Wandelen op Madeira: 3 mooie routes + tips!

  • Home
  • Europa
  • Wandelen op Madeira: 3 mooie routes + tips!
terugblik madeira 2019
wandelen op madeira


Madeira is een paradijs voor liefhebbers van natuur. Dit Portugese eiland is dan ook erg geschikt voor mooie wandelingen. Het landschap is erg divers en daarom is geen wandeling hetzelfde. Madeira heeft zo’n tweehonderd officiële wandelroutes. Veel van deze routes kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Beginner of gevorderde: er is voor ieder wat wils! Benieuwd naar de mooiste plekken voor wandelen op Madeira? Dit zijn drie fantastische opties!

Wandelen door de levada’s van Madeira

De bekendste wandelingen op Madeira zijn levadawandelingen. Levada’s zijn kanalen in de natuur. Deze kanalen worden gebruikt als irrigatiesysteem voor droge akkers, bananenplantages en wijngaarden. Naast de levada’s liggen smalle paden die je kunt bewandelen. Er zijn veel verschillende levadawandelingen op Madeira, variërend van zo’n 3 kilometer tot meer dan 10 kilometer. De verschillende levada’s slingeren elk door een ander type landschap zoals bossen, bergen en tunnels. Zelf liep ik Levada De Alecrim. Deze gemakkelijke wandeling van zo’n anderhalf uur loopt door een prachtige laurierbos naar een kleine, maar mooie waterval. Daarna neem je hetzelfde pad weer terug.

wandelen madeira levadas
mooie wandelingen madeira

Wandel naar het uiterste oosten bij Ponta de São Lourenço

Een totaal andere wandeling is die op Ponta de São Lourenço. Dit schiereiland ligt in het uiterste oosten van Madeira. Hier vind je geen dichte bossen, watervallen en groen zoals bij de levada’s, maar een kale vlakte alsof je op de maan beland bent. Dit komt vanwege de vulkanische ondergrond. Vanwege het bijzondere landschap, de steile kliffen en fantastische uitzichten over de oceaan is Ponta de São Lourenço één van de mooiste plekken om te wandelen op Madeira. Je kunt met een beetje geluk zelfs de meest zeldzame soort zeehond, in Madeira bekend als de zeewolf, spotten! De wandeling naar het uiterste puntje, Ponta do Furado, is vier kilometer. Je moet via hetzelfde pad weer terug, dus in totaal is de route 8 kilometer lang (zo’n 5 uur).

Lees ook: 8 redenen om direct een vakantie Madeira te boeken!

ponta de sao lourenco madeira hike

Trotseer de bergtoppen Pico Do Arieiro en Pico Ruivo

De meest spectaculaire wandelingen op Madeira zijn toch wel de wandelingen op Pico Do Arieiro en Pico Ruivo. Deze twee bergtoppen liggen ten noorden van hoofdstad Funchal en zijn met respectievelijk 1862 en 1817 meter zijn de twee hoogste bergtoppen van het eiland. Je begrijpt dat dit garant staat voor spectaculaire uitzichten over het eiland. Er zijn diverse wandelroutes die je kunt nemen, namelijk

  • P1: Van Pico Do Arieiro naar Pico Ruivo
  • P1.1: een afdaling van Pico Ruivo Shelter naar het dorp Ilha
  • P1.2: een wandeling bij Pico Ruivo, over de bergkam tussen Faial en Santana
  • P1.3: een wandeling vanaf Pico Ruivo shelter over de bergpas van Encumeada

De wandelingen zijn op eigen houtje of per tour te doen. Extra tip: zelf bekeek ik de zonsopkomst op Pico Do Arieiro en dat was magisch. Je hoeft hier overigens niet voor te hiken, want een aantal uitzichtspunten liggen naast de weg en zijn dus per auto te bereiken.

wandelroutes madeira berg
wandeltocht madeira pico de arieiro

Wandelen op Madeira: hier moet je aan denken!

Naast bovenstaande wandelingen zijn er natuurlijk nog veel meer wandelroutes op Madeira! Op de website van Visit Madeira staat een mooi overzicht. Bekijk zeker even het handige artikel met een opsomming van de bekendste wandelingen van Madeira. Hier lees je meer informatie, zoals lengte, duur en moeilijkheidsgraad.

Paklijst voor wandelen op Madeira

De meeste wandelingen zijn goed te doen, ook voor beginners. Vooral levadawandelingen zijn vaak redelijk makkelijk. Toch is het advies altijd goed schoeisel te dragen, vanwege grillige ondergronden, losliggende stenen, plassen en modderige paden. Zelf deed ik mijn levadawandeling op Teva’s, maar beklim je een berg, denk dan zeker aan stevige wandelschoenen of sportschoenen. Het weer kan op Madeira van het ene op het andere moment flink omslaan. Draag laagjes zodat je snel iets aan of uit kunt trekken en neem altijd een regenjas mee. Ook zonnebrandcreme en een zonnebril kunnen goed van pas komen. Denk daarnaast natuurlijk aan voldoende water en eten.

Bereikbaarheid van de wandelroutes

Veel wandelingen, zoals veel levadawandelingen en wandeling bij Ponta de São Lourenço, starten en eindigen op hetzelfde punt. Hierdoor zijn ze gemakkelijk per huurauto te bezoeken. Toch zijn er ook een aantal wandelingen die een ander eindpunt hebben. Je eindigt dus niet op je beginpunt, wat vervelend is als je daar je auto geparkeerd hebt. Deze paden kun je het beste per tour trotseren. Houd hier dus rekening mee!

Zo boek jij jouw vakantie naar Madeira!

Beste reistijd: het klimaat is het hele jaar aangenaam, maar mei t/m september wordt gezien als beste reistijd.
Pakketreizen en fly-drives boek je via Tui, de Vakantiediscounter of Eliza Was Here.
Liever los boeken? Boek vliegtickets bij Transavia of Tui.
Bekijk alle hotels op Booking.com.
Meer informatie over Madeira lees je op Visit Madeira en Discover Madeira.

Op Travellust lees je nog meer tips voor Madeira. Lijkt wandelen op Madeira jou ook wel wat?

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!