Lekker, zo’n last minute, maar vergeet de vaccinaties niet!

Stranden Bali of Thailand

last minute vaccineren
Spontaan en zonder plan op reis gaan is het allerleukste dat er is. Of het nu gaat om een relaxte zonvakantie of een ticket naar een avontuurlijke bestemming: zelf boek ik regelmatig een last-minute reis. Hoe gemakkelijk het boeken van zo’n trip ook is: veel reizigers vergeten in hun enthousiasme dat een goede voorbereiding erg belangrijk is. Zo heb je voor veel bestemmingen vaccinaties nodig. Maar wat als je binnen een maand, of misschien zelfs binnen een week al het vliegtuig instapt? Is last minute vaccineren dan überhaupt nog mogelijk? Hier lees je er alles over!

Geniet van je last minute vakantie, maar vergeet de voorbereidingen niet!

Tegenwoordig heb je binnen een paar muisklikken een last minute naar Gambia, Turkije, Egypte, Bali of een andere tropische bestemming geboekt. Erg fijn, want deze last-minute reizen hebben vaak hele scherpe prijzen, waardoor jij voor een prikkie naar de zon kan. Maar over prikkies gesproken: helaas vergeten nog steeds veel reizigers hun inentingen. In veel populaire, en op het oog ‘veilige’ vakantiebestemmingen komen namelijk verschillende ziektes voor die je kunt oplopen als je geen vaccinatie haalt. Wist je bijvoorbeeld dat je in bepaalde Oost-Europese landen al inentingen nodig kan hebben? Daar komt nog eens bij dat een vaccin tijd nodig heeft om in te werken. Ben je te laat, dan ben je onvoldoende beschermt. Toen ik naar Gambia ging dacht ik dat ik alle prikken al in mijn lijf had zitten, aangezien ik kort daarvoor al zes maanden in Azië had gezeten. Ik zag even over het hoofd dat ik ook een vaccin tegen gele koorts nodig had…

Heeft last minute vaccineren nog zin?

Officiële vaccinatiecentra geven aan dat je voor een korte vakantie het beste twee tot drie maanden van tevoren langs kunt komen voor de juiste inentingen en een gepast reizigersadvies. Ga je lang reizen, werken of stage lopen in het buitenland, dan wordt zeven maanden van te voren gezien als hét moment om langs te komen. Dit klink allesbehalve last minute dus. Maar geen nood, want in de meeste gevallen ben je ook nog op tijd als je één of twee weken van te voren bij een vaccinatiecentrum aanklopt. Je bent dus bijna nooit te laat om te vaccineren, dus last minute vaccineren heeft absoluut nog zin! Mijn gele koorts vaccinatie kon uiteindelijk 1,5 week van tevoren nog veilig gezet worden.

inenten hoe lang van te voren

Last-minute én beschermd in Gambia

Last minute inenten: bescherming per vaccinatie

Ga jij binnenkort op vakantie, dan is het verstandig vooraf te lezen welke inentingen je nodig hebt. Check jouw bestemming en het daarbij behorende gezondheidsadvies bijvoorbeeld op de website van Beschermd op reis.

Hieronder vind je een handig overzicht met de meest voorkomende vaccinaties en de termijn waarin deze gezet moet worden. Wist je dat er vaccinaties zijn die je zelfs op dag van vertrek nog een goede bescherming geven? Vergeet daarnaast niet om informatie in te winnen over muggenbescherming tegen bijvoorbeeld malaria en dengue!  Onderstaande informatie zijn richtlijnen. Vergeet dus zeker voorafgaand aan jouw reis een persoonlijk advies te halen bij een erkend vaccinatiebureau.

DTP

Een inenting tegen DTP is, samen met het Hepatitis A-vaccin, de meest benodigde inenting. Het vaccin wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Het advies geldt dus ook voor bijvoorbeeld Turkije en Oost-Europa.

Wanneer inenten? In principe drie dagen van tevoren, maar het kan ook nog op dag van vertrek

Hepatitis A

Ook de Hepatitis A vaccinatie wordt veel gegeven. Net als DTP wordt het vaccin tegen Hepatitis A geadviseerd voor vrijwel alle landen behalve West-Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Wanneer inenten? Het is zelfs nog zinvol op de dag van vertrek, maar het liefst minimaal twee weken van tevoren

Hepatitis B

Een vaccin tegen Hepatitis B heb je voor een gewone reis meestal niet nodig. Voor veel landen geldt het advies om je bij een verblijf van langer dan drie maanden te laten vaccineren. Je krijgt drie prikken.

Wanneer inenten? Minimaal zeven maanden voor vertrek, maar het kan ook nog een maand voor vertrek. In dat geval krijg je de laatste prik pas na je reis, en ben je wat minder goed beschermd.

Buiktyfus

Buiktyfus komt voor in Marokko, Jemen, Haïti en in een aantal landen in Azië. Vaak is een vaccin alleen nodig bij reizen langer dan drie maanden. In sommige landen gaat het om reizen van langer dan twee weken.

Wanneer inenten? Minimaal één tot twee weken voor vertrek

Gele Koorts

Een inenting tegen gele koorts is nodig voor bepaalde landen in Latijns-Amerika, Afrika (zoals Gambia) en het Caribisch gebied. Voor sommige landen is een vaccinatie zelfs verplicht. Dit betekent dat je het land niet inkomt als je het vaccin niet hebt gekregen.

Wanneer inenten? Minimaal tien dagen van tevoren. Dit termijn geldt ook voor landen waarin het vaccin verplicht is.

Hondsdolheid/Rabiës

Rabiës is dodelijk en komt in veel landen voor, waaronder ook westerse landen. Of je gevaccineerd moet worden hangt af van je verblijfsduur, je werkzaamheden en het type reis.

Wanneer inenten? Het liefst vier weken van tevoren, maar in ieder geval drie weken voor vertrek.

Meningitis

Een inenting tegen Meningitis wordt aanbevolen, en is soms zelfs verplicht, in Saoedi-Arabië, Mongolië en een groot aantal Afrikaanse landen. Het vaccin wordt in sommige landen aanbevolen voor reizen langer dan zes weken. Bij andere landen geldt het advies voor reizen langer dan zes maanden.

Wanneer inenten? Het beste is minimaal tien dagen voor vertrek.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een hersenontsteking die bij reizigers weinig voorkomt. Het vaccin wordt alleen aangeraden als je langer dan een maand op het platteland in een risicogebied werkt, of in sommige gevallen als je langer dan een half jaar in een risicogebied verblijft.

Wanneer inenten? Het liefst uiterlijk zes weken voor vertrek. Vier weken van te voren kan ook, alleen ben je dan minder goed beschermt.

Tuberculose

Voor de meeste reizen is een vaccin voor tuberculose niet nodig. Ga je lang op reis of kom je intensief in contact met de lokale bevolking, bijvoorbeeld door te werken in een ziekenhuis, dan is een inenting tegen tuberculose soms nodig. Tuberculose komt vooral voor in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Wanneer inenten? Minimaal zes weken voor vertrek vaccineren. Drie dagen voor de vaccinatie moet je een Mantoux test ondergaan. Houd dus rekening met een termijn van zeven weken.

BMR

Een inenting tegen de bof, de mazelen of de rode hond heb je alleen nodig als je deze nooit gehad hebt als kind. Voor reizen gaat het alleen om bescherming tegen de mazelen.

Wanneer inenten? Minimaal twee weken voor vertrek.

Cholera

Je hoeft je voor geen enkel land te laten vaccineren tegen cholera, maar voor bepaalde landen heb je wel een stempel in je vaccinatieboekje nodig waarop staat dat je geen cholera hebt. Dit geldt alleen voor Afrikaanse landen. Vergeet deze stempel dus niet te halen, anders is het mogelijk geweigerd te worden bij de grens!

Wanneer stempel halen? Op de dag voor vertrek.

last minute inenten

Heb jij wel eens op het laatste moment inentingen moeten halen?

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Blog Comments

Super leuke post en inderdaad de vaccinaties zijn erg belangrijk !

Leave a Comment

Bucketlist: bezoek de Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!
Bucketlist: roadtrip Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!