. De route loopt door een sprookjesachtig landschap met watervallen, geisers en warmwaterbronnen. Bekijk hier alle hoogtepunten van de Golden Circle.
  • In november, de maand waarin ik naar IJsland ben geweest, is de gemiddelde maximumtemperatuur zo’n 1 graden Celcius en de gemiddelde minimumtemperatuur zo’n -3 graden Celsius.
  • Begin november gaat de zon pas rond 09.30 uur op en is deze om 17.00 uur alweer onder.
  • IJsland is de perfecte plek om het noorderlicht te zien. Van november t/m maart heb je de grootste kans om een glimp van dit bijzonder mooie natuurverschijnsel op te vangen. Dit is dan ook één van de redenen waarom je in de winter naar IJsland moet gaan.
  • IJsland wordt met trots het land van vuur en ijs genoemd. Nergens is de concentratie vulkanen, geisers en gletsjers zó hoog.
  • De 8100 km2 grote gletsjer Vatnajökull bedekt 8 procent van IJsland met een duizend meter dikke laag ijs. Daarmee is deze gletsjer groter dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen bij elkaar.
  • IJsland kent zo’n 140 vulkanen, waarvan er circa 25 actief zijn. In 2014 was er een indrukwekkende uitbarsting van vulkaan Bardarbunga gaande. Zien? Bekijk onderstaande video, gemaakt door Eric Cheng en Ragnar Th. Sigurdsson.

Lees hier alle artikelen over IJsland. Deze reis is mogelijk gemaakt door Icelandair en Booking.com.


Over Lisette | Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie. Momenteel reis ik als digital nomad de wereld rond. Waar ik warm van word? Exotische culturen, ongerepte natuur, backpacken, road trips, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 gedachten over “IJSLAND: het land van vuur en ijs!