TERUGBLIK: Winterzon in ongerept Noordoost-Brazilië

  • Home
  • Brazilië
  • TERUGBLIK: Winterzon in ongerept Noordoost-Brazilië

noordoost brazilië

Zodra ik uit het vliegtuig stap besef ik dat het ein-de-lijk zo ver is. Reisvlinders fladderen als een gek door mijn buik terwijl mijn tenen voor het eerst dit nieuwe werelddeel aanraken. Ik ben in Zuid-Amerika. ZUID-AMERIKA! Eerlijk is eerlijk, ik had nooit gedacht dat de stranden van het relatief onbekende Rio Grande Do Norte in Noordoost-Brazilië mijn eerste bestemming zou zijn die ik in dit werelddeel zou bezoeken. Een rondreis langs het wereldberoemde Rio en de Amazone lag toch net iets meer voor de hand. Maar dat onbekend in dit geval zéker niet onbemind maakt, wordt mij direct duidelijk.

De regio Rio Grande Do Norte is gelegen in het meest noordoostelijke puntje van Brazilië en staat vooral bekend om datgene waar ik in onze winter het meest naar smacht: een eindeloze kustlijn versierd met bloedmooie stranden, de meeste zonuren van heel Brazilië, perfect gevormde palmbomen en eh.. dito surfdudes. Een winterzonbestemming bij uitstek! De meeste Nederlanders bezoeken vooral de Canarische Eilanden of de Antillen voor de nodige vitamine D in tijd van schaarste en hebben van deze regio nog nooit gehoord. Helemaal prima, want dat maakt deze regio ongerept, puur en authentiek; kenmerken die voor mij juist de doorslag geven om hier heen te gaan. Bijkomend voordeel: ik heb deze pracht en praal helemaal lekker voor mezelf.

Ik heb maar een week de tijd en om er zoveel mogelijk uit te halen bezoek ik drie bestemmingen. Klinkt ambitieus, maar in de praktijk komt het erop neer dat ik in een slakkengang van het ene tropische surfdorp met eindeloze stranden (Pipa) naar het andere tropische surfdorp met eindeloze stranden (Sao Miguel Do Gostoso) hop. Tranqüilo! Mijn dagen spendeer ik vooral met mijn blote voeten in het zand, lurkend aan het rietje dat uit mijn verse kokosnoot steekt terwijl ik kijk hoe vissers met blote handen octopus vangen en surfers stoer hun skills vertonen. Als het middag is vind ik dat het laat genoeg is om mijn água de coco in te ruilen voor een typisch Braziliaanse caipirinha en verorber ik verse vis. De strakblauwe lucht verandert langzaamaan in goud met rood en paars. Een paradijs op aarde.

Hoewel ‘zon, zee, strand’ de overhand heeft, biedt de regio nog duizend dingen meer. Zo verken ik met een snorkel het helderblauwe water en cross ik voor de nodige actie door de uitgestrekte duinen in het woestijnachtige achterland van hoofdstad Natal. Een groot contrast met Pipa en Sao Miguel Do Gostoso, maar toch wel een aangename afwisseling. Bestond de skyline van die laatste twee nog enkel en alleen uit honderden palmbomen, die van Natal lijkt toch meer op die van New York.

Wildlife? Ook daar blinkt Rio Grande Do Norte in uit. Aapjes die je tijdens het ontbijt verwelkomen. Felgekleurde, tropische vogels hoog in de boom. Zeeschildpadden die hier hun eieren leggen. Maar het hoogtepunt zijn toch wel de dolfijnen. Wilde dolfijnen die je gewoon, vanaf het strand, kunt zien zwemmen. Ik besluit in een kajak te springen en binnen enkele minuten word ik omringd door een handvol van deze prachtige dieren die vrolijk uit het water springen. Waar ter wereld vind je zoiets als dit? Mooier krijg je het niet!

Rio Grande Do Norte laat diepe indruk achter. Toerisme staat in zijn kinderschoenen en juist dat maakt deze bestemming zo fijn. Puur. Echt. Paradijselijk! En hoewel ik denk dat in de loop der tijd deze onontdekte parel tóch ontdekt gaat worden, kan ik me niet voorstellen dat de charme verdwijnt. Daar is die te verpletterend voor!

Binnenkort alles over Pipa, Natal en Sao Miguel Do Gostoso. Voor nu, zoals je van me gewend bent, de mooiste plaatjes!

Praia-tourinhos

Stranden Natal Brazilie

pipa brazilie

apen natal

brazilie pipa

pipa

Pipa Beleza

vogels brazilie

buggy tour natal

natal duinen

quad rijden brazilie

madero beach pipa

madero strand pipa

pipa strand

tibau do sul brazilie

Sao Miguel Do Gostoso

tibau-do-sul

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Go Brazil, Cabo Verde Airlines en Board Of Tourism Natal.

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Ooooh heerlijk! Ik heb wel Rio en de Amazone gezien tijdens mijn reis, maar paradijselijke stranden zoals deze heb je daar niet hoor! Zou graag nog eens terug willen naar Brazilië voor de écht mooie stranden, lijkt me geweldig!

Jaa zeker naar het noordoosten gaan dan. Echt perfect voor een week of twee intens genieten van de winterzon en het maken van toffe uitstapjes.

Hej bah wat een nare foto’s…. Nu wil ik ook naar de zon, en die stranden en aapjes kijken !

Begrijpelijk! Volgende bestemming Brazilië dus? :)

Wat een prachtige foto’s! Ziet eruit als een fantastische reis.
Ben benieuwd naar je komende artikelen

Goed om te horen Leoni! Het was ook echt een hele fijne reis! De artikelen volgen snel!

Wauw! Wat een heerlijke foto’s zeg. Brazilië staat nog op mijn lijstje. Die stranden!

Wauw! Wat lijkt me dit een ontzettend fijne en mooie bestemming. Prachtige foto’s heb je ook gemaakt!

Leave a Comment

Bucketlist: bezoek de Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!
Bucketlist: roadtrip Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!