Backpacken: welke schoenen neem je mee op reis?


backpacken welke schoenen

Als je voor het eerst gaat backpacken is het waarschijnlijk een raadsel wat je allemaal in je backpack moet stoppen. Je kunt immers niet te veel meenemen, maar ondanks dat wil je wél op alle situaties voorbereid zijn. Ook wat betreft schoenen. Welk soort schoenen laat je thuis en welke zijn onmisbaar tijdens een backpackreis? Ik vertel het je! Let op: ik focus me hierbij op backpacken in warme, tropische gebieden, zoals Zuidoost-Azië of Midden-Amerika.

Onmisbaar: slippers!

Relaxen op een eiland, sightseeing tijdens een dagtrip, dansen tijdens een poolparty: tijdens het backpacken loop ik 99,9% van de tijd op simpele flipflops of sandalen. Voor mij is dat namelijk het ultieme vakantiegevoel. Een paar slippers in je backpack is dus een must! Mochten ze kapot gaan, dan kan je in populaire bestemmingen zoals Thailand of Mexico gemakkelijk nieuwe kopen, want stalletjes en winkels waar ze teenslippers verkopen zijn er in overvloed. Zelf zweer ik bij Havaianas, die je online kunt kopen bij Bol.com of Decathlon, maar je kunt ook veel namaak varianten vinden in toeristische steden als Bangkok.

Supercomfortabel: Teva’s

Voor wie graag met de teentjes bloot loopt maar toch meer comfort en stevigheid nodig heeft zijn Teva’s ideaal. Teva’s stonden jaren geleden bekend als onaantrekkelijke wandelsandalen, maar tegenwoordig zijn ze lekker hip en worden ze zelfs gedragen naar festivals. Ook ík vond ze in het verleden op zijn zachts gezegd niet mooi, maar sinds kort zweer ik bij deze sandalen! Grote reden? Ze zitten hemels, nemen nauwelijks ruimte in en zijn enorm praktisch! Het fijne van Teva’s is dat ze tussen gewone sandaaltjes en wandelschoenen in zitten én dat ze waterbestendig zijn. Zo glij ik absoluut niet meer uit als ik over rotsen langs zee wil klauteren. Ook zijn ze perfect bij eenvoudige wandeltochten in warm weer of bij urenlange slentertochten door een stad.

Teva’s zijn er in diverse soorten, kleuren en prints. Ik ben zelf fan van het type original sandal (45,- euro). Deze heeft een zachte zool en de bandjes lopen tussen de tenen, wat ik zelf altijd erg mooi vind staan. Bekijk hier meteen alle modellen.

backpacken teva wel of niet
teva sandalen backpacken

Welke schoenen tijdens het backpacken: wandelschoenen of sportschoenen?

Een berg beklimmen, hiken naar de top van een steile vulkaan of een meerdaagse jungletrekking? Doen! Een avontuurlijke tocht is naar mijn idee een hoogtepunt van elke backpackreis. Hoewel ik genoeg mensen op flipflops of all stars door een modderige jungle heb zien struinen, is het toch wel verstandig wandelschoenen of stevige schoenen mee te nemen bij stevige hikes. En hier stel ik je meteen voor een dilemma, want welke van de twee neem je mee? Dat hangt echt van de situatie af. Weet je van te voren dat je een intensieve, meerdaagse bergklim gaat doen? Kies dan zeker voor stevige berg- of wandelschoenen. Kies je voor een driedaagse trekking door een dampende jungle? Ook dan zijn wandelschoenen erg aangenaam. Ga je een eenvoudige wandeling of klim maken in een gebied waar de paden goed begaanbaar zijn waar je die extra stevigheid en profiel niet nodig hebt, dan doen sandalen van het merk Teva of eenvoudige sportschoenen ook prima hun werk.

Wandelschoenen: welk soort?

Aangezien ik op reis vaak een lastige trekking maak heb ik wandelschoenen aangeschaft. De wandelschoenen trek ik aan naar Schiphol, worden op plaats van bestemming ingeruild voor slippers en komen weer tevoorschijn als er een stevige hike op de planning staat. Weet ik dat ik alleen eenvoudige trekkings doe, zoals een wandeling naar een waterval of een meerdaagse trekking in een vlak landschap, dan laat ik ze thuis en neem ik in plaats daarvan sportschoenen mee of trek ik mijn Teva’s aan.

Wandelschoenen zijn er in klasse a, b, c, d of een combinatie van twee klassen. Schoenen in klasse b zijn vooral geschikt voor meerdaagse trektochten op redelijk begaanbare klimpaden en zijn dus in de meeste gevallen voldoende. Ze beschikken over een stevige zool en geven steun aan de enkels. Kies bij voorkeur een klasse b die waterbestendig is, ideaal voor tijdens een tropische regenbui of bij het trotseren van plassen. Terwijl mijn medereizigers met hun sportschoenen onderuit glijden blijf ik met mijn stevige profiel gemakkelijk staan. Ideaal! De beste wandelschoenen vind eenvoudig online bij de Decathlon, maar ook in winkels als Bever of ANWB.

Lees hier meer over de vier verschillende typen wandelschoenen zodat je precies weet welke schoen bij jou past!

Schoenen Trekking Thailand

All Stars of andere sneakers

Loop je niet graag op slippers of ben je van plan geen of alleen eenvoudige wandelingen te maken, dan kan je er voor kiezen All Stars of andere sneakers mee te nemen. Zelf vind ik ze geweldig, maar omdat ik ook al Teva’s en sport- of wandelschoenen meeneem, zijn ze wat mij betreft overbodig tijdens het backpacken. Hoe minder er in mijn backpack gaat, hoe beter! Toch ken ik een aantal mensen die geen sportschoenen of wandelschoenen meenemen, maar alle trekkings op All Stars doen. Het is dus een persoonlijke keuze.

Handig: waterschoenen

Waterschoenen kunnen enorm goed van pas komen als je graag snorkelt of veel in de zee te vinden bent. Vooral in bestemmingen zoals Thailand, Indonesië en de Filipijnen zijn waterschoenen ideaal. Gelukkig nemen ze weinig ruimte in en gaan ze dus gemakkelijk mee in de backpack. Handig! Via de site van Decatlon kun je al waterschoenen kopen vanaf 6,- euro, dus voor de prijs hoef je het zeker niet te laten.

Regenlaarzen?

Geloof het of niet, maar er is mij regelmatig gevraagd of het handig is regenlaarzen mee te nemen tijdens het backpacken. Want wat als het regenseizoen is? Ten eerste zul je op reis in de meeste gevallen hetzelfde doen als thuis: als het regent, dan blijf je voornamelijk binnen. Ook kun je die tropische regenbui prima trotseren op je teenslippers, waterproof Teva’s, of, als je aan het hiken bent, je wandelschoenen. Nee, je hoeft dus geen regenlaarzen in je backpack te stoppen, maar gelukkig zijn ze, daar waar het nodig is, wél te huur. Op plekken waar je door de diepe modder gaat struinen, bijvoorbeeld. Dit is al drie keer voorgekomen; in Vietnam, Maleisië en Nicaragua.

Kinabatangan trekking

Nette schoenen

Vaak zal het tijdens het backpacken niet voorkomen, maar er kunnen zich situaties voordoen waarbij teenslippers of wandelschoenen niet gepast zijn. Denk bijvoorbeeld bij het bezoeken van een trendy rooftopbar in Bangkok. Maak je niet druk, je killer heels kan je gewoon thuislaten. Meestal zijn voor een vrouw nette sandaaltjes al voldoende. Naast mijn flipflops heb ik dan ook altijd een paar sandaaltjes mee. Die zijn net wat netter. Heb je grootse plannen, verdiep je dan van te voren in een eventuele dresscode en beslis welke items je naast je casual backpack-kloffie in je tas moet stoppen.

Welke schoenen neem je mee tijdens het backpacken?


Over Lisette | Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie. Momenteel reis ik als digital nomad de wereld rond. Waar ik warm van word? Exotische culturen, ongerepte natuur, backpacken, road trips, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

40 gedachten over “Backpacken: welke schoenen neem je mee op reis?

 • Natasja

  Ik had voor mijn Oz trip dus een paar speciaal aangeschafte wandelschoenen mee, om vervolgens bijna mijn hele trip op mijn slippertjes te lopen :’) Maar voor trekkings zijn het wel de ideale schoenen ja! Echt nette schoenen mee doe ik bijna nooit, hooguit een paar flatjes :)

 • Linda | Meisje van de Wereld

  Mijn Havaians gaan standaard mee, vaak zelfs wel twee paar. En ik heb nu inmiddels al zo vaak leuke, nettere schoenen meegenomen…om ze de hele reis niet aan te trekken. Die laat ik voortaan dus gewoon thuis. En paar goede schoenen inderdaad voor als we op pad gaan!

  • Lisette | Travellust.nl Bericht auteur

   Teenslippers zijn inderdaad een must! Twee paar is handig, die van mij zijn ooit kapot gegaan op een plek waar ik ze niet kon kopen dus toen was ik blij met mijn extra paar! Nette schoenen moet je inderdaad alleen meenemen als je zeker weet dat je ze aan zal gaan trekken.

 • Kimber

  Dit artikel komt echt op het perfecte moment! Ben me al een tijd aan het afvragen of ik sportschoenen of wandelschoenen mee ga nemen op de volgende reis. Je artikel heeft de doorslag gegeven: sportschoenen it is! Bedankt!

 • Evelyn

  Eigenlijk altijd sneakers en slippers. Ik heb drie maanden Azië praktisch op slippers gedaan afgewisseld met allstars. Tegenwoordig neem ik nike air max mee of runningschoenen omdat ik snel last van mijn knieen krijg. Ik heb nog geen bergschoenen gespot die lekker zitten én er leuk uitzien!

 • Ester

  Voor de meeste vakanties zijn een paar hardloopschoenen idd voldoende en neem ik mijn wandelschoenen niet mee. Komende vakantie ga ik naar Peru en op het plan staat een aantal meerdaagse wandeltochten, dan is het wel fijn om die extra ondersteuning te hebben!

 • Jenny

  Lekker saai, maar ik heb precies dezelfde schoenkeus als jij :)

  Een enkele keer prop ik nog een paar teva’s in mijn tas. Met name in Oezbekistan en Bolivia toch wel profijt van gehad.

 • Eva - eighty7

  Ik had havaianas mee en een paar Nikes. Die laatste waren echter niet altijd handig tijdens wandeltochten ivm ontbrekend profiel :)) al doende leert men.

 • Rosanne

  Haha, volgens mij ben ik de enige hier die vergroeid is met haar bergschoenen :p Ik vind ze ZO lekker zitten en kan niet zonder op reis. Nu wandel ik ook wel erg veel en loop ik regelmatig meerdaagse tochten. Ik kan me niet voorstellen dat op sneakers te doen, dat lijkt me echt horror. Maar eh oja: ik was dus afgelopen reis vergeten andere schoenen mee te nemen en dus moest ik ’s avonds onder mijn jurkje die lompe bergschoenen dragen :’) Dat was wel een beetje dom.

 • Yvon

  Afhankelijk van de reis neem ik All Stars mee of mijn Palladiums. Niet zo zwaar als wandelschoenen maar wél genoeg profiel en stevigheid.
  Naast slippers om op te lopen heb ik ook altijd een paar plastic slippers bij me om aan te doen tijdens het douchen. Niks ergers dan op blote voeten in een hosteldouche te staan.

 • Gerben

  Naast mijn slippers neem ik ook mijn ‘trail running schoenen’ mee.

  Ze zijn licht en zitten enorm comfortabel, je kan er gemakkelijk lange afstanden mee lopen. Daarbij hebben ze een hele goede grip dus zeer geschikt voor onverhard en glad terrein. Een ander groot voordeel is dat ze er stukken beter uit zien dan de gemiddelde wandel/bergschoen.

  Met vriendelijke groet,
  Gerben

  Enkele voorbeelden:
  Adidas Kanadia
  Adidas adizero
  Nike GTx
  Nike wildhorse

  • Martijn

   Hallo Gerben,

   Ik lees je reactie over de trail running schoenen en dat bevalt me wel. Ik ga aankomende zomer voor 3 a 4 weken naar sri lanka, alles waar je die schoenen mee kenmerkt bevalt me, alleen rest mij nog 1 vraag.

   Hoe is de ventilatie van dat soort schoenen?

   Met vriendelijke groet,

   Martijn

 • Natasja

  Dank voor deze reacties, ik ga over een paar maanden voor het eerst een rondreis maken (Sri Lanka) waar toch best wat bezichtigingen op het programma staan. Net als wat (jungle)wandelingen. Ik vroeg me al af wat voor schoenen ik mee moest nemen..

 • Tessa

  Ik neem altijd teenslippers mee op reis, deze vind ik vooral heerlijk om aam te trekken tijdens het douchen! Ik neem ook altijd mijn bergschoenen mee maar voor mijn aankomende trip twijfel ik hieraan..(curacao… maar ze zitten zo lekker…)

 • Soraya

  Hoi!

  In Januari gaan ik en mijn vriend naar Azië voor 2,5 maand. Wij zullen daar Thailand, Vietnam en Cambodja bezoeken. We maken een reis waar we van alles zullen doen. We gaan er backpacken, maar doen vooral veel met de bus, trein etc. We zullen niet al te veel lopen, maar er zeker ook niet aan (willen) ontkomen. Nu is onze vraag: wat is de beste (betaalbare) teva sandaal die je kunt aanschaffen? Ik heb zef namelijk een niet zo heel groot budget en vind het nog al wat om zo veel uit te geven aan een sandaal die ik maar 2,5 maand draag. Heb je tips? Of misschien een ander merk die net zo goed zit?

  PS. Goed artikel! Wij zijn begonnen met bloggen, maar nog veel aan het experimenteren.

  Groetjes,

  Soraya

 • Lisa

  Hoi! Zou je naast een paar sportschoenen aanraden om ook nog een paar sneakers mee te nemen? Ik ga vier maanden naar Zuidoost Azië, maar twijfel aan één of twee paar schoenen naast m’n slippers.

  • Lisette | Travellust.nl Bericht auteur

   He Lisa, wat tof dat je naar Zuidoost-Azie gaat. Zoals ik al aangaf in het artikel zou ik persoonlijk zeker geen extra sneakers meenemen, want 2 paar neemt echt te veel ruimte in beslag en ze dienen niet direct een ander doel. Dus gewoon lekker sportschoenen als je wandelingen maakt of op andere momenten dat je je comfortabele schoenen aan wilt en dan slippers/sandalen voor de overige tijd!

 • Marjon

  Hai Lisette,

  wat een fijne website; allemaal goeie tips en je schrijft zo leuk en inspirerend!
  Ik zou je 1 ding willen vragen: wat was jouw locatie-top 3 in Maleisië? Wij gaan in juli voor 4 weken naar West Maleisië en Borneo. De belangrijkste bestemmingen staan al vast (Tioman, Perhentians, Kinabatangan rivier, Kota Kinabalu, Taman Negara en Cameron Highlands. We zitten dus bijna alleen maar in de natuur, alleen in Kota Kinabalu blijven we een paar dagen voor o.a. de marktjes. Misschien heb je ergens super lekker gegeten? Of is er een plek op Tioman of Perhentian Kecil waar het mooi is of waar je het beste kunt snorkelen?

  Veel plezier op reis, good luck & lots of love!

  Groetjes Marjon

  • Lisette | Travellust.nl Bericht auteur

   Hi Marjon, wat goed om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! En je hebt een mooie reis voor de boeg! Zelf was ik groot fan van de Perhentians. Je kunt via mooie junglepaden de eilanden rond en de onderwaterwereld is geweldig. Kuala Lumpur is een fijne stad om doorheen te dwalen, maar ook Georgetown en Melakka zijn zeker een dagje waard. Misschien heb je in mijn artikel over mijn route door Maleisië al gelezen dat ik Kota Kinabalu niet erg boeiend vond, maar het is natuurlijk wel een goed startpunt voor een reis door Borneo. Eten in Maleisië is top, aangezien ik groot fan ben van Indiaas eten, wat je hier overal kunt krijgen. Veel plezier alvast!

  • Lisette | Travellust.nl Bericht auteur

   Beste Elena,

   Reizigers nemen zelden zelf regenlaarzen mee op reis. Mocht je die nodig hebben vanwege een modderige trektocht, dan wordt dat altijd door de organisatie geregeld. Buiten een trektocht om heb je ze sowieso niet nodig. Wat wel handig kan zijn, zijn wandelschoenen of sportschoenen die tegen een spatje kunnen.