Dit zijn de mooiste dorpen en steden van IJsland

  • Home
  • Europa
  • Dit zijn de mooiste dorpen en steden van IJsland
mooiste steden ijsland
mooiste steden ijsland

Het prachtige IJsland bezoek je natuurlijk vanwege de adembenemende natuur, maar wist je dat er ook hele mooie steden in IJsland te vinden zijn? Deze plaatsen dienen perfect als tussenstop tijdens jouw rondreis en hebben zelf ook genoeg in huis. Gekleurde huisjes, mooie havens, goede restaurants en trendy winkeltjes: ook dát is IJsland. Ben je benieuwd naar de leukste dorpen en mooiste steden van IJsland? Sla deze tips dan op!

Mooiste steden IJsland

IJsland is een gigantisch land en is vanwege de ongereptheid ontzettend dun bevolkt. Er wonen zo’n 387.000 mensen in IJsland. Verreweg het grootste deel van alle inwoners van IJsland woont in de grotere steden en dorpen. Maar wat zijn nou de meest charmante dorpen en steden, die ook voor jouw als reiziger de moeite waard zijn?

Naast dat onderstaande deze plaatsen handige voorzieningen hebben voor tijdens jouw reis, zoals supermarkten, winkels, hotels, restaurants en cafe’s, zijn ze ook nog eens prachtig gelegen of zijn er leuke bezienswaardigheden te vinden. Zeven favorieten vind je hieronder!

Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en daardoor is er altijd wel iets te doen. Deze trendy stad is voor veel reizigers het beginpunt van een rondreis door IJsland, want de internationale luchthaven van IJsland, Kevlavik, ligt vlakbij. Reykjavik is gelegen in het zuiden van het land, vlakbij de populaire Golden Circle. De omgeving is prachtig, maar het is zeker leuk om één of twee nachtjes in Reykjavik te blijven om de stad te ontdekken.

Reykjavik staat bekend om de gekleurde huisjes en een levendige kunst- en muziekscene, sfeervolle restaurants, leuke cafés en een klein maar zeer gezellig nachtleven. Dé bezienswaardigheid van Reykjavik is de iconische Hallgrímskirkja, een moderne kerk met een bijzonder design. Daarnaast zijn het Harpa-concertgebouw en het Nationaal Museum van IJsland. de moeite waard. Lees meer over Reykjavik.

Reykjavik

Akureyri

De stad Akureyri wordt gezien als hoofdstad Noord-IJsland. Deze stad heeft een eigen luchthaven en is daarom zeer geschikt als start van een rondreis door het noorden van het land. Wanneer je een groepsreis naar IJsland gaat maken of op eigen houtje het bijzondere eiland gaat verkennen, is het zeker aan te raden om Akureyri te bezoeken. Deze vissersplaats met zo’n 18.000 inwoners heeft namelijk een aangename charme en er is genoeg te zien en te doen. De ligging, vlak onder de poolcirkel, is bijzonder!

Het heeft een prachtige architectuur, zoals een kerk in de stijl van de Hallgrímskirkja van Reykjavik, botanische tuinen, leuke winkeltjes en fijne restaurants. Akyreyri ligt in de buurt van de Myvatn regio en de Diamond Circle met onder andere de Dettifoss waterval, dus er is ook op gebied van natuurpracht genoeg te zien.

Grundarfjörður

Grundarfjörður is gelegen in een magisch landschap en behoort daarom tot de mooiste dorpen en steden van IJsland. Dit kleine vissersdorp is gelegen aan de noordkust van het schiereiland Snæfellsnes, in het westen van IJsland. Het dorp wordt omgeven door majestueuze bergen, met als hoogtepunt de iconische berg Kirkjufell, die vaak wordt beschouwd als een van de meest fotogenieke bergen van IJsland.

De combinatie van de berg, de omliggende watervallen en de pittoreske haven zorgen voor prachtige uitzichten. Naast de natuurlijke schoonheid biedt Grundarfjörður ook verschillende activiteiten en bezienswaardigheden. Je kunt er wandelen, vissen, walvissen spotten en genieten van de rustige sfeer van het dorp. Er zijn ook enkele interessante musea, zoals het Láki-museum, dat de geschiedenis van de visserij in de regio belicht.

mooiste plaatsen ijsland

Ísafjörður

Ísafjörður (ijsfjord in het IJslands) is een charmante stad in het noordwesten van IJsland. De stad is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de regio Westfjorden. Het is spectaculair gelegen in een fjordenlandschap, waardoor het een adembenemend uitzicht heeft. Bijzonder detail: Ísafjörður ligt gedeeltelijk op een vlakke zandplaat in het Skutulsfjördur fjord en wordt omringd met hoge bergen die ’s winters de zon tegenhouden. Als de zon eind januari weer boven de bergen uitkomt, wordt dat gevierd met ’zonnekoffie’ en pannenkoeken met slagroom.

Ísafjörður ook een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de Westfjorden, een afgelegen en ongerept gebied met prachtige natuur. Zo ligt het natuurrreservaat Hornstrandir vlakbij. Dit vrijwel ongerepte gebied is een walhalla voor wandelaars. Vanuit de haven kun je hier per veerboot naartoe.

Húsavík

Een van de leukste steden van IJsland is Húsavík, gelegen in het hoge noorden van het land. Húsavík staat namelijk bekend als de walvishoofdstad van Europa. Het is daarom een populaire bestemming voor walvissafari’s, waar bezoekers de kans krijgen om bultruggen, dwergvinvissen en andere walvissoorten te zien. Een absolute aanrader als je een reis door IJsland maakt! Daarnaast heeft Húsavík een charmante haven, een interessant walvismuseum en een prachtig uitzicht op de omringende bergen.

husavik ijsland

Seyðisfjörður

Seyðisfjörður is een schilderachtig stadje in het oosten van IJsland. Het staat bekend om zijn kleurrijke houten huizen en een charmant kerkje met daarvoor een regenboogweg. Een fotogeniek straatje, want dit regenboogpad is ontzettend populair op social media. Het stadje is klein en bestaat slechts uit een paar straatjes, maar je kunt hier goed terecht voor leuke winkeltjes en een fijne lunch of diner.

Seyðisfjörður is gelegen in een prachtig landschap, dus de weg ernaartoe is een plaatje. Het stadje is ook een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de omliggende bergen en watervallen.

Siglufjörður

Nog zo’n spectaculair gelegen stadje is Siglufjörður, in het noorden van IJsland. Dit vissersplaatsje behoort vanwege de verbluffende ligging absoluut tot de leukste steden en dorpen van IJsland. Siglufjörður heeft een rijke geschiedenis als centrum van de haringvisserij. Hier leer je meer over in het Herring Era Museum. Verder bestaat het plaatsje uit de oude pakhuizen en een charmante haven.

Daarnaast is Siglufjörður ook een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de prachtige natuur van de regio, zoals de Tröllaskagi-bergketen en de Skagafjörður-vallei.

Meer lezen over IJsland? Dit vindt je vast interessant:

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!