DIARY – Mijn eerste jaar als reisblogger (deel 1)

  • Home
  • Diary
  • DIARY – Mijn eerste jaar als reisblogger (deel 1)
visitekaartje

Eind vorig jaar (November 2013) besloot ik mijn eigen reisblog te beginnen. Ik wil je vanaf nu elk kwartaal een kijkje geven in mijn leven als kersverse blogger. Deze keer alle ervaringen van het prille begin: januari, februari en maart. Ook neem ik je even terug naar hoe het allemaal begon.

Hoe het allemaal begon

Na mijn reis van een half jaar door Zuidoost-Azië in 2011, had ik het reisvirus compleet te pakken. Eenmaal thuis vond ik het vreselijk dat de reis voorbij was. Om mijn reis te herleven en andere reizigers te inspireren, was ik urenlang op het forum van Aroundtheglobe.nl te vinden. Ik beantwoorde met alle liefde vragen van toekomstige Aziegangers. Dit bleef niet onopgemerkt. Eigenaar  van deze website, Erik van Erp stuurde me een mail en vertelde me dat hij mijn antwoorden altijd erg goed en uitgebreid vond. Hij moedigde mij aan een eigen website te beginnen. Ik had hier nooit zelf aan gedacht, maar het idee sprak me meteen aan. En zo geschiedde. Erik hielp me op weg met de eerste stappen en met de hulp van een handige vriend die wel wat van wordpress afwist, was Travellust snel geboren.

Ik merkte meteen dat ik dolenthousiast werd. ik kan er mijn eigen reislust en passie voor schrijven en fotografie er perfect in kwijt kan. Door op deze manier met mijn reis  bezig te zijn blijft de herinnering aan de geweldige tijd in Azië, één van de gaafste ervaringen ooit, leven. Natuurlijk ben ik van plan om veel meer te reizen en zal ik niet alleen over Azië schrijven.

trein van maleisie naar thailand

Januari

Januari was niet alleen de start van een kersvers jaar, maar ook de start van mij als reisblogger. Oké, achter de schermen was ik al zo’n twee maanden bezig, op Instagram had ik al ruim 200 volgers en mijn website was al online, maar ik trad er nog niet mee naar buiten. Ik durfde het niet. Het was spannend om iets dat 100% van mezelf is aan anderen te laten zien. Maarja, ik startte de blog niet voor niets: ik wilde mijn passie voor reizen niet alleen voor mezelf houden, maar met de hele wereld delen! De eerste stappen in de spotlights zette ik uiteindelijk op mijn persoonlijke facebookpagina: ‘ik ben begonnen met een reisblog en iedereen mag het weten!’ Ik maakte gelijk een Facebookpagina voor Travellust aan. Daarna volgde Twitter, waar ik totaal niet bekend mee was en waarvan ik het nut nog niet inzie, maar oké. Ook meldde ik me aan bij Bloglovin.

Als blogger werd ik, wederom met hulp van Erik (waarvoor dank!), uitgenodigd voor de vakdagen van de Vakantiebeurs. Deze beurs kwam op een perfect moment: ik was nog maar nét begonnen en op de beurs kwam ik meteen in aanraking met andere reisbloggers. Ik heb veel interessante presentaties bijgewoond, genoten van de mooie stands, een netwerk opgebouwd en heel veel visitekaartjes uitgedeeld tijdens gezellige borrels. Nieuw en spannend, maar vooral erg leerzaam en inspirerend.

vakdag vakantiebeursfoto’s van mezelf en Anna-Maria Giannattasio (Annamariaheeftgelijk.nl)

Naast het bloggen voor mijn eigen website schreef ik in januari ook een artikel voor Bluezzz.nl: een handig overzicht van de elf populairste eilanden van Zuid-Thailand. Het is super om te zien dat het artikel inmiddels al meer dan 300 keer gedeeld is via social media. Benieuwd? Het artikel is te lezen via deze link!

Februari

Februari was een topmaand. Ik mocht doen wat ik het állerliefste doe: de wereld ontdekken. Op 29 januari vertrok ik voor een maand naar Nicaragua om daar samen met mijn vriend en tegelijkertijd mijn favoriete reismaatje Mark rond te trekken door dit geweldige land. Onze eerste aanraking met Midden-Amerika en wát was dat fantastisch! Van lava spotten tot vulkaanboarden. Van wakker worden door het geschreeuw van brulapen tot zwemmen tussen haaien.  Van Spaans leren tot leren staan op een surfplank. Van hand-in-hand lopen op spierwitte stranden tot het winnen van een limbo-danswedstrijd (oke, Mark dan). Man, wat wil ik graag terug!

Als ik op reis ben, ben ik bijna nooit online. Je kunt hoogstens één keer in de drie dagen een kort berichtje op social media verwachten. Ik wil en kan geen tijd vrijmaken om te bloggen.  Als ik op reis ben wil ik elke seconde besteden aan maar één ding: genieten van het hier en nu. Ik neem geen laptop mee en mijn telefoon probeer ik zo min mogelijk aan te raken. Professioneel gezien is een lange stilte op je website niet ideaal, zeker niet als beginnend blogger. Maar eerlijk gezegd interesseert mij dat niet. Ik blog puur vanuit mijn passie, hoge bezoekersaantallen of het verdienen van geld met mijn blog zijn slechts fijne bijkomstigheden. Al met al, het was in februari een maand vrij stil op Travellust.

backpacken nicaragua

Maart

Helaas is het tijd om afscheid te nemen van het bijzondere Nicaragua en terug te keren naar huis. Na een maand radiostilte is er weer leven in Travellustland. Ik heb zoveel informatie in mijn hoofd zitten: kersverse ervaringen wat betreft Nicaragua, maar ook nog een half jaar Azië, tal van stedentrips en andere vakanties. Hoe krijg ik die schat aan informatie binnen een redelijke tijd op papier? Ik probeer zo vaak mogelijk artikelen te plaatsen, maar ik merk dat ik dat niet zo vaak lukt als dat ik zou willen. Dat irriteert me enorm. Ik heb inmiddels geaccepteerd dat het helaas niet anders is: ik werk 40 uur per week en heb ook nog een sociaal leven. Er komt echt heel veel kijken bij het schrijven van een goed artikel. Drie artikelen per week zou ideaal zijn maar dat  lukt me niet. Eén per week lukt me momenteel wel, en ik streef naar twee. Voor nu een mooi doel, lijkt me!

Ondanks deze onzekerheden blijft mijn blog niet onopgemerkt! Reisjournaliste Kirsten Spooren vermeld mij in haar artikel ‘Top 5 onbekendere reisblogs die je moet volgen’ en in een artikel op Meerreislust.nl wordt  mijn blogpost ‘de stranden van Little Corn’ genoemd als één van de leukste blogposts van van maart. Het is fijn om mijn naam opeens op andere websites te zien verschijnen en dat ik waardering krijg voor de tijd die ik hierin steek!

Na het succesvolle artikel dat ik in januari voor Bluezzz.nl schreef, schrijf ik in maart een vervolg! Dit keer niet over de populairste eilanden van Thailand, maar over elf onontdekte pareltjes: ‘Thailand voor rustzoekers!’. Ook dit artikel wordt weer veelvuldig gelezen en maar liefst meer dan 400 keer gedeeld op social media. I like!

Onontdekte eilanden van Thailand

 Ik kijk met plezier terug op mijn eerste maanden als reisblogger en ben blij dat ik hiermee begonnen ben. Het geeft veel energie om positieve reacties van volstrekt vreemden te lezen, te zien dat mijn blog steeds beter bezocht wordt en andere mensen met een intense passie voor reizen te ontmoeten. Ik ga bomvol ervaringen en inspiratie de aankomende tijd tegemoet!

 

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Hi! Erg leuk om te lezen, ik ervaar het ongeveer hetzelfde. Was ook verslaafd aan mijn statistieken. Maar dat doe ik niet meer, zo deprimerend als je een wat mindere dag hebt… Ik kijk uit naar je volgende kwartaalverslag!

Ik denk dat het gewoon belangrijk is om in het begin veel content te schrijven. Uiteindelijk stijgen de statistieken vanzelf!

Wauw, erg leuk! Wat tof dat je artikelen al 300 en 400 keer gedeeld zijn via social, knap zeg! Ik vind jouw verhalen erg fijn, je schrijft vol passie over je avonturen. Fijn om te lezen! Lekker door gaan zo!

Ja leuk heh? Toch wil ik op dit moment niets meer voor andere websites schrijven. Ik vind het veel belangrijker om mijn eigen site te vullen met nuttige info!

erg leuk overzichtje!

Bedankt! :)

Leuk om te lezen. Ben benieuwd hoe het over 3 maanden is. Heel herkenbaar dat reizen en bloggen niet zo goed samen gaat. Goed dat je gewoon helemaal afstand hebt genomen. Ik moet daar echt nog een balans in vinden.

Bedankt! In april alweer wat leuke ontwikkelingen meegemaakt dus ik ben ook benieuwd wat er allemaal op mijn pad komt. Ik merk dat het niet altijd de beste keuze is om niet te bloggen op reis, je vergeet toch wat dingen, maar ik reis veel lekkerder zonder die verplichting. Ik wil op en top genieten van het land en wil geen minuut inleveren om achter een pc te zitten.. :)

Je angst voor het ‘uitkomen voor je blog’ had ik ook. En toen ik het uiteindelijk deed kreeg ik alleen maar goede en leuke reacties. Want waarom ook niet? :D Mensen die het niks vinden gaan je dat toch niet zeggen. Zou ook heel triest zijn.
Statistieken checken ken ik nu al al te goed.
Voor de rest vind ik je site erg mooi en de passie spat er vanaf. Keep it up :)

Bedankt voor je positieve reactie Ilse! :D

Jeej, je bent fijn bezig hoor. Je moet je ook helemaal niet druk maken over bijzaken, dat is het minst belangrijke! Ik ben heel benieuwd naar alle verhalen over je laatste reis. :-) Tot snel!

Bedankt! Ik zal je tip onthouden, niet te veel denken over bijzaken, alleen maar genieten van de wereld en schrijven!

Tot snel!

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!