Zuidoost-Azië: deze bestemmingen zijn níet de moeite waard

  • Home
  • Azië
  • Zuidoost-Azië: deze bestemmingen zijn níet de moeite waard
Pakse Champasak

tegenvallende bestemmingen in zuidoost-azië

Mijn meest memorabele reis was mijn backpackavontuur in Zuidoost-Azië. Zes maanden lang reisde ik door deze geweldige regio en ik zou werkelijk elke seconde nogmaals willen meemaken. Wat een avontuur! Na al mijn enthousiaste verhalen zou je haast denken dat ik niets vond tegenvallen aan mijn reis, maar niets is minder waar. Tegenvallende bestemmingen in Zuidoost-Azië zijn er namelijk zeker ook. Ga jij naar Azië, heb je weinig tijd en wil je graag weten welke bestemmingen je gerust kunt overslaan, dan heb je zeker iets aan dit artikel!

#1 Phuket, Thailand

Het Thaise eiland Phuket is één van de meest toeristische bestemmingen in heel Zuidoost-Azië maar ik vond het ronduit vreselijk. Natuurlijk mag ik niet generaliseren en heeft dit oord vast mooie plekjes, maar over het algemeen is de charme ver te zoeken. Het toeristische hart van Phuket, Patong, staat bol van de gogo bars waar het grijs zwart ziet van westerse vrijgezelle mannen op leeftijd en dronken toeristen. Het strand is niet om over naar huis te schrijven, excursies vanuit Phuket zijn belachelijk duur en het eiland is zo groot dat je niet doorhebt dat je op een eiland zit. Dat ultieme eilandgevoel is dus ver te zoeken. Ook het gebied dat volgens velen een van de leukere delen van Phuket is, namelijk Rawai, viel mij tegen. Ja, het is er gemoedelijker en er staan honderden palmbomen, maar alles is rondom een grote, drukke weg gebouwd. Veel verkeer en weinig sfeer dus. Ga je naar Thailand en ben je op zoek naar een droomeiland? Sla Phuket over en bezoek één van de tientallen beter opties die dit land rijk is, zoals Koh Lipe, Koh Lanta of Koh Tao.

phuket wel of niet

Eén van de dieptepunten van Phuket: de ping-pong show…

#2 Kota Kinabalu, Maleisisch Borneo

Als ik aan Borneo denk, denk ik aan een eeuwenoude jungle, Robinsonwaardige eilanden, tropische dieren, avontuur en ‘back to nature’. Dit alles vind je zeker níet in hoofdstad Kota Kinabalu. De stad is vrijwel onmisbaar bij een bezoek aan Maleisisch Borneo aangezien hier één van de luchthavens gevestigd is, maar ik kan je aanraden om deze bestemming zo snel mogelijk achter je te laten zodra je uit dat vliegtuig stapt. Kota Kinabalu is een verzameling van lelijke gebouwen en eigenlijk niet veel meer dan dat. De stad heeft niet voor niets ‘betonstad’ als bijnaam. Er zijn bijzonder weinig bezienswaardigheden en gezellige restaurants zijn op één hand te tellen. Besteed je tijd, geld en aandacht liever aan de omgeving, want die is wel helemaal top!

#3 Nha Trang, Vietnam

Nha Trang is de grootste badplaats van Vietnam maar daar is wat mij betreft alles mee gezegd. True, het strand ziet er meer dan prima uit (zie bovenste foto), maar Vietnam kent naar mijn idee veel leukere strandbestemmingen, zoals Phu Quoc Island, kitesurfdorp Mui Né en de eenzame stranden rondom Hoi An. En oké, je kunt er prima eten, maar waar kan dat niet in Vietnam? Naast stranden en toerisme heeft Nha Trang niet veel te bieden, en dat terwijl de rest van Vietnam juist zo geweldig is. Conclusie: Nha Trang is als zonnige break zeker aangenaam maar deze bestemming overslaan is écht geen doodzonde.

#4 Kuta, Seminyak en de toeristische highlights rondom Ubud, Bali

Ik heb een enorme haat-liefde verhouding met Bali. Sommige plekjes zijn namelijk bloedmooi en onvergetelijk. De afgelegen rijstvelden die groener dan groen zijn, de bergen rondom Munduk, de paradijselijke Nusa-Eilanden en de vele sfeervolle zaakjes in Ubud en Canggu. Maar aan de andere kant heb je oplichters, urenlange files, milieuvervuiling, dierenleed en massatoerisme. Seminyak bijvoorbeeld, wat neer wordt gezet als een hipster heaven. Het lijkt wel alsof je de stad niet binnenkomt als je minder dan 10.000 instagram volgers hebt, want werkelijk iedereen is met de perfect foto bezig. Van een perfect uitziend ontbijtje in een nog perfecter tentje. Zo overdreven. Ook Kuta is de moeite niet: veel te druk, schreeuwerig en het verkeer is er dramatisch. Een andere tegenvaller is de omgeving rondom Ubud. In principe is die prachtig, totdat je bij bekende bezienswaardigheden komt als de Tegenungan waterval of de Tirta Empul tempel. Hier lopen hordes toeristen (waaronder veel Chinezen) voor je voeten en moet je in de rij staan om een goede foto te maken. Niets paradijselijk aan dus. Ga je naar Bali, zoek dan je juiste plekjes uit. Mijn tips voor Bali lees je hier.

Meer tegenvallende bestemmingen in Zuidoost-Azië

Phuket, Kota Kinabalu, Nha Trang en Bali zijn de vier bestemmingen die mij het meest zijn tegengevallen. De volgende vier plekken wisten mij echter ook niet te grijpen:

  • Chiang Rai, Thailand: De food market is erg gezellig en de Witte Tempel (Wat Rong Khun) is prachtig, maar dit plaatsje haalt het qua charme niet bij grote broer Chiang Mai. Heb je weinig tijd? Dan kun je dit plaatsje zeker overslaan.
  • Pakse, Laos: Een stoffige provinciestad met weinig charme en highlights. Bezoek de stad alleen als je de omgeving wilt zien, want die is wel prachtig!
  • Ho Chi Minh City, Vietnam: Een lastige. Ho Chi Minh City is een interessante stad bomvol historie die je niet mag overslaan, maar wint het wat betreft sfeer en authenticiteit niet van hoofdstad Hanoi. Daarom heeft het geen diepe indruk achtergelaten.
  • Vientiane, Laos: Hoewel Laos één van mijn favoriete bestemmingen ooit is, wist de hoofdstad mij niet te bekoren. Van alle hoofdsteden in Zuidoost-Azië heeft Vientiane het minst te bieden. Daarnaast is deze stad belachelijk duur vergeleken met de rest van het land. Pluspunten: de ontspannen sfeer en goede restaurants.
bestemmingen niet de moeite azie

Bezoek in plaats van Pakse (Laos) het slaperige dorp Champasak!

Wat je wél moet doen in Zuidoost-Azië, lees je in alle Azië tips! Heb jij ook tegenvallende bestemmingen in Zuidoost-Azië (of daarbuiten)?

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Ik ben het helemaal met je eens wat betreft Nha Trang en Ho Chi Minh. Van Nha Trang had ik sowieso weinig hoge verwachtingen, maar aldaar besloten we slechts één dag te blijven. Ik noem het nu nog steeds de Russische enclave in Vietnam ;).
Kota Kinabalu ga ik zeker onthouden voor als we in Maleisië zijn: snel doorreizen dus!

Ja Nha Trang heeft heel veel Russische bezoekers helaas. Maar ook los daarvan vond ik de stad niet erg boeiend. Kota Kinabalu is vrij sfeerloos. Leuk voor een middagje, en dan snel weer weg. Je schijnt heel leuk te kunnen overnachten vlakbij Mount Kinabalu NP, bijvoorbeeld in een homestay!

Leuke post om ook keer minder leuke bestemmingen te lezen :)
Ik ben alleen in Phuket geweest en snap je opmerking wel al zijn er ook wel mooie plekjes. En duiken is ook gaaf.

Zelf vond ik Java erg tegenvallen.

Jaa, die mooie plekjes zijn er vast en zeker, en duiken zal ook mooi zijn, maar die mooie plekjes en onderwaterwereld kan je ook op tientallen andere Thaise eilanden vinden!

Jep, helemaal eens met Phuket en Nha Trang. Vooral Nha Trang vond ik echt sfeerloos. Vientiane vond ik wel leuk als afwisseling.

Vientiane heeft ook echt wel charme. Ik heb er zelfs 6 dagen gezeten omdat ik op een visum moest wachten, en ik heb me best kunnen vermaken. Daarentegen hoor vaak dat mensen die Laos bezoeken en weinig tijd hebben alleen Luang Prabang en Vientiane aandoen. Dat is zo’n zonde! Skip Vientiane dan gewoon en reis door naar een ander plekje, zoals het noorden van Laos.

Oei, wat Chieng Rai betreft ben ik het niet met je eens. De nachtmarkt is gezellig, de tempel is mooi, je kan er beter shoppen dan in Chieng Rai (tenminste, de producten van de bergvolkeren zijn van betere kwaliteit) en de omgeving is prachtig voor trekkings. Maar misschien is er wel heel veel veranderd sinds mijn bezoek…

Ja, ik vond het centrum gewoon wat tegenvallen. In Chiang Mai raakte ik niet uitgekeken, ben daar uiteindelijk 10 dagen gebleven. Misschien moet ik er nog eens terug gaan naar Chiang Rai, voor een herkansing.

Ik vond Ho Chi Minh stad wel erg leuk maar misschien ook omdat je het zo goed per voet kunt verkennen en er zoveel speeltuinen zijn. Chiang Mai vond ik dan weer geen klap aan. We gaan binnenkort naar Chiang Rai dus ik ben benieuwd.

Wat leuk dat de meningen zo verdeeld zijn. Ik vond Chiang Mai geweldig. Ben er 10 dagen gebleven. HCMC vind ik ook echt wel een must vanwege de historie, maar vergeleken met Hanoi vond ik het gewoon net een tikkeltje minder indrukwekkend en typisch Vietnamees.

Op alle bovenstaande plekken nog nooit geweest, dus ik geloof je meteen ;)!

Haha, niet zomaar doen hoor ;)

Ik heb zelf Phuket ook vermeden toen ik een paar weken in Thailand was..

Ah, je hebt ook niets gemist!

Helemaal gelijk wbt Nha Trang. Ik ben er na 2 dagen echt weggevlucht. De hele stad is gewoon overspoeld door Russen.
Ho Chi Minh City vond ik daarentegen wel leuk, maar dit kwam vooral door de oorlogsbezienswaardigheden. Mijn eindexamen geschiedenis ging over de Vietnamoorlog en vond het daarom een interessante stad.

Grappig, dan hadden we hetzelfde examenonderwerp ;)
De historie van HCMC is heel erg boeiend en zeker onmisbaar, maar de stad zelf vond ik sfeer missen.

JAA PHUKET, vreselijk! Heb er een nog niet geposte blog over geschreven. Echt horrible, het was dat we een super luxe hotel hadden voor weinig geld….

Chiang Rai vond ik dus juist echt super leuk! We hebben daar echt met locals biertjes lopen drinken en zijn helemaal met een scooter naar een afgelegen koffieplantage gereden. Het stadje zelf heeft wel minder te bieden, maar daar buiten vond ik Wat Rong Khun en Baan Dam wel de moeite waard :)

Wat leuk om te lezen dat iedereen weer een andere mening heeft. Blijkbaar moet ik Chiang Rai nog een keer een kans geven.

Leuk om een artikel eens op deze manier in te steken! Ik ben op de door jou genoemde plekken (nog) niet geweest, maar nummer 1 en 2 trokken me sowieso al niet echt. Nha Trang leek me echter wel leuk, maar beter vermijden dus!? Ook Chiang Rai valt me op. Ben zelf bijna twee weken in Chiang Mai geweest en vond het heerlijk. Achteraf baalde ik ontzettend dat we niet naar Chiang Rai waren gegaan. Ik heb wel redelijk wat goede verhalen gehoord.. Daar zou ik stiekem toch wel een kijkje willen nemen dus ;)
Mijn grootste tegenvaller is Pattaya (Thailand). Het strand is leuk, maar verder vond ik het een verschrikkelijke plek!

Nha Trang is inderdaad niet de moeite. Ik zal als ik jou was een alternatief zoeken. Pattaya heb ik ook expres vermeden vanwege het sekstoerisme.

Vientiane vond ik ook maar vervelend. Moest er heen voor een visa. Four Thousand Islands daarentegen een van de beste plekken die ik ooit bezocht heb.

4000 Islands is echt geweldig!!! Wat een sfeer. Ik zat ook in Vientiane voor mijn visum. Ik vond de luxe supermarkten en restaurants erg fijn, maar de stad zelf had niet veel te bieden.

Pakbeng. De plek waar je overnacht als je met de slowboat van Thailand naar Laos gaat of v.v.
Wat een shit hole! Maar je kan er niet omheen; je moet er een nacht doorbrengen. :-#
Met een paar potjes shit head, beer lao en leuk gezelschap van de boot valt er misschien nog wat van te maken.

Wat grappig om te lezen. Ik vond Pakbeng wel echt iets magisch hebben. Zo’n slaperig dorp aan de rivier met al die indrukwekkende bergen rondom. Ik vond het wel wat!

Goede tips om te vermijden ;-) Phuket vond in tien jaar geleden eigenlijk wel leuk. Maar het was net na de Tsunami en heel anders dan de verhalen die ik tegenwoordig hoor. Nha Trang vond ik ook een soort Benidorm, niet echt tof. Maar de modderbaden zijn wel heel leuk!

De modderbaden heb ik gemist, haha!

Wat je hier over Phuket schrijf, herken ik heel erg in Bali. Al die dronken Australische toeristen verpestten voor mij echt de sfeer een beetje. Bali is mooi hoor, daar niet van, maar hierdoor heb je meer het gevoel dat je in Lloret rondloopt. Ik ga je tips (of waarschuwingen) m.b.t. Thailand in ieder geval onthouden.

Wij waren dit jaar in Phuket omdat mijn man vanaf daar wilde duiken. Ik had grote twijfels en deel je mening, wat een toeristen, wat een drukte. Wij zaten op het rustigste strand en zelfs daar was het vechten om een plekje op het strand bah! Na 1 dag zijn we snel weggegaan en heeft hij gedoken vanaf Koh Lanta en de kust boven Phuket. Niet aan mij besteed dat soort plekken. Ho Chi Minh city vonden wij ok, maar we brachten er wel een geweldige oudjaarsavond door en het is natuurlijk de plek om even te hangen voor je de Mekong Delta in gaat. Na Trang hebben we ivm slecht weer overgeslagen op onze Vietnamreis, misschien was die regen dus een geluk bij een ongeluk. Mijn afknapper in Vietnam; Hoi An, wel mooi hoor maar veeeeeeel te toeristisch! Hanoi vond ik helemaal geweldig, heerlijk authentiek!

hoi Lisette.

ik ga in april 2016 na Vietnam, en lees sommige blogs, zoals ook de jouwe, als een welkome aanvulling op mijn eigen ideeen,
Zie vaak dat ik voor 70-80% % met de blogs eens ben nadat ik dezelfde reis heb gemaakt,
Als ik dan in he algemeen zie bijvb dat nha trang wordt overspoelt door russische toeristen en het merendeel jouw mening deelt qua zienswijze weet ik voldoende dat ik deze city rustig kan overslaan
Maar zeg altijd als iemand een strand leuk vind hoeft dit nog niet mijn strand te zijn waar ik mijn matje het liefst strek.

Java (indonesi) heb ik by the way met een daar woonachtige indonesische studente 1,5 week bezocht… de plekjes die ik daar toen heb gezien .. woww die staan niet in de toeristische reisprogramma`s maar vond t daardoor juist een mooi land. met de lokale bevolking de vulkanen de berg kammen, de idilische meertje die alleen bezocht worden door locals waren dan ook de echte mooie plekjes daar om eigenlijk nogmaals te bezoeken ..

geweldig leuk dat je er over publiceert.
(zou ik wat van kunnen leren, heb de ervaring ( 37 USA staten,meeste Europa landen, australie tasmanie,3x china, indonesie, …) maar heb t nog niet gedeeld, komt…

R

Lissete jij zegt dat changmai wel oke was ,nou ik ben in 2013 een paar dagen geweest ,maar vond het in de stad een rommelig geheel , heel veel straten lag het open en het was een al tempel , ik had wel een goed resort , je moet echt het daarbuiten zoeken meet een jungle tocht , dan kom je de mooiere natuur ect tegen . een plaats waar in niet zo gauw terug zal gaan in pattaya het strand was , water was niet aangenaam , beter is wel het andere straat pjom tiem ook in pattaya ziet er beter uit oke leuke site van jou

Als je in HCMC in district 1 of 3 blijft hangen snap ik je. Pak bijvoorbeeld een homestay in district 8 en je ziet meer Vietnam dan je in Hanoi tegen zult komen.. Maar dat vind ik :)

Ik vond Sihanoukville in Cambodja echt verschrikkelijk. Vol met sekstoeristen.
Jameer dat je Ho Chi Minh vond tegenvallen, vond dat echt wel een mooie stad. Het eiland Phuket hebben we overgeslagen om de redenen die jij noemt. Zou voortaan hetzelfde doen met de eilanden Koh Phi Phi en Koh Lanta. Niets Thais meer aan. Zo zonde!

Leuk om het is anders te lezen dan alleen de mooie en leuke dingen. Ben nog op geen een van deze bestemmingen geweest maar hoor wel veel dezelfde verhalen over Phuket en Chiang Rai. Chiang Mai blijft voor mij toch een heel fijn plekje. Volgend jaar maar is de rest ontdekken.

Leave a Comment