Hoe overleef je de busrit from hell?

lange busreis tipsTijdens het backpacken ontkom je er bijna niet aan: de lange busreis. En vaak blijft het helaas niet bij één! In gebieden zoals Zuid-Amerika en Azië komt daar nog eens bij dat de wegen en/of bussen niet al te best zijn… en als je dan ook nog eens door de bergen moet, is het feest compleet! Natuurlijk zorg je voor wat vermaak, zoals muziek, een spelletje of een gezellige reispartner, maar wat overige tips zijn ook welkom… toch?  Hoe overleef je in vredesnaam zo’n eeuwigdurende, misselijkmakende busreis? Tips van een ervaringsdeskundige!

1. Heb geen verwachtingen

In bepaalde delen van de wereld duurt een busreis altijd langer dan dat er officieel gezegd wordt. Ga er niet vanuit dat een trip van 7 uur, ook echt 7 uur duurt. Tel er gewoon 2 uur bij, dan kan het alleen maar meevallen! Op de klok kijken en jezelf irriteren omdat je al 23 minuten op plaats van bestemming zou moeten zijn, is niet een instelling die je als flexibele backpacker zou moeten hebben!

2. Kies de beste plek

In bijna alle bussen zijn er fijne of minder fijne plekken. Het is dan ook jou goed recht, mocht je toch als één van de eersten instappen, om de beste plek onmiddelijk op te eisen! Ga bijvoorbeeld naast het gangpad zitten mocht je hele lange benen hebben. Mocht de beenruimte prima zijn: kies dan altijd een plek bij het raam. De omgeving is vaak prachtig dus de tijd gaat een stukje sneller als je weg kan dromen bij het uitzicht. Is de busreis hobbelig en wordt je snel misselijk, zoek een plek voorin, zodat je je op de weg kan focussen. En last but not least: mocht je in een slaapbus (of – trein) zitten, neem (of reserveer) dan alsjeblieft géén bovenplek! Bovenin wordt je veel meer heen een weer geschud, dus je hebt veel minder kans op een goede nachtrust.

3. Pas je outfit aan

Het is vaak vanzelfsprekend dat je er lekker luchtig bij loopt in tropische gebieden, maar (nachtelijke) busreizen kunnen soms onaangenaam koud zijn. Het komt nogal vaak voor dat de airco op standje Antarctica staat en dan ben je opeens niet meer zo blij met je tanktop en teenslippers. En helemaal niet als je bagage buiten bereik in het laadruim ligt!  Ik zorg altijd voor een lange broek, trui en sokken zodat ik mezelf heerlijk comfortabel en warm in mijn stoel kan nestelen.

 4. Drink weinig

Misschien een vreemd advies maar het heeft mij erg vaak geholpen: drink weinig. Vaak zit er geen toilet in de bus en krijg je tijdens een lange reis niet heel vaak de kans om naar het toilet te gaan. Het enige wat jij dus kunt doen is zo min mogelijk drinken, zodat die toilet ook helemaal niet meer nodig is. Zo simpel kan het zijn! Is er wel een toilet of weet je dat er genoeg stops zijn, drink dan natuurlijk wel gewoon lekker door.

5. Zorg voor de nodige medische hulpmiddelen

Een must voor hobbelige busreizen door berggebieden zijn reispilletjes. Neem deze dan ook in grote aantallen mee, en neem ze uit voorzorg in want ze zijn o zo fijn. Zorg daarnaast voor een plastic zak. Mochten de pillen niet werken, zorg er dan in ieder geval voor dat je niet alles onderkotst.

6. Zorg voor een noodrantsoen

Bij lange busreizen zijn er altijd wel één of meerdere pauzemomenten waar je wat eten en drinken in kan slaan, maar in sommige gevallen is het een stuk duurder én is de keuze heel erg beperkt. Zorg er gewoon van te voren voor dat je wat lekkere dingen in je tas hebt zitten, zodat je niet afhankelijk bent van die enkele stop bij dat schuurtje dat moet doorgaan als restaurant.

7. Geniet van de tegenslagen

Het allerbelangrijkste is nog wel: wees openminded, flexibel en geef eventuele tegenslagen een positieve draai. Gaat de bus kapot? Help de bus duwen, dan krijg je meteen wat contact met de locals! Vertrekt de bus maar niet? Wees blij dat er geen chagrijnige werkgever aan het einde van de busreis op je staat te wachten: je bent op reis, vrij, je bent nergens te laat voor! Is dat beloofde toilet niet een toilet maar een naar uitwerpselen ruikend weilandje? Nu ervaar je pas écht het autentieke Laos/Vietnam/Bolivia/etc…! Kortom, met een positieve instelling wordt je reis een stukje leuker!

Hoe trotseer jij de busrit from hell? Reageer!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Ik houd echt van reizen met de bus, of het nu een kwartier 2 uur of 8 uur duurt. Joggingsbroek aan, boekje en camera erbij, heerlijk :)

Helemaal mee eens, ik vind de tijd altijd veel sneller gaan dan in bijv het vliegtuig. Nog fijner vind ik de trein, vaak wat meer ruimte en comfort.

[…] Reizen met het lokale vervoer is vaak een geweldige ervaring, maar ietwat oncomfortabel. Lees hier hoe je je reis wat aangenamer kunt maken. […]

Goed artikel! Vooral nummer 7 :) Niet zeuren, je bent op reis! Zeker waar… Én het levert later juist de leukste verhalen op.
Leuk blog heb je!

Bedankt! En fijn dat je er hetzelfde over denkt! Ja, zulke ervaringen vergeet je niet snel. :)

Leave a Comment