TERUGBLIK: zomer in Berlijn

leuke stedentrip europa

berlijnse muur bezoeken

Ik heb nooit de drang gehad naar Berlijn te reizen, maar aangezien ik zin had in een ‘makkelijk’ vriendinnentripje met de trein gaf ik Berlijn toch een kans. Daarnaast: het is zomer, dus welke stad is dan níet leuk? Dit kon niet misgaan.

Eenmaal daar heb ik het al snel door: ik heb Berlijn onderschat. De stad is zoveel mooier dan ik dacht, en zeker indrukwekkender. De overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog zijn niet te missen, ademen geschiedenis en emotie. Vooral het Holocaust Memorial en de Berlijnse muur laten mij even stil zijn. Per fiets sjees ik twee dagen met wapperende haren langs alle highlights die ik zo nu en dan afwissel met een fijn park om even te pauzeren. Dit is de perfecte manier om jezelf onder te dompelen in het bruisende Berlijn. Ik vermaak me met volle teugen. Elke wijk is een stad op zich met een eigen karakter en mentaliteit, maar allen even leuk.

Ik ben er maar liefst zes dagen, dus ik heb tijd genoeg om niet alleen het toeristische Berlijn te ontdekken maar juist alle kanten van deze stad in me op te nemen. Berlijn is namelijk veel meer dan Checkpoint Charlie, Brandenburger Tor en Alexanderplatz. En juist die andere kant heeft mij compleet ingepakt.

Berlijn is rauw en trendy. Vooruitstrevend en vrij. Maar Berlijn is vooral één groot feest. Creatieve geesten in dito outfits kleuren de straten waardoor het er altijd bruist. Vooral rondom het Mauerpark is het net een festival. Slenteren doe je daar mét flesje acohol in de hand, want dat mag en kan gewoon. Ik zie een schommel en voor ik het doorheb zweef ik door de lucht en voel me weer even kind. In de verte hoor ik straatmuziekanten de boel opzwepen. Geen straathoek, muur of gebouw is saai. Overal waar je kijkt ontdek je de tofste streetart en kijk je nog beter, dan zit er achter die bontgekleurde muur een hip tentje met retro meubels en organische maaltijden. Uit ontbijten kan in Berlijn de hele dag door, wat de locals vooral op zondag massaal als hobby hebben. De terrasjes zijn te aanlokkelijk om voorbij te lopen. Ik speur naar koopjes op diverse rommelmarkten en wanneer de zon te heet is verruil ik het terras voor een klapstoeltje bij één van de vele beachclubs langs de Spree en lik ik vrolijk aan mijn waterijsje. ‘S avonds houd ik een ander klapstoeltje bezet, starend naar ‘The Theory Of Everything’  bij een openlucht bioscoop tussen tientallen studenten. Mag het voor altijd zomer blijven?

Berlijn, je bent meer dan fijn. Sorry dat ik dat nu pas heb ontdekt.

mauerpark berlijn

Berliner Dom uitzicht

winkelen in berlijn

berlijn tempelhof

East Side Gallery Berlijn

badeschiff Berlijn

rommelmarkt berlijn

Holocaust Memorial Berlijn

Prenzlauerberg berlijn

Brandenburger Tor Berlijn

badeschiff Berlijn

Berlijn

mauerpark muur berlijn

zomerse stedentrip berlijn

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Hoi Lisette,

Wat grappig dat je me van de goede oude tijd in Scoob herkende ;)

Leuke blog heb je trouwens en je hebt ook echt een leuke schrijfstijl. Laat maar weten wanneer je weer in Berlijn bent, kunnen we een drankje gaan doen!

Liebe Grüße!

Haha, ja goed he, ondanks dat het alweer zo’n 14 jaar geleden is! :o

Maar bedankt! Berlijn is tof. Logisch dat je er bent gaan wonen! Als ik nog een keer ga geef ik zeker een gil!

Berlijn is zo’n toffe stad! Gave foto’s!

Bedankt meis!

Echt super leuk geschreven! Ik ga heel toevallig morgen voor de tweede keer naar het mooie Berlijn! Heb je toevallig nog tips waar ik écht heen moet? :D

Ik vind de wijken Friedrichshahn en Prenzlauerberg het leukst voor de sfeer en Mitte voor de highlights. Ga zeker naar Mauerpark op zondag! Om 3 uur is daar karaoke en dat is een hele happening! Tempelhof is ook heel gaaf, en sowieso een fiets huren om langs alle highlights in Mitte te gaan. Have fun!

Leuke Blog!! Vorig jaar was ik 2 dagen in Berlijn, dat was wel te weinig. Wil graag weer een keer terug!

Bedankt! Ja dat kan ik me voorstellen, maar gelukkig is het niet zo ver weg, dus gewoon nog eens gaan.. ;)

Wat een superleuk artikel! En wat goed dat je zo eerlijk schrijft dat de stad je eerst nog niet zo trok, maar dat je je er juist heel erg fijn en thuis voelde! Ik heb het precies zo ervaren en het duurde eventjes voor ik echt mijn hart had verloren aan de stad. Maar nu woon ik er alweer twee jaar en ik geniet elke dag. Fijn dat je zo hebt genoten, zelfs ik krijg er weer even Berlijn-vlinders van in m’n buik!

Aah, wat lief om te horen! En wat een geweldige stad om te wonen!

Fijn om te lezen en leuke foto’s! Bij mij kriebelde het ook weer voor een tweede bezoek aan Berlijn. In december ga ik er weer heen.
Weet je toevallig nog bij welk winkeltje de foto met de leuke kaartjes gemaakt hebt?

Wat een fijne plannen! Nee dat weet ik niet, maar het was in ieder geval in Friedrichshain!

Jaaaa! Zo ontzettend veel liefde voor Berlijn! Ik hou echt van die stad, en kan je helemaal in je verhaal vinden :)!

Goed om te horen! Berlijn is TOF!

Ik ben laatst ook in Berlijn geweest. Het is zo’n leuke stad!

Nu de winter hier langzaam begint, zijn dit hele fijne foto’s om weer even terug te denken aan de zomerse dagen :)

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!