Istrië: een walhalla voor foodies

Hotel Kastel Motovun

uit eten in Istrie

Ik heb de nodige reisjes mogen maken, maar als ik door íets verrast ben is het wel de culinaire kant van Istrië. Ik had totaal geen verwachtingen, maar zodra ik mijn eerste maaltje verorberd had wist ik dat mijn smaakpappillen deze reis net zo geweldig zouden gaan vinden als ik. Uit eten in Istrië is een moment om helemaal tot jezelf te komen en te genieten van gezonde, pure en verfijnde gerechtjes. Voor even neem ik je mee op culinaire reis door Istrië.

Truffelland

Hoewel veel reizigers voornamelijk de kust van Istrië bezoeken, beginnen wij onze reis in het binnenland. Dit deel staat niet alleen bekend om de groene, glooiende vergezichten en romantische vestingstadjes maar ook om vele soorten truffel die hier gevonden worden, waaronder de exclusieve witte truffel. Toeristen lijken meer en meer geïnteresseerd in dit ‘zwarte goud’. Er zijn zelfs truffel wandel- en zoektochten, truffelmarkten en een truffel fietsroute. Het zoeken naar truffels gebeurt voornamelijk met getrainde honden en is een kostbare bezigheid. Geen wonder dat truffels buitengewoon prijzig zijn!

In Istrië had ik mijn truffeldoop en sindsdien ben ik om. Aanrader is het exclusieve truffelrestaurant Zigante in het dorpje Livante. Ik bezocht Zigante voor een uitgebreide lunch en at onder andere tagiatelle met truffel, een rundvleesgerechtje met truffel en zelfs truffelijs. Truffel kan overheersend zijn dus ik was nogal huiverig, maar de truffel was heel subtiel verwerkt en het complete menu was één groot culinair feest. Hoewel er een prijskaartje hangt aan een maaltijd met truffel, kan ik het persoonlijk iedereen aanraden om één keer in de buidel te tasten om dit ook te ervaren.

truffel restaurant Istrie

 Award winnende olijfolie

Op een zwoele zomeravond kan je mij niet gelukkiger maken dan met een zomers drankje, wat stokbrood en olijfolie. We rijden verder het binnenland in en bezoeken het met olijfbomen versierde gehucht Ipši, waar bij olijfoliemaker Ipša sinds 1900 extra vierge olijfolie wordt gemaakt. Omdat de verschillende soorten olijfbomen hier gescheiden worden smaakt elke olijfolie van Ipsa compleet anders. De olijfolie is meerdere malen uitgeroepen tot één van de beste ter wereld. Sinds ik een flesje olie van Ipša in mijn kast heb staan, is geen peper en zout meer nodig om mijn stokbroodje met olijfolie smaakvol te maken. Breng je een bezoekje aan Ipša, dan leer je alles over olijfolie. Ook krijg je een proeverij waardoor je precies leert wat een goede, gezonde olijfolie is.

Ipsa olijfolie Istrië Kroatië

Biologische wijnen uit Istrië

Wijn uit Istrië? Ja! Naast truffels en olijfolie is ook wijn een belangrijk kenmerk van het binnenland van deze streek. Een gunstige combinatie van ligging, klimaat, bodem en landschap zorgt ervoor dat Istrië geweldige wijn levert. Istrië werd door de Romeinen niet voor niets ’terra magica’ genoemd. En magisch is dit land zeker. Mocht je van wijn houden, dan is een bezoek aan een wijnhuis een erg leuke stop tijdens je roadtrip!

Vanuit Ipši bereiken we binnen een paar minuten dorpje Vižinada waar de jonge, prettig gestoorde wijnboer Oliver Arman woont. Samen met vader Franc is hij eigenaar van wijnlabel Franc Arman.  Oliver vraagt of we het erg vinden om de proeverij in zijn achtertuin bij het zwembad te doen, omdat er toevallig een feestje aan de gang is. In de achtertuin van een local wijntjes drinken terwijl de zon schijnt? Daar heb ik totaal geen problemen mee! De wijnen van Franc Arman zijn biologisch en hebben diverse prijzen gewonnen. Geen wonder dat je de flessen van Franc Arman in restaurants door heel Istrië zult tegenkomen. Met een biowijn in mijn hand en de avondzon op mijn neus kan de dag niet meer stuk.

Wijnproeverij Istrie Franc Arman

Vers gevangen vis

We nemen met moeite afscheid van het binnenland en rijden door richting de kust. Dit is een regio die – hoe kan het ook anders – bekend staat om vis. Hier is het een must om je dag te onderbreken of te eindigen bij één van de vele visrestaurants waar vis, schelpdieren en zeevruchten die vers uit de zee komen een paar uur later op jouw bord belanden. En naast dat bord staat natuurlijk een wijntje en een fles olijfolie.

Eén van de vele plekken voor een overheerlijk vismaaltijd, is het historische stadje Rovinj. Bekijk hoe de vissers hun catch of the day in de haven uitladen, bezoek de vismarkt in het levendige centrum en plof ’s avonds neer bij één van de knusse visrestaurants aan de boulevard of in het historische hart van de stad. Ik at bij visrestaurant Kantinon, waar traditionele, Istrische gerechten worden geserveerd, precies zoals een Kroatische oma ze zou klaarmaken. Maar ook in andere kustplaatsen zoals Porec, Pula en Fazana kom je helemaal aan je trekken. Dit is hoe een vakantie zou moeten zijn… puur genieten!

visrestaurant istrie

Hotel Kastel Motovun

Culinair Istrie

Mijn reis door Istrië werd mogelijk gemaakt door Ontdek Istrië.

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Oh wauw, wat een heerlijke dingen! Ik wist alleen van de olijfolie, maar zo te zien is Kroatie zoveel meer!

Ja, het viel me echt op. In tijden niet zo lekker gegeten als daar en dat had ik eigenlijk van te voren helemaal niet verwacht.

Lekkerrrr! Ik wil zeker nog een keer naar Istrië, heb dat overgeslagen tijdens mijn roadtrip door Kroatië. Ik ging midden in het hoogseizoen en volgens mij is het dan echt té vol met Nederlanders haha ;) Heb wel wat kroatische wijntjes weggeslobberd, die vond ik verrassend lekker!

Ja, in de zomer is het er erg druk, maar toen ik er was (begin juni) waren de toeristen nergens te bekennen. Heerlijk!

Heerlijk zeg!!

Helemaal mee eens :D

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!