TERUGBLIK: Thailand, I’m back!

niet missen in azie

vakantie thailand

Zuidoost-Azië is de plek waar het ooit allemaal begon: mijn intense drang om de wereld te ontdekken en de onverwoestbare liefde voor reizen. Vijf jaar geleden dwaalde ik daar een half jaar rond met een roze bril die alsmaar rozer werd. Ik vond mijn tweede thuis. Tranen met tuiten toen we uit elkaar werden gerukt maar ik wist: ooit kom ik terug. En dat gebeurde niet lang geleden. De drang was zo groot dat zelfs een vliegticket van Aeroflot (ik leef nog) mij niet thuis kon houden en twaalf uur later kusten mijn voeten de Thaise grond. Hallo Thailand, I’m back! 

Thuiskomen in Bangkok

Tijdens dat avontuur vijf jaar geleden deed ik Bangkok vier keer aan en begon deze stad meer en meer als een thuis te voelen. Thailand in zijn geheel maakte sowieso indruk (ik bedoel: droomstranden, gouden tempels, dampende jungle, Thaise curry, rondcrossen in een tuktuk, nog meer Thaise curry en een constant heersende zomervibe, what’s not to love?) dus ik was helemaal in mijn nopjes om terug te zijn. Maar het allerleukste is toch wel dat feest der herkenning zodra ik de stad in rijd. Ik word vijf jaar terug de tijd in geslingerd en bijna niets leek te zijn veranderd. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Ik ruik dezelfde exotische geuren, hoor herkenbare stemmen en laat me wederom verbazen door die verslavende chaos. Ik lijk zelfs gezichten te herkennen al vermoed ik dat dit schijn is. Of toch niet? Het doet me goed dat Bangkok er nog steeds is, en nog steeds zo is zoals ik het had achtergelaten.

Hoppend langs de Andamankust

Met moeite neem ik na twee dagen afscheid van mijn oude liefde Bangkok. We hebben ‘nog maar’ 10 dagen te spenderen en lichaam en geest schreeuwen keihard om pure ontspanning in de vorm van paradijselijke eilanden, witte stranden, chillen in een hangmat, drinken uit een kokosnoot en staren naar zonsondergangen die bijna nep lijken zo mooi. Al deze wensen komen in vervulling op het piepkleine Koh Lipe in het diepe zuiden van de Andamankust; wat mij betreft een van de meest paradijselijke plekken die dit land rijk is. Er zijn maar weinig Thaise eilanden waar het zand zo wit is het water zo belachelijk blauw. De uitzichten zijn adembenemend en lijken uit mijn wildste dromen te zijn geplukt. Ik slaap in een bamboehut tussen de palmbomen en op mijn veranda prijkt een hangmat waar ik heel wat uurtjes spendeer. Wat een pracht! Het is dat ik niet jaloers op mezelf kan zijn, anders was ik het.

Koh Lipe wordt na drie dagen omgeruild voor Koh Lanta, waar Klong Khong Beach voor even mijn thuisbasis is. Een langgerekt breed zandstrand met een ultieme hippievibe en tientallen laid back strandbarretjes en -restaurantjes die versierd zijn met kleurrijke lampionnen en honderden lichtjes. Koh Lanta is misschien wel het meest diverse eiland van Thailand. Groot genoeg om je dagenlang te vermaken; met sfeervolle dorpen, veel natuur, ontelbaar veel fijne restaurantjes, relaxte bewoners en tig prachtige stranden  – van compleet verlaten tot supergezellig tot in de late uurtjes. Ondanks dat bezoekt de grote massa vooral het nabijgelegen Koh Phi Phi en Phuket en blijft Koh Lanta onder de radar. Fijn, want daardoor doet Koh Lanta erg relaxed aan. Ik tuf wat rond met mijn scooter en voel het gehaaste westerse leventje van me afglijden.

Na de drukte van Bangkok en twee toeristische paradijsjes ben ik benieuwd naar onbekend Thailand. Want hoewel vaak wordt gezegd dat Thailand één groot toeristencircus is, weet de kenner wel beter. Koh Yao Noi en Koh Yao Yai bijvoorbeeld, twee ongerepte eilanden ‘off the beaten track’ in de dramatische Phang Nga baai. In menig reisgids wordt er aan deze bestemming nauwelijks aandacht besteed maar echt, wat zijn deze eilanden de moeite waard! Perfect voor rustzoekers en Thailandkenners die eens iets anders willen. Hier vind je nauwelijks toeristen, verkeer, winkels, restaurants en flitsende neonverlichting maar wel verlaten stranden, vissers, rijstvelden, honderden palmbomen, hutjes, weilanden en grazende koeien, Of je het nu wilt of niet: hier word je he-le-maal zen.

Die twee weken gingen natuurlijk veel te snel, maar wat waren ze mooi. De liefde die ik voor Thailand had is er nog steeds en is sterker dan ooit. Er zijn stiekem al plannen om weer terug te gaan, maar laat ik vooral nog niet op de zaken vooruit lopen en jullie voor nu even meenemen via onderstaande plaatjes.

Khao san road

Na vijf jaar kan ik me weer eindelijk onderdompelen in de chaos van Khao San Road, Bangkok

varen bangkok

Varen over de kanalen (klongs) van Bangkok

bangkok zonsondergang

Perfecte afsluiter van de tweede dag

street food bangkok

Wat heb ik dit gemist: street food!

forra diving koh lipe

Ons relaxte thuis op Koh Lipe

stranden koh lipe

relaxmodus: ON!

maya koh lipe

Eén van de vele fijne tentjes in het sfeervolle centrum van Koh Lipe

Koh lipe

Paradijselijke uitzichten

Koh Adang

Zei ik iets over uitzichten? Koh Lipe, gezien vanaf de Chado Cliff op Koh Adang

klong khong beach koh lanta

Nog zo’n fijn plekje dat ik voor even mijn thuis mag noemen: Klong Khong Beach, Koh Lanta

scooter rijden koh lanta

Must do: per scooter alle hoekjes van dit relaxte eiland te ontdekken

Koh auka Thailand

Bloedmooi uitstapje naar Koh Kradan

Koh Lanta Thailand

Niets dan liefde voor zulke zandweggetjes!

koh yao noi

De verlaten stranden en magische uitzichten op Koh Yao Noi

te doen koh yao noi

Scooteren met die leukerd daar

thailand koh yao noi

Meer koeien dan toeristen

koh yao yai

Helemaal voor onszelf!

koh yao noi natuur

De oneindige ongereptheid van Koh Yao Noi

koh yao noi thailand

Op onze vertrekdag worden we nog even verwend met deze zonsopkomst

Ben jij ook zo gek op Thailand?

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Mooi, Lisette! Ik herken je gevoel helemaal: ik heb hetzelfde met Vietnam. Zou heel graag ergens in de komende jaren terug gaan en ontdekken wat er veranderd is of wat er juist hetzelfde is gebleven. Je foto’s zijn echt prachtig!

Snap ik volkomen! Soms is de verleiding erg groot om toch weer voor die onbekende bestemming te kiezen, maar terug gaan naar de plek waar je zo gek op bent kan ik echt iedereen aanraden! Snel naar Vietnam dus! :)

Ik ga in november 3 weken in mijn uppie naar Thailand en ben zo benieuwd. Door het lezen van je blog en het zien van je mooie foto’s krijg ik er ontzettend veel zin in! Als ik dat nog niet had :)

Wat een heerlijk vooruitzicht Judith! Je gaat het vast en zeker geweldig vinden! Veel plezier alvast, en geniet van de voorpret!

Hè wat een fijne foto’s ik hou van Thailand!

Bedankt! Same here ;)

Wauw, die foto’s! Wat een paradijs! Ik geloof dat Thailand (Azië sowieso) nodig eens op mijn bucket list moet…

Ja, zeker op je bucketlist zeggen dat continent! Het is mijn favoriet en ik raak er niet uitgekeken!

Dussss… nu wil ik ook terug naar Thailand. :) Maar dat wil ik eigenlijk al langer. Zo jammer dat ik alleen in juli / augustus een lange vakantie kan nemen. Niet echt het ideale tijdstip voor Thailand…

Hahaha, ik zie dat maar als een compliment. Nee, in de zomer kan het daar flink regenen, maar aan de andere kant zou dat mij niet direct tegenhouden, want Thailand is groot. Als je niets vastlegt en ter plekke gewoon het weerbericht in de gaten blijft houden dan reis je gewoon het goede weer achterna.

Wauw.. wat een prachtige foto’s en wat heb je het leuk opgeschreven! ik mag over enkele maanden weer terug naar Thailand (met Aeroflot), en kan je gevoel helemaal begrijpen! Vraagje, met welke camera heb jij deze prachtige foto’s gemaakt en hoe hoe ging je met je camera om? In mijn bezit heb ik een spiegelreflex, maar dit is een aardig grote kast en misschien wat onhandig om mee te backpacken (ik ga circa 3 weken, wat wel te doen is met een camera). Heb jij tips? En ben je van jezelf een goede fotograaf of heb je misschien tips of een goede site voor mij? Bedankt voor je mooie artikel!

Bedankt voor je compliment Chell!

Ik zou je spiegelreflexcamera zeker meenemen. Je hebt hem niet voor niets toch? Het is inderdaad af en toe wat lastig, maar je krijgt er een heleboel voor terug. Ik neem ook altijd een spiegelreflex mee (Canon 60D) met een redelijk zware lens (15-85) dus met die hitte is dat zo nu en dan geen pretje, maar toch doe ik er alles mee. Scooter rijden, bergen beklimmen, fietsen, etc.

Ik ga veel op reis en daar fotografeer ik ook veel, maar ik heb nooit een cursus gevolgd ofzo. Ik heb dan ook geen tips haha!

Super mooie foto’s!

Ik had een vraag, waar sliep je op Koh Lipe? en zou je dat aanraden?

Joey

Hoi Joey,

Wij sliepen bij Forra Diving, een duikschool op Sunrise Beach waar je kunt slapen in bamboehutjes. De accommodaties zijn niet erg goedkoop maar wel erg mooi! Niet echt een plek voor diehard backpackers dus, er zaten veel stelletjes en mensen met kinderen. Ik zou sowieso op Sunrise Beach slapen, want dat is echt het mooiste strand en er zijn heel veel accommodaties te vinden, van super goedkope hutjes tot luxe resorts.

Groetjes,
Lisette

Wat een heerlijke foto’s! En wat fijn dat je opnieuw zo hebt genoten in Thailand! :)

Dank je! En jaa het was echt heerlijk! Snel weer terug!

Wat een prachtige foto’s Lisette! Ik snap helemaal dat je weer heel graag terug wilde naar Thailand. Ook ik ben verliefd geworden tijdens onze eerste reis! En het goede nieuws.. Ik mag in juli weer :D Ik kan niet wachten! Fijn dat je wat schrijft over het zuiden van Thailand. Wij willen graag wat meer zien in het zuiden, vorige keer enkel Krabi en omgeving, maar willen wel naar wat “onbekendere” plekken. Dit ga ik onthouden dus! Thnx :)

Leuk om te horen! Jaa fijn dat je weer terug gaat naar Thailand! Koh Lipe, Koh Lanta en Koh Yao zijn echt aanraders, dus gewoon doen zou ik zeggen! Heel veel plezier!

Waarom is het water rond de Thaise droom eilanden helder groen, en die rond de Filipijnse droom eilanden helder blauw ?

Groen? Ik zie toch echt blauw… ;)

Wat een prachtige plaatjes. Mijn eerste reis startte ook in Thailand en ben toen verliefd geworden op Azië. Ben zelf wel meer van de nieuwe bestemmingen, dus net Indonesië ontdekt. Mijn favoriete land tot nu toe :)

Bedankt Leoni! Grappig dat jij ook helemaal verliefd bent geworden op Azië, al is het niet zo moeilijk verliefd te worden op dat continent… ;) Wat een feestje! Gaaf dat je in Indonesië bent geweest. Ik hoop daar ook snel eens heen te gaan!

Gaaf, kon lanta staat hoog op de lijst. Hoe reisde jij erheen.?

Ik ging met de boot van Koh Lipe naar Koh Lanta! Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel.

Wat mooi! Wij hebben ook al zo veel gezien vanThailand maar er blijft zoveel te ontdekken. In welk maand ben je juist geweest? Voor de eilanden is het regenseizoen niet altijd ideaal. Vooral qua stroming om te snorkelen vonden wij.
Prachtige foto’s!

Waar sliep je op Koh Lanta?

In welke periode ben jij op Koh Lipe en Koh Yao Noi en Koh Yao Yai geweest? Ik ga in juli/augustus. Maar voor wat meer weerzekerheid hebben we nu tijdens de rondreis alleen Koh Phangan en Ao Nang als strandvakanties gekozen. Terwijl mijn hart sneller gaat kloppen van de drie eerder genoemden. Wat is wijsheid🤔
Alvast bedankt!

Ha Kim! Ik was daar in februari/maart! Juli/augustus is het regenseizoen in volgens mij vaart er dan nauwelijks iets naar Koh Lipe, maar dat zou je even moeten checken. Koh Phangan ligt aan de goede kant wat weer betreft, dus ik zou het zeker in die hoek zoeken! Koh phangan vond ik heel leuk en ook Koh Tao vond ik geweldig. Geniet ervan!

Hoi! ik had een vraag :) mijn baan is opgezegd, incl. mijn huis en ik ga voor onbepaalde tijd de wereld in, startend in het mooie Thailand. ik lees met veel plezier je blog en reistips. 1 tip kan ik niet vinden, hoe zit het met enkeltjes boeken in Zuid-Oost Azië? ik begrijp dat je met enkeltjes vaak het land niet in komt. hoe heb jij/jullie dat gedaan? ik heb namelijk geen behoefde om alles van te voren vast te leggen met een RTW ticket. Ik hoop van je te horen :)!! p.s. met wellicht nog werktips voor abroad :)

Hi Jannemarie, wat een gave plannen! Wauw!

Met een enkeltje kan het inderdaad zo zijn dat je vliegmaatschappij bij de balie op Schiphol moeilijk doet. Sommige reizigers mogen inderdaad niet instappen, maar dat verschilt dus per maatschappij.
Deze problemen heb je alleen als je geen visum voor Thailand hebt aangeschaft en dus gebruik wilt maken van de visumvrije entree van 30 dagen. Ik heb dus gewoon voor beide keren een visum gekocht: een double entry visum van 2×60 dagen. Op die manier kon ik ook nog eens langer dan 30 dagen in het land blijven, wat ik van te voren ook al wilde!

Heel veel succes :)

Hey! Ontzettend bedankt voor je reactie! Dus ik begrijp dat een visum genoeg bewijs is om aan te tonen dat je t land weer gaat verlaten? daar verschillen menig reisblogs/sites en ex-reizigers nogal over qua mening ;) Geen “fake-tickets” of goedkope retours (die je wellicht dus niet gebruikt) voor jullie dus?

ik lees t graag :)

Hoi Jannemarie,

Een visum dat je van te voren hebt aangevraagd is inderdaad voldoende bewijs. Een visumvrije entree van 30 dagen dus niet. Op veel websites wordt er gezegd dat je bij aankomst in Thailand een visum van 30 dagen krijgt. Dat is geen visum maar een visumvrije entree. Voor deze visumvrije entree moet je wél kunnen aantonen dat je het land verlaat.

Veel reizigers gaan voor een visumvrije entree van 30 dagen en hebben daarnaast dus een bewijs nodig in de vorm van een fake ticket of iets dergelijks. Zij kiezen voor die optie omdat een fake ticket of een echt, goedkoop ticket vaak goedkoper is dan het aanschaffen van een visum. Vandaar dat bijna alle backpackers voor de laatste optie gaan.

Ik had dat natuulijk ook kunnen doen, maar omdat ik een tweede keer het land zou binnenkomen (via Cambodja, over land) zou ik maar 15 dagen visumvrij krijgen (want over land krijg je maar 15 dagen). Ik wilde echter langer dan een maand blijven. Vandaar was het een stuk makkelijker om een double entry visum van 2×60 dagen te nemen. Dan heb ik geen gedoe vooraf met fake tickets en geen gedoe tijdens de reis met het verlengen van mijn 15 dagen visumvrij.

Is het zo een beetje duidelijk?

Wauw, wat een mooie fotos en interessant artikel! Ik deel de liefde voor Thailand absoluut! Maar voor mij is het tijd om een paar maanden op bali te gaan wonen nu :)

Liefs

Bedankt voor het compliment Suze! En wat gaaf dat je naar Bali gaat. Ik zit er nu ook voor 2 maanden!

Leave a Comment