Reizen door Vietnam: het open bus ticket

  • Home
  • Azië
  • Reizen door Vietnam: het open bus ticket
Hanoi, Vietam

vietnam open bus ticket

De lange, smalle vorm van Vietnam maakt dat dit land één van de gemakkelijkste landen in Zuidoost-Azië is om te bereizen. Bijna alle bezienswaardigheden liggen op ‘de’ route tussen Hanoi (in het noorden) en Ho Chi Minh City (in het zuiden). Het open bus ticket maakt reizen in Vietnam nóg makkelijker! Ik heb in ieder geval goede ervaringen met dit concept.

Open bus ticket: meerdere losse tickets in één

De goedkoopste manier om door Vietnam te reizen is per bus. Een erg handig concept is het open bus ticket: een bus ticket zonder datum, waarmee je via bepaalde stops van noord naar zuid of andersom kunt reizen. De route die je met dit ticket kunt bereizen is de route Hanoi – Hué – Hoi An – Nha Trang – Dalat – Mui Ne –  Ho Chi Minh City. Hoe meer stops je wilt maken, hoe duurder het ticket is. Zelf heb ik alle stops gemaakt, behalve Dalat.

Natuurlijk zit je niet vast aan bovenstaande route: heb je ook nog andere uitstapjes/bestemmingen in je hoofd (bijvoorbeeld Sapa of de Mekong Delta), dan kan je daar natuurlijk altijd nog een los buskaartje voor kopen.

Op elke straathoek te koop

Een open bus ticket is bij tourbureaus en bij de meeste hotels en hostels te verkrijgen. De populairste plek hiervoor is Hanoi, omdat de meeste reizigers hun rondreis hier beginnen. Eén van de bekendste organisaties die deze tickets aanbieden is The Sinh Tourist. Zelf kocht ik een open bus ticket via een andere organisatie in Hanoi. Naast de bestemmingen die ik per open bus bezocht heb, reisde ik ook nog naar Sapa, Halong Bay en de Mekong Delta. Deze bestemmingen zijn niet te bereiken met een open bus ticket.

Mui Ne, Vietnam

Reserveren

Er staat geen datum op het open bus ticket. De bedoeling is dat je minimaal één dag van te voren een plekje reserveert voor de (nacht)bus naar de volgende bestemming. De desbetreffende organisatie heeft in de meeste gevallen een bureau in elk van de genoemde steden dus je kunt gemakkelijk even langs gaan. Je kunt natuurlijk ook gewoon bellen. Voor de zekerheid kan je het beste twee dagen van te voren reserveren. Bij mij is het namelijk een keer voor gekomen dat er geen plek was voor de dag erop.

Let op: in de meeste gevallen is het bus ticket één maand geldig.

Kwaliteit

Het concept werkt perfect en is in mijn ogen ideaal,  vooral voor de wat kortere stukken. Er zitten helaas wat lange afstanden bij die je waarschijnlijk per nachtbus zult afleggen. De slaapplekken zijn echter erg krap, dus een fijne nachtrust zal je niet echt krijgen. Houd je van wat meer comfort, dan zal je wellicht niet fan zijn van dit concept. Ben je een backpacker en ben je dus wel wat gewend, dan zal dit een peace of cake zijn!

Prijs

Een open bus ticket is een stukje voordeliger dan het kopen van losse tickets. De prijs is, zoals bijna alles in Zuidoost-Azië, onderhandelbaar. Op internet zie ik prijzen voorbij komen van zo’n 80,- US Dollar, maar als je stevig onderhandeld is een prijs van 30,- US Dollar ook mogelijk. Zelf heb ik zo’n 40,- US Dollar betaald.

Heb je vragen over het open bus ticket? Of wil je je ervaring delen? Reageer dan hieronder! 

 

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Leuk artikel! Dit is handig :)

Bedankt!

Inderdaad een handig artikel. Vooral omdat ik eind dit jaar 3,5 week naar Vietnam ga ;-) Heb je toevallig plekken buiten de twee grote steden gezien, waar ze motoren verhuren?

Fijn vooruitzicht! Ik heb er zelf niet op gelet, maar volgens mij kan je in vietnam op elke straathoek een motor huren. Het is er zó populair!

En hoe heb je het gehad Robert? Als je nog tips heb, ik ga eind dit jaar ;-)

O dat is inderdaad super handig! Vietnam is zeker een goed te bereizen land en die bus ticket erg goedkoop. Wij zijn met de trein van Nha Trang naar Sapa gegaan. Ook een goede manier om een lang stuk over te slaan!

Ik heb dit ticket ook gebruikt tijdens mijn reis door Vietnam, super handig! Veelal slaapbussen, erg netjes en ze komen je bij het hotel halen. Luxe dus! Ik heb wel de stop in Da Lat ook gedaan, superdag gehad daar!! http://jacomijns.blogspot.nl/2013/07/canyoning-in-lat-vietnam.html

Leuk om te lezen. Ik reis eigenlijk altijd met eigen vervoer (tegenovergestelde van een backpacker haha), dus dit soort dingen moet ik onthouden voor als ik ooit nog als backpacker besluit te gaan reizen ;-)!

Mijn vriend en ik hadden dit ticket ook gekocht in Hanoi en zijn na een helse rit van bijna 20 uur in Danang aangekomen, daar hebben we een motor gekocht en zijn nu in Nha Trang. Je moet er tegen kunnen en idd al heel wat gewend zijn. Wij sliepen op de achterste stoelen, 3 stoelen die we nog met 3 man moesten delen.. lig je dan met zijn 5e, voor ons wat het niet te doen. De motor bevalt gelukkig wel heel goed en die hopen we in ho chi minh weer te verkopen!

Leuk artikel, ga in november een maand van Hanoi naar Saigon, wil ook nog proberen Cambodja mee te pakken. Die bus stop dus niet op elke mooie plek begrijp ik, jij hebt dan losse bustickets gekocht? Of ben je met de motor heen en weer gegaan?

Groetjes,

Raymond

Leuk artikel en ik denk dat het open bus ticket nog steeds erg interessant is voor backpackers. Ik zou nog willen toevoegen dat het geen kwaad kan om rekening te houden met de TET vakantie en in deze periode wat langer van te voren de ritten vast te leggen. Het wordt namelijk extreem druk in het vervoer in deze periode.

Groeten
Thomas

Hoi Lisette,
We gaan eind Januari 3 weken naar Vietnam. (Bedankt Thomas voor de tip rondom TET) Je geeft aan dat niet alle trajecten met het open bus ticket te doen zijn, zoals Hanoi naar Halong Bay… weet je toevallig hoe dit is voor de trajecten Halong Bay naar Ninh Binh en Ninh Binh naar Dong Hoi?

Hi Lisette!

Fijn zo’n open bus ticket!
Ik overweeg om er ook een te nemen via de Sinh Tourist.
Voor Hanoi-Hue-Hoi An-Nha Trang-Da Lat en Ho Chi Minh

Weet jij waar deze bussen gaan? is dit vaak in het centrum of op meer afgelegen plekken?
Kan het op hun site niet zo één twee drie vinden.

Groet, Stephanie

Hi Stephanie,
Ik weet niet precies waar de bussen gaan, maar vaak is dat wel vanuit het centrum. Heel vaak stoppen ze in de buurt van de meeste hotels. Als je het precies wilt weten, kunnen ze het je bij een kantoortje vast wel precies vertellen. Heel veel plezier in Vietnam!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!