Doen in Dalyan: de leukste tips en bezienswaardigheden

  • Home
  • Europa
  • Doen in Dalyan: de leukste tips en bezienswaardigheden
dalyan turkije
dalyan turkije

Dalyan is een aangename badplaats aan de Lycische kust van Turkije. In tegenstelling tot bekende bestemmingen zoals Alanya, Antalya en Marmaris zul je hier geen massatoerisme tegenkomen. Dit komt vanwege de bijzondere ligging en de beschermde natuur. Ondanks dat rustige karakter is er genoeg te zien en te doen in Dalyan. Benieuwd? Hier lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden van Dalyan!

Vakantie Dalyan, Turkije

Dalyan is misschien wel de meest bijzondere bestemming aan de Turkse kust. De badplaats is namelijk gelegen in de delta van de Dalyan-rivier, vol natuur en dieren zoals vogels, vissen en schildpadden. De bestemming is populair als dagtrip vanuit andere badplaatsen, maar het is ook een heerlijke bestemming om te overnachten.

Je vindt hier geen massale hotels en all inclusive resorts, maar kleinschalige adresjes. Kies bij voorkeur een hotel met zwembad, want het strand is iets verder gelegen. Bekijk bijvoorbeeld hier alle pakketreizen en hotels in Dalyan via Tui.

dalyan rivier

Wat te doen in Dalyan: de leukste tips en bezienswaardigheden

Massatoerisme en feestende vakantiegangers zul je niet tegenkomen in Dalyan. Want ondanks dat de badplaats is gegroeid, weet het zijn rustige karakter te behouden. Dit komt omdat de natuur beschermd is. Toch is er genoeg te zien en te doen! Benieuwd? Hier lees je alle tips voor bezienswaardigheden in Dalyan.

Het sfeervolle centrum van Dalyan

Het centrum van Dalyan ligt in tegenstelling tot veel badplaatsen niet aan zee, maar aan de kronkelende Dalyan rivier. Dalyan wordt omringd door prachtige natuur, maar het centrum heeft genoegd levendigheid om je niet te vervelen. Ondanks de kleinschaligheid vind je in het sfeervolle centrum namelijk genoeg voorzieningen voor een overheerlijke vakantie of dagtrip.

Er zijn erg veel leuke restaurants gevestigd in Dalyan, die deels gelegen zijn aan de rivier met uitzicht over het water en de omringende bergen. Een idyllisch gezicht! Ook vind je er veel leuke winkels, café’s en gezellige pleinen met kraampjes. Het is dus een aanrader om hier heerlijk door de straten te slenteren en van de Turkse sfeer te genieten.

dalyan bezienswaardigheden
tips dalyan turkije

Eén van de mooiste stranden van Turkije: Iztuzu

Een van de hoogtepunten van Dalyan is het ongerepte zandstrand van Dalyan: Iztuzu Beach. Het strand komt in menig lijstje naar voren als een van de mooiste stranden van Turkije en zelfs van Europa. En dat is niet voor niets. Het zandstrand wordt namelijk aan beide kanten omsloten met water. Aan de ene kant vind je de delta van de Dalyan-rivier en aan de andere kant de Middellandse Zee. Een bijzonder natuurverschijnsel!

Iztuzu is uitgestrekt, breed, rustig en de omgeving is puur natuur. Ondanks de schoonheid valt het qua drukte enorm mee. Dit komt omdat het strand zo’n 12 kilometer van het centrum van Dalyan verwijderd ligt. Faciliteiten zoals bedjes en eetgelegenheden zijn aanwezig, maar wel op beperkste schaal. De natuur wordt hier namelijk beschermd. Sommige delen van het stand zijn zelfs verboden gebied. Dit komt omdat Iztuzu een belangrijke broedplaats is voor de Carreta Carreta zeeschildpadden. Daarom wordt Iztuzu ook wel Turtle Beach genoemd.

iztuzu turkije

Schildpadden spotten in Dalyan

Zoals hierboven al te lezen is, komen in en rond Dalyan Carretta Carretta schildpadden voor. Deze bedreigde schildpadden leven in de Middellandse Zee en gebruiken de omgeving van Dalyan als belangrijke broedplaats. Het Iztuzu Beach is zo’n broedplaats voor zeeschildpadden. Je kunt je dus voorstellen dat dit strand en de natuur eromheen beschermd worden.

Sommige delen van dit strand zijn verboden gebied. Exploitatie is minimaal en dit zorgt er mede voor waarom het toerisme in Dalyan beperkt blijft. Erg fijn dus, als je van rust houdt! Niet alleen op het Iztuzu strand kan je schildpadden tegenkomen, ook de mooie Dalyan-rivier wordt bewoond door zeeschildpadden. Maak een boottochtje en de kans is groot dat je deze bijzondere dieren tegenkomt als ze hun kop boven water steken om te ademen.

turtle beach turkije
carreta carreta dalyan

Doen in Dalyan: neem een modderbad

Een vakantie of dagtrip naar Dalyan wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Sultaniye. Deze bestemming ligt aan het meer Koycegiz en staat bekend om de vele modderpoelen en zwavelbaden. Deze thermale baden zijn vanwege de hoge concentratie aan mineralen erg goed voor je. Zo doet het wonderen voor je huid, maar ook voor aandoeningen zoals reuma.

De baden worden vooral in het hoogseizoen massaal bezocht. Bedenk je lichaam van top tot teen met modder en was jezelf daarna af in het therapeutische water. Je moet er een intense zwavelgeur voor over hebben, maar dan kom je wel met een extreem zachte huid en hilarische foto’s thuis!

modderbaden turkije

De koningsgraven van Kaunos

Do Koningsgraven van Kaunos behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van Dalyan. Deze graftombes en schatkamers worden ook wel de Koningsgraven van Dalyan genoemd. De graven zijn zo bijzonder, omdat ze uitgehakt zijn in de hoge rotswanden pal aan de Dalyan rivier.  

De Koningsgraven van Kaunos dateren ongeveer uit de vierde eeuw voor Christus en zijn gebouwd in Lycische stijl. Wie er begraven liggen is niet helemaal duidelijk, maar het gaat in ieder geval om een van de koningen uit die tijd en zijn familie, waaronder zijn zoon. Het is mogelijk om de graven per boottocht te bekijken, maar aanmeren en wandelen in de omgeving kan ook.

koningsgraven Kaunos
kaunos turkije

Zo boek je een vakantie Dalyan

Prachtige natuur, een poederzacht zandstrand, voldoende uitstapjes én een heerlijk klimaat: Dalyan is perfect voor een rustige zonvakantie Turkije, weg van het massatoerisme. Het is het makkelijkst om een pakketreis naar Dalyan te boeken. Dan heb je vlucht, transfer en hotel in één. Een losse accommodatie en vliegticket kan natuurlijk ook. Dalyan bereik je vanaf luchthaven Dalaman in zo’n 30 minuten.


Vliegtijd: 3 uur & 50 minuten
Beste reistijd: apr-nov
Visum nodig: nee
Krijg een 5 euro kortingsbon voor See Buy Fly op Schiphol!

Meer lezen over Turkije? Dit vind je vast interessant:

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Leave a Comment