Hoogtepunten Maleisisch Borneo: 6 must do’s in Sabah

  • Home
  • Azië
  • Hoogtepunten Maleisisch Borneo: 6 must do’s in Sabah
hoogtepunten zuidoost-Azie

hoogtepunten BorneoIn 2011 maakte ik een rondreis door Maleisisch Borneo, als onderdeel van mijn backpackreis door Azië. Een aangename verrassing! Borneo is dé plek als je van natuur houdt. Prachtige natuurparken, kronkelende rivieren, inheemse bevolkingsgroepen, verlaten eilanden en een unieke flora en fauna maken dit een heerlijke, avontuurlijke bestemming. Ik bezocht Sabah – het noordelijke deel van Maleisisch Borneo – en ondekte deze zes hoogtepunten!

Ga orang-oetans spotten

Eén van de grootste redenen om naar Borneo te gaan is natuurlijk het bewonderen van moeder natuur. De kers op de taart is toch wel het spotten van orang-oetans. Een unieke ervaring, want Borneo is naast Sumatra de enige plek ter wereld waar deze mensapen nog in de natuur leven. Een goede kennismaking met de orang-oetan maak je in Sepilok, waar het Orang Utan Rehabilitation Centre gevestigd is. Hier worden orang-oetans in nood opgevangen en verzorgd totdat ze weer sterk genoeg zijn om te overleven in de natuur. Nog specialer is het om deze dieren in het wild te spotten. Ook dat kan, onder andere in de jungle rondom Sungai Kinabatangan. Lees meer hierover in mijn artikel ‘MUST DO: orang-oetans spotten op Borneo’.

orang oetangs spotten Borneo Sepilok

Beklim Mount Kinabalu

De stad Kota Kinabalu is de hoofdstad van Maleisisch Borneo en waarschijnlijk niet te missen bij een bezoek aan Sabah, aangezien de meeste vluchten vanaf het Maleisische vaste land hier landen. In werkelijkheid stelt Kota Kinabalu niet veel voor en ik zou er persoonlijk niet meer dan een dag voor uittrekken. Ik schreef er al eens over in mijn artikel over teleurstellende bestemmingen in Zuidoost-Azië. Maar: Kota Kinabalu is wél de toegangspoort naar Mount Kinabalu National Park, waar je toffe trekkings kunt doen varierend van een paar uur tot meerdere dagen, individueel of met een gids. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is natuurlijk de klim naar de ruige top van de Mount Kinabalu, een berg van 4.095 meter hoog. Een intensieve hike die meerdere dagen duurt, de top bereik je doorgaans op de tweede trekkingsdag. Na een kort nachtje bij een ruststation halverwege Mount Kinabalu zal je nog voor zonsopkomst naar de top klimmen om daar Maleisisch Borneo te zien ontwaken. Spectaculair! Althans dat schijnt, want ik heb het helaas niet gedaan.

mount kinabalu beklimmen
foto: Adi Prabowo

Ultiem genieten op bountystranden

De allereerste edities van Expeditie Robinson speelde zich af op de eilanden rondom Maleisisch Borneo dus eigenlijk zegt dit al genoeg: de eilanden van Borneo zijn ware paradijsjes! De stranden van Borneo zijn een stuk authentieker dan die van het vaste land van Maleisië of andere landen in de regio zoals Thailand. Wat je te wachten staat? Ongerepte natuur, het écht lokale leven, spierwitte stranden en een bizar mooie onderwaterwereld. Bezoek bijvoorbeeld Tunku Abdul Rahman Marine Park, een toegankelijke eilandengroep pal voor de kust van hoofdstad Kota Kinabalu. Of leer alles over schildpadden op ’turtle island’ Selingan. Voor de beste plek om te duiken moet je in het zuiden zijn, bij Sipadan, Mabul en Kapalai, maar daarover later meer.

mabul island borneo

Vaar door de jungle en overnacht tussen de krokodillen

Een dampende jungle, een kronkelende, bruine rivier, grote variatie in wildlife en overnachten in een basic accommodatie. Hier kom je toch voor, als je Borneo bezoekt? Ik in ieder geval wel! Een prachtige plek om dit te ervaren is de jungle rondom Sungai Kinabatangan, een geweldig stukje natuur waar de magische, oranjebruine Kinabatanganrivier doorheen stroomt. Een meerdaagse tour naar Sungai Kinabatangan is onder andere te regelen vanuit Sepilok of Sandakan. Ik boekte bij Uncle Tan en ging drie dagen de diepe jungle in. Ik sliep in een kamp met open hutjes op palen boven het moeras, spotte orang-oetans en andere apen, reptielen en tropische vogels én werd wakker met een groot krokodillenspoor door het kamp. Freaky.

kinabatangan borneo

Ga duiken (of snorkelen) bij Sipadan; een van de beste duikspots ter wereld

Pak er een willekeurige ranglijst met beste duikspots ter wereld bij en de kans is groot dat Sipadan hoog genoteerd staat. Zelfs voor de meest ervaren duikers is Sipadan een ultieme droombestemming. Je treft hier ontelbaar veel haaien, roggen, baracuda’s, schildpadden en enorme onderwatermuren met kleurrijk koraal. Er zijn geen accomodaties op Sipadan, duiken doe je bijvoorbeeld vanaf Mabul Island. Om de natuur zo veel mogelijk te beschermen zijn er slechts een beperkt aantal permits per dag verkrijgbaar, dus regel je duik bij Sipadan ruim van te voren. Wil je toch de gok wagen en ter plekke een plaats bemachtigen, doe dit dan in kuststadje Semporna. Hier zijn veel duikscholen gevestigd en kunnen je meteen vertellen of er nog een plekje voor je beschikbaar is. Geen plek? Geen nood. In de omgeving zijn nog veel meer populaire duikspots, zoals Kapalai en Mabul Island.

duiken sipadan borneo
foto: Gingergeek

Meng je tussen de sea gipsy’s op het geweldige Mabul Island

Een persoonlijk hoogtepunt was mijn bezoek aan het heerlijke Mabul Island. Een uniek stukje aarde. Niet alleen vanwege de sprookjesachtige onderwaterwereld, de ultieme rust, de gouden zonsondergangen en het feit dat je écht aan de andere kant van de wereld bent (want dat ben je en zo voelt het ook) , maar ook omdat je hier oog in oog staat met de Bajau, één van de meest bijzondere bevolkingsgroepen ter wereld. Deze tropische minderheid leeft al meer dan 1000 jaar van, op en rondom de zee. Zeenomaden dus, die zich letterlijk als een vis in het water voelen. Ze komen rond van de visvangst en hebben extreem bijzondere skills om dit te bewerkstelligen. De Banjau zijn staatloos, horen niet bij een specifiek land, en daarom gaan de kinderen ook niet naar school. Deze mensen hebben totaal geen weet van de westerse wereld, zijn samengesmolten met de natuur en dat is prachtig om te zien!

mabul island

Benieuwd naar een mooie route langs deze hoogtepunten? Bekijk dan mijn route van 2,5 week door Borneo.

Wat was het hoogtepunt van jouw reis door Maleisisch Borneo?

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Wat een prachtige foto’s!
jeetje. Dit staat onwijs hoog op onze lijst.
Net als Afrika en Fiji …. maar nu ik dit zie en lees …. lastig, keuzes maken qua reizen.
Wat een luxe problemen. haha. Zucht ….

Hahah, ja de wereld is heel mooi! Maar deze hoogtepunten van Borneo mag je echt niet missen hoor!

Mooi Lisette! Ik hoor hele verschillende verhalen over Borneo en ben er daarom nog niet over uit of we volgend jaar ook daar naartoe gaan tijdens onze reis. Vrienden waren er afgelopen maand (en ook op het vaste land van Maleisië) en vonden Borneo toch enigszins tegenvallen. Al schijnt de natuur inderdaad prachtig te zijn! Mount Kinabalu is op dit moment ook niet te beklimmen in verband met de aardbeving die is geweest.. Jammer! Ik ga me nog eens wat verder verdiepen in deze regio :) Want er zijn genoeg gave dingen te doen zo te lezen..

De berg is gelukkig weer open! Ik was laatst bij een Maleisië-event en de minister van toerisme heeft me dat persoonlijk verteld haha! Ik vond vooral Mabul Island heel bijzonder. Ik voelde mezelf echt aan het einde van de wereld!

Oh my <3! Het wordt tijd dat er ergens tickets goedkoop worden aangeboden, want ik word al weken heen en weer geslingerd tussen Ecuador en Borneo hahaha! Dit helpt natuurlijk niet, nu weet ik het NOG niet! Het ziet er zo mooi uit, zo puur…

Het is ook echt heel mooi en puur! Dikke aanrader!

hoi

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!