Auto huren Mexico: ervaringen en de handigste tips!

auto huren yucatan rondreis

Een auto huren in Mexico? Ja! Dit is dé perfecte manier om de mooiste plekken van Mexico te ontdekken! Hoewel het openbaar vervoer prima geregeld is, heb je veel meer vrijheid als je een eigen auto tot je beschikking hebt. Ook kom je op plekken waar je normaal niet snel zou komen en kun je stoppen waar en wanneer je wilt. Gelukkig is zelf autorijden in Mexico bijzonder goed te doen! Ik maakte een rondreis van 2 weken door Yucatan met een huurauto en deel graag mijn tips en ervaring, zodat jij onbezorgd hetzelfde kunt doen!

Een auto huren in Mexico

Het allerbelangrijkste: Mexico per huurauto ontdekken is echt geweldig en met de juiste voorbereiding kan er bijna niets mis gaan! Een auto huren in Mexico kan ter plekke, maar ik raad je aan om dit van te voren te doen. Dan weet je zeker dat er een auto voor je klaarstaat en dat alles goed geregeld is. Zoals altijd huurde ik mijn auto vooraf via Sunnycars. Dit is een betrouwbare Nederlandse tussenpersoon. Als je hier een auto huurt ben je 100% verzekerd. Mocht je schade oplopen, dan krijg je ook je eigen risico terug. Ook is er een Nederlandstalig noodnummer beschikbaar.

Bij een lange rondreis zoals jouw route door Mexico is het verstandig een extra bestuurder op te geven zodat je niet de enige bent die mag rijden. Je kunt dit bij Sunnycars gewoon bijboeken. Voor het autorijden in Mexico heb je gelukig geen internationaal rijbewijs nodig! Je Nederlandse rijbewijs is voldoende.

Het is mogelijk om je auto op een andere plek in te leveren dan waar je hem opgehaald heb. Zelf had ik een retourtje Cancun, dus dit was dan ook mijn ophaal- en inleverpunt.

auto huren mexico tips

autorijden mexico ervaringen

Is zelf autorijden in Mexico veilig?

Mexico is natuurlijk niet het eerste land waar je aan denkt bij het huren van een auto. Natuurlijk had ik mijn twijfels en was ik van te voren een beetje huiverig voor het autorijden in Mexico. Gelukkig viel het absoluut mee en kan ik het iedereen aanraden! Zelf ontdekte ik schiereiland Yucatan, bestaande uit de regio’s Yucatan, Campeche en Quintana Roo. Dit gebied is enorm veilig en toeristisch, de wegen zijn over het algemeen goed onderhouden en de bewegwijzering is duidelijk. Met onderstaande tips voor autorijden in Mexico kan er bijna niets misgaan!

1. Beperk je tot het schiereiland Yucatan en overige veilige gebieden

Zoals ik aangaf beperkte mijn reis zich tot het schiereiland Yucatan. Dit deel van Mexico is erg veilig. Ook andere provincies, zoals Chiapas, zijn erg goed per huurauto te ontdekken. Natuurlijk geldt dit niet voor alle gebieden in Mexico, want Mexico kent qua veiligheid en criminaliteit grote verschillen. Heb je twijfels over een bepaald gebied, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent voordat je besluit de regio te bezoeken.

2. Let op voor slechte wegen

Mexico heeft een modern wegennetwerk. Op sommige wegen moet je tol betalen. Het land kent een groot aantal snelwegen (supercarreteras), vierbaanswegen (cuotas) en tolvrije tweebaanswegen (libres). Hoe goed onderhouden de wegen ook zijn: je komt vast en zeker een weg tegen die allesbehalve goed onderhouden is. Zo zaten er in de weg naar gehucht Chiquilá, waarvandaan je de boot naar Isla Holbox pakt, veel gaten in het asfalt. Maar maak je niet druk, want als je goed oplet en je snelheid aanpast, is er helemaal niets aan de hand.

3. Zorg voor een volle tank

Zorg ervoor dat er altijd voldoende benzine in je tank zit, vooral als je een lange rit door een landelijk gebied voor de boeg hebt. Tank dus van te voren even bij. Gelukkig zijn er voldoende grote tankstations langs de weg te vinden, vooral rondom de steden. Houd de meter in de gaten en tank op tijd. Zo hoef je nergens bang voor te zijn! Bij de tankstation is er meestal een pompbediende die de tank voor je volgooit. Het is gebruikelijk een kleine fooi te geven.

4. Rijd niet in het donker

Ook al is Yucatan enorm veilig, toch raad ik je aan om rijden in het donker te vermijden. Niet alle wegen zijn namelijk goed verlicht. Ook komt het nogal eens voor dat er mensen of dieren op straat lopen en in het donker zijn gaten in het asfalt slecht te zien. Beperk je je tot Yucatan, dan zijn de afstanden doorgaans kort. In dat geval is rijden in het donker dus onnodig. Heb je toch een lange rit voor de boeg en twijfel je of je voor het donker je eindpunt bereikt, dan doe je er goed aan om de rit te splitsen en halverwege een overnachting te boeken.

5. Verkeersregels en controles

De meeste verkeersregels in Mexico zijn hetzelfde als in Nederland. Zorg ervoor dat je je aan de regels houdt, dan kan er weinig misgaan. Let vooral in de drukke steden wat extra op. Het centrum van de stad Merida is zo’n plek. Het verkeer kan hier chaotisch zijn en je wilt niet op de bon geslingerd worden omdat je je auto fout geparkeerd hebt. Op de website van de ANWB staat meer informatie over verkeersregels in Mexico.

Het kan zijn dat de politie een controle uitvoert. Dit stelt vaak niet meer voor dat het laten zien van je rijbewijs. Soms wordt de auto doorzocht. Zelf ben ik tijdens mijn reis nooit gecontroleerd.

autorijden in mexico

rondreis Yucatan Mexico met huurauto

Navigatie

De bewegwijzering in Mexico is over het algemeen duidelijk. Toch is het handig om naast de verkeersborden een navigatiesysteem te gebruiken. Bij het huren van je auto is het in veel gevallen mogelijk om een navigatiesysteem te huren. Zelf doe ik dat nooit, maar maak ik gebruik van de gratis app Maps.me. Het enige wat je moet doen is de kaart van Mexico (of een Mexicaanse regio) downloaden. Deze is vervolgens offline te gebruiken. Je vind zo niet alleen de weg, maar ook hotels, benzinepompen, bezienswaardigheden en restaurants. Die staan namelijk duidelijk aangegeven. Let op: de app zorgt ervoor dat je telefoon sneller leeg is. Zorg dus voor een volle batterij of een powerbank of oplader voor in de auto.

Belangrijk: oplichting op de luchthaven van Cancun

Of je nu heel vroeg óf heel laat aankomt op de luchthaven van Cancun: als je een auto hebt gehuurd staat deze altijd klaar. Ook bij vertraging. Wel is het verwarrend dat er op Cancun Airport diverse terminals zijn en dat er maar één terminal is waarvan het verhuurloket altijd open is. Dit zorgde ervoor dat ik ben opgelicht.

Na een vertraging van vier uur kwam ik pas om 23:00 uur aan op Cancun Airport. In mijn aankomstterminal was het verhuurloket dicht. Samen met nog wat reizigers belden we telefoonnummer dat op het raampje was geplakt, maar er werd niet opgenomen. Toen kwam er een Mexicaanse man aan die wel even zou helpen met bellen. Hij vertelde ons dat het verhuurbedrijf inderdaad dicht was, we waren immers vier uur te laat. Goed nieuws: onze auto zou de volgende dag bij het hotel bezorgd worden. De Mexicaanse man was taxichauffeur en kon ons allemaal naar ons hotel brengen. We zijn toen maar op dat aanbod ingegaan. Ook al was het tarief belachelijk hoog: het was inmiddels al na middernacht en dit zou onze enige optie zijn.

Achteraf bleek zijn verhaal onzin te zijn en was het loket gewoon open. We hadden alleen naar een andere terminal moeten lopen. Hier kwamen we achter toen de auto de volgende dag niet bezorgd werd. Uiteindelijk hebben na wat telefoontjes de auto in Playa Del Carmen (onze eerste bestemming) kunnen ophalen. Trap dus niet in de verzinsels van locals die je toevallig te hulp schieten op de luchthaven!

Auto huren Mexico!

Wil je veilig een auto huren in Mexico of ben je benieuwd naar de prijzen, vergelijk alle opties dan hier. Lees hier alle tips voor Mexico op Travellust.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 gedachten over “Auto huren Mexico: ervaringen en de handigste tips!”