Ballonvaart Bagan: een magische tocht over duizend tempels

  • Home
  • Azië
  • Ballonvaart Bagan: een magische tocht over duizend tempels
bagan ballonvaart
bagan ballonvaart

Het is één van de mooiste bezienswaardigheden in Myanmar: Bagan. Een reis door Myanmar is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan dit eeuwenoude tempelgebied. Deze oude koningsstad is vanaf de grond al een lust voor het oog, maar is vanuit de lucht nog een tikkeltje magischer. Zweef tijdens zonsopkomst geruisloos over dit steppeachtige landschap vol duizenden tempelruïnes: zeker weten dat dit een absoluut hoogtepunt van jouw reis wordt! In dit artikel lees je alles over een ballonvaart Bagan.

Ballonvaart in Myanmar met Balloons over Bagan

Een ballonvaart over Bagan is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Bagan is sowieso al een geweldige bestemming, maar tel daar een magische vlucht met een luchtballon bij op en je hebt een memorabel reismoment te pakken!  Geen wonder dus dat een ballonvaart in Bagan steeds populairder wordt.

Er zijn op dit moment drie ballonvaartmaatschappijen actief, waaronder Balloons Over Bagan. Dit bedrijf is in 1999 opgericht door een Australier en is inmiddels de bekendste en grootste maatschappij in Bagan. Momenteel beschikken ze over 12 ballonnen en bieden ze werkgelegenheid aan meer dan honderd locals. De piloten en technische experts van Balloons Over Bagan hebben jarenlange ervaring en scholen zichzelf nog regelmatig bij. Dat gaf mij persoonlijk een veilig gevoel, zeker omdat de kwaliteit van ballonvaarten in armere landen soms te wensen overlaat.

ballonvaart over bagan ervaringen
luchtballon bagan kosten
balloons over bagan

Met een luchtballon over Bagan: zweven over duizend tempels

De ballonvaart over Bagan vind in de vroege ochtend plaats. Rond 5 uur word je door een retro busje opgehaald die je naar de startlocatie midden in de natuur brengt. Na een veiligheidsbriefing worden de ballonnen opgeblazen. Alleen dat al is een indrukwekkend gezicht! Daarna gaat alles vrij snel: je stapt in één van de compartimenten van de mand, de ballon stijgt op en binnen no time zie je de eerste tempels verschijnen. De sprookjesachtige vlucht kan beginnen!

De wind bepaald de route. Je weet dus nooit welke kant je op vliegt en welke tempels je zult zien. Dat maakt helemaal niets uit, want het hele gebied is vanuit de lucht een plaatje. Vanuit een ballon zie je pas echt hoe mooi het landschap is en hoeveel tempels er over het gebied verspreid liggen. Uiteindelijk vlogen we over tientallen grote en kleine tempels, met als toetje en lokaal dorp waar bewoners op het land aan het werk waren, wat spectaculaire uitzichten opleverde.

Na zo’n 45 minuten in de lucht begint de daling. Na een zachte landing wordt de vlucht afgesloten met een glas champagne en kan je terugkijken op een unieke ervaring op een nog uniekere bestemming!

bagan luchtballon
bagan myanmar luchtballon
ballonvaart bagan veilig

Vliegangst of hoogtevrees in een luchtballon?

Wat mij opviel is dat de ballon eigenlijk niet heel hoog gaat. Dat komt goed uit, want zo kun je de tempels erg goed bewonderen. Ik had trouwens ook helemaal geen last van vliegangst, wat ik in een vliegtuig wel heb. Ook is het algemeen bekend dat mensen met hoogtevrees hier geen last van hebben tijdens een ballonvaart. Dit komt omdat je geen contact meer hebt met de grond, wat je wel hebt als je bijvoorbeeld op een hoge wolkenkrabber staat. Komt dat even goed uit!

Wil jij ook een ballonvaart maken over Bagan? Zo doe je dat!

Een ballonvaart boek je eenvoudig online via de website van Balloons Over Bagan. Hier vind je ook meer informatie over hoe een ballonvlucht over Bagan precies in zijn werk gaat.

Wat kost een ballonvaart Bagan?

Balloons over Bagan biedt twee verschillende vluchten aan, namelijk classic (350,- dollar per persoon) en premium (450,- dollar per persoon). De prijs van de classic variant inclusief transfer, licht ontbijt, champagne en foto’s. Tijdens de premium vlucht vlieg je precies dezelfde route, alleen gaan er maximaal acht mensen in de mand in plaats van zestien en bieden ze een uitgebreid ontbijt aan.

In tegenstelling tot andere activiteiten in Myanmar is dit een grote uitgave, maar de ervaring is het geld dubbel en dwars waard. Het is al bijzonder om een ballonvaart mee te maken, maar de spectaculaire locatie en het uitzicht op de eeuwenoude tempels maakten het allemaal nog een tikkeltje specialer.

Een ballonvaart Bagan reserveren of last minute boeken?

Boek je vlucht zo ver mogelijk van tevoren als je verzekerd wilt zijn van een plek. Vooral in het hoogseizoen is dit verstandig om te doen. Wil je graag flexibel zijn en weet je niet precies waneer je in Bagan bent, dan kun je ook last minute boeken. Tot 6 dagen voor vertrek kan dit online. Boek je later, dan kan dat telefonisch of bij het kantoor in Bagan. Het is slim om je ballonvaart te plannen op één van je eerste dagen in Bagan. Mocht de vlucht onverhoopt geannuleerd worden vanwege slecht weer, dan heb je in dat geval nog de ruimte om de vlucht een dag later alsnog te maken.

Let op: vanwege het regenseizoen worden er alleen maar vluchten aangeboden van half oktober tot en met half april.

Myanmar luchtballon bagan
ballonvaart myanmar bagan
ballonvaart over bagan

Op Travellust vind je nog veel meer Myanmar tips. Staat een ballonvaart Bagan op jouw bucketlist?

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Dank voor de info!
Je schrijft alleen dat de ballonvaart van half april tot half oktober is, maar dat is echter van half oktober tot half april. Groot verschil ;-)

Ha Denise, bedankt voor de oplettendheid!

Wauw, dit staat ook nog op onze bucketlist, maar hoor toch vaak berichten dat het in Myanmar politiek erg onrustig is. Wel echt één van de mooiste plekken voor een ballonvaart!

Klopt, momenteel kan je er helaas niet heen. Hopelijk voor de mensen daar komen er snel betere tijden aan. :(

Leave a Comment