Auto huren in Mexico: ervaringen en onmisbare tips!

  • Home
  • Mexico
  • Auto huren in Mexico: ervaringen en onmisbare tips!
auto huren vakantie tips
auto huren yucatan rondreis

Een auto huren in Mexico is erg aan te raden als je een rondreis door het land wilt maken. Dit is namelijk dé manier om de mooiste plekken te zien. Hoewel het openbaar vervoer goed geregeld is, heb je veel meer vrijheid als je een huurauto hebt. Ook kom je op plekken waar je normaal niet snel zou komen en kun je stoppen waar en wanneer je wilt. Gelukkig is zelf autorijden in Mexico erg goed te doen! Ik maakte een rondreis van 2 weken door Yucatán met een huurauto en deel graag mijn tips en ervaringen, zodat jij onbezorgd hetzelfde kunt doen!

Een auto huren in Mexico

Een auto huren in Mexico is fantastisch. Zo maak je gemakkelijk een mooie rondreis langs bijvoorbeeld de mooiste stranden aan de oostkust, koloniale steden, cenotes, wereldwonder Chichen Itza en andere mayatempels. Met de juiste voorbereiding kan er bijna niets misgaan.

Regel je huurauto voor Mexico vooraf

Een auto huren in Mexico kan ter plekke, maar ik raad je aan om dit van te voren te doen. Dan weet je zeker dat er een auto voor je klaarstaat en dat alles goed geregeld is. Zoals altijd huurde ik mijn auto vooraf via Sunny Cars. Dit is een betrouwbare Nederlandse tussenpersoon. Als je hier een auto huurt ben je 100% verzekerd. Mocht je schade oplopen, dan krijg je ook je eigen risico terug. Ook is er een Nederlandstalig noodnummer beschikbaar. De meeste reizigers beginnen hun reis op de luchthaven van Cancun. Dit is dan ook een goede plek om je auto op te halen en aan het einde weer in te leveren. Het is mogelijk om je auto op een andere plek in te leveren dan waar je hem opgehaald heb, mocht dat voor jouw reis en plannen beter uitkomen.

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren in Mexico?

Voor een auto huren in Mexico geldt standaard een minimumleeftijd van 25 jaar. Wel is het bij bepaalde verhuurbedrijven mogelijk om deze minimumleeftijd te tegen betaling te verlagen naar 18-24 jaar. Huur je via Sunny Cars, kijk dan in de huurvoorwaarden of dit een optie is.

Welk rijbewijs heb je nodig in Mexico?

Voor het huren en rijden van een auto in Mexico is het niet verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je hebt dus voldoende aan een Nederlands rijbewijs.

auto huren mexico tips
auto huren en rijden mexico ervaringen

Is een auto huren en rijden in Mexico veilig?

Een auto huren en rijden in Mexico is veilig. Mexico is natuurlijk niet het eerste land waar je aan denkt bij het huren van een auto. Daarom had ik van te voren mijn twijfels en was ik een beetje huiverig voor het autorijden in Mexico. Gelukkig viel het absoluut mee! Zelf ontdekte ik schiereiland Yucatán, dat bestaat uit de regio’s Yucatán, Campeche en Quintana Roo. Dit gebied is enorm veilig en toeristisch, de wegen zijn over het algemeen goed onderhouden en de bewegwijzering is duidelijk. Met onderstaande tips voor autorijden in Mexico kan er bijna niets misgaan!

1. Beperk je tot het schiereiland Yucatán en overige veilige gebieden

Zoals ik aangaf beperkte mijn reis zich tot het schiereiland Yucatán. Dit deel van Mexico is erg veilig. Ook andere provincies, zoals Chiapas, zijn erg goed per huurauto te ontdekken. Natuurlijk geldt dit niet voor alle gebieden in Mexico, want Mexico kent qua veiligheid en criminaliteit grote verschillen. Heb je twijfels over een bepaald gebied, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent voordat je besluit de regio te bezoeken.

2. Let op voor slechte wegen

Mexico heeft een modern wegennetwerk. Op sommige wegen moet je tol betalen. Het land kent een groot aantal snelwegen (supercarreteras), vierbaanswegen (cuotas) en tolvrije tweebaanswegen (libres). Hoe goed onderhouden de wegen ook zijn: je komt vast en zeker een weg tegen die allesbehalve goed onderhouden is. Zo zaten er in de weg naar gehucht Chiquilá, waarvandaan je de boot naar Isla Holbox pakt, veel gaten in het asfalt. Maar maak je niet druk, want als je goed oplet en je snelheid aanpast, is er helemaal niets aan de hand.

3. Zorg voor een volle tank

Zorg ervoor dat er altijd voldoende benzine in je tank zit, vooral als je een lange rit door een landelijk gebied voor de boeg hebt. Tank dus van te voren even bij. Gelukkig zijn er voldoende grote tankstations langs de weg te vinden, vooral rondom de steden. Houd de meter in de gaten en tank op tijd. Zo hoef je nergens bang voor te zijn! Bij de tankstation is er meestal een pompbediende die de tank voor je volgooit. Het is gebruikelijk een kleine fooi te geven.

4. Rijd niet in het donker

Ook al is Yucatán enorm veilig, toch raad ik je aan om rijden in het donker te vermijden. Niet alle wegen zijn namelijk goed verlicht. Ook komt het nogal eens voor dat er mensen of dieren op straat lopen en in het donker zijn gaten in het asfalt slecht te zien. Beperk je je tot Yucatán, dan zijn de afstanden doorgaans kort. In dat geval is rijden in het donker dus onnodig. Heb je toch een lange rit voor de boeg en twijfel je of je voor het donker je eindpunt bereikt, dan doe je er goed aan om de rit te splitsen en halverwege een overnachting te boeken.

5. Verkeersregels en controles

De meeste verkeersregels in Mexico zijn hetzelfde als in Nederland. Zorg ervoor dat je je aan de regels houdt, dan kan er weinig misgaan. Let vooral in de drukke steden wat extra op. Het centrum van de stad Merida is zo’n plek. Het verkeer kan hier chaotisch zijn en je wilt niet op de bon geslingerd worden omdat je je auto fout geparkeerd hebt. Op de website van de ANWB staat meer informatie over verkeersregels in Mexico.

Het kan zijn dat de politie een controle uitvoert. Dit stelt vaak niet meer voor dat het laten zien van je rijbewijs. Soms wordt de auto doorzocht. Zelf ben ik tijdens mijn reis nooit gecontroleerd.

auto huren in mexico
rondreis Yucatan Mexico met huurauto

Navigatiesysteem voor jouw huurauto in Mexico

De bewegwijzering in Mexico is over het algemeen duidelijk. Toch is het handig om naast de verkeersborden een navigatiesysteem te gebruiken. Bij het huren van je auto is het in veel gevallen mogelijk om tegen betaling een navigatiesysteem te huren. Zelf doe ik dat nooit, maar maak ik gebruik van de gratis app Maps.me. Het enige wat je moet doen is de kaart van Mexico (of een Mexicaanse regio) downloaden. Deze is vervolgens offline te gebruiken. Je vind zo niet alleen de weg, maar ook hotels, benzinepompen, bezienswaardigheden en restaurants. Die staan namelijk duidelijk aangegeven. Let op: de app zorgt ervoor dat je telefoon sneller leeg is. Zorg dus voor een volle batterij of een powerbank of oplader voor in de auto.

Let op: oplichters op de luchthaven van Cancun

Of je nu heel vroeg óf heel laat aankomt op de luchthaven van Cancun: als je een auto hebt gehuurd staat deze altijd klaar. Ook bij vertraging. Wel is het verwarrend dat er op Cancun Airport diverse terminals zijn en dat er maar één terminal is waarvan het verhuurloket altijd open is. Dit zorgde ervoor dat ik ben opgelicht.

Na een vertraging van vier uur kwam ik pas om 23:00 uur aan op Cancun Airport. In mijn aankomstterminal was het verhuurloket dicht. Samen met nog wat reizigers belden we telefoonnummer dat op het raampje was geplakt, maar er werd niet opgenomen. Toen kwam er een Mexicaanse man aan die wel even zou helpen met bellen. Hij vertelde ons dat het verhuurbedrijf inderdaad dicht was, we waren immers vier uur te laat. Goed nieuws: onze auto zou de volgende dag bij ons hotel in Playa Del Carmen bezorgd worden. De Mexicaanse man was taxichauffeur en kon ons allemaal naar ons hotel brengen. We zijn toen maar op dat aanbod ingegaan. Ook al was het tarief belachelijk hoog: het was inmiddels al na middernacht en dit zou onze enige optie zijn.

Achteraf bleek zijn verhaal onzin te zijn en was het verhuurbedrijf gewoon open. We hadden alleen naar een andere terminal moeten lopen. Stom, want dat adres stond ook op onze papieren, maar dat hebben we niet gecheckt. De behulpzame man had het verhuurbedrijf ook helemaal niet aan de telefoon gehad. Hier kwamen we achter toen de auto de volgende dag niet bezorgd werd. Uiteindelijk hebben na wat telefoontjes de auto in Playa Del Carmen kunnen ophalen. Trap dus niet in de verzinsels van locals die je toevallig te hulp schieten op de luchthaven!

Auto huren Mexico + dit is een geweldige route!

Wil je veilig een auto huren in Mexico of ben je benieuwd naar de prijzen, vergelijk alle opties dan hier. Lees hier alle tips voor Mexico op Travellust.nl zoals deze geweldige reisroute Mexico van twee tot drie weken!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Hola Lisette,
Wij gaan binnenkort met 7peronen naar Yucatan en natuurlijk staat Chichen Itza op het programma. We willen zelf een auto huren. Echter gelezen dat je als toerist vaak door politie wordt aangehouden en dat ze dan een “tip” verwachten. Heb jij daar ervaring mee?
Vr. Gr Carla

Beste Carla,

Wat leuk dat ja naar Mexico gaat! Zoals je misschien al gelezen hebt ben ik in die twee weken nooit aangehouden door de politie voor een controle. Ik denk dat het allemaal dus wel meevalt. Ik heb net even gegoogeld en blijkbaar komt het wel eens voor dat je aangehouden wordt door corrupte politie. Zoals ik al zei is het ons niet overkomen, dus je moet dan wel pech hebben. Hier las ik wat tips hoe je ermee om kan gaan: http://www.myfavouriteescapes.com/driving-in-cancun-police-corruption/
Ik zie wel dat die berichten alweer verouderd zijn, dus wie weet is de situatie nu alweer stukken verbeterd.

Hi! Leuk Mexico! Ik ben wel eens aangehouden door de politie, hoop blabla we zouden te hard gereden hebben en voor 50 dollar was het probleem van de baan. Ze wilden eerst ook het rijbewijs niet teruggeven toen heb ik gebluft dat ik e ambassade ging bellen, met de telefoon aan mij oor krabbelden ze al snel terug en maakten er een waarschuwing van. tip zet het telefoonnummer van de Nederlandse Ambassade in Cancun in je telefoon en maak een foto van de id van de agent als je dit overkomt. Verder geen rare dingen meegemaakt, heerlijk vakantieland! Veel plezier!

Bedankt voor het delen van je ervaringen Monique! :)

Dank jullie wel voor de reactie. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een private tour , met Corazontravel acency. Onze gids Norma heeft ons de Maya tempels in Coba laten zien, gezwommen in de genotes, aapjes kijken , met een Zipline over een meer. En uiteindelijk gelunched bij een Maya familie. Een fantastische dag met een leuke gids.

Goed om te horen dat jullie zo genoten hebben, Carla!

Hi Lisette!
Wij gaan binnenkort naar Yucatan en willen dan een auto huren. Ik begrijp dat jij vanaf Chiquilá de boot naar Isla Holbox hebt genomen.
Is het veilig/mogelijk om de huurauto in Chiquilá te parkeren en dan met boot naar Isla Holbox te gaan, of hoe heb jij dat gedaan?
Alvast bedankt.
Groetjes Mirte

Hi Mirte, wat leuk dat je naar Yucatan gaat! Ja, er zijn diverse beveiligde parkeerplaatsen in Chiquila, waar je je auto gerust een paar dagen kunt achterlaten. Ik vond het ook even spannend zo in een ander land, maar het was allemaal goed geregeld! Veel plezier!

Hoi Lisette,
Wij hebben het plan om in februari/ maart naar Mexico te gaan. We willen starten in Mexico stad en eindigen in Cancun. Dit in 3 weken. Wij zijn van plan om een auto te huren en zo van A naar B te gaan. De route kan overigens ook omgekeerd. Je schrijft dat Yucatan en Chiapas veilig zijn, maar geldt dit ook voor de route die ik beschrijf?
Andere optie is dan misschien een binnenlandse vlucht om mogelijke onveiligheid te omzeilen?

Groetjes Sieneke

Hoi Sieneke, wat gaaf dat je plannen hebt om naar Mexico te gaan! Ik heb zelf alleen ervaring met het schiereiland Yucatan, maar als ik de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken moet geloven is het reisadvies voor de regio’s die jij zult bezoeken hetzelfde als Yucatan. Wel is het zo dat Yucatan nou eenmaal wat toeristischer is, dus voor je eigen gevoel ook een tikkeltje veiliger. Voor alle regio’s geldt wel: reis na zonsondergang bij voorkeur niet over de weg, vooral niet in afgelegen gebieden. De meest veilige wegen zijn de tolwegen (‘cuota’). Drie weken is denk ik wel vrij krap om deze route te doen, zelf had ik alleen al 2 weken nodig voor Yucatan. Maar dat is natuurlijk persoonlijk! :) Heel veel plezier!

Hoi Lisette, Dank voor je antwoord en de bevestiging. Had zelf ook al op het reisadvies gekeken, maar omdat jij Mexico kent, dan ook fijn om van een ervaren Mexicoreiziger te horen :-)
Wij realiseren ons dat het krap is en als we echt in tijdnood komen kunnen we altijd nog een binnenlandse vlucht nemen van Cancun naar Mexico City. Als de afstand rond de 1300 km is, dan hebben wij daar al wel ervaring mee. Verder proberen wij eerlijk gezegd altijd het toerisme te ontwijken, maar ja, we zijn het zelf ook haha.
Groetjes Sieneke

Wij willen n auto huren in cancun en afzakken langs de kust naar belize heeft iemand daar ervaring mee

Hallo Herbert, wat een mooi plan! Wat wil je precies weten? Waar je rekening mee moet houden is dat je officieel niet zomaar met een huurauto de landsgrenzen over mag gaan. Huur je bijvoorbeeld via Sunnycars, dan kun je ze altijd een mail sturen zodat ze je kunnen helpen zodat je de juiste verzekeringen hebt om vanuit Mexico naar Belize te rijden. Heel veel plezier alvast!

Hi Lisette!

Wij gaan dit jaar naar Yucatan en willen daar graag een auto huren. Nu lees ik op verschillende sites dat je bij het huren van een auto als borg je rijbewijs en/of paspoort moet inleveren. Heb jij hier ervaring mee?

Alvast bedankt!

Groetjes Lieke

Ha Lieke,

Wat gek dat je dat gelezen hebt, want dat is namelijk nooit zo. Een rijbewijs heb je sowieso nodig als je in de auto zit, dus ik kan me niet voorstellen dat er bedrijven zijn die een rijbewijs vragen om achter te houden. Je paspoort heb je altijd nodig bij het inchecken in hotels, dus ook die is onmisbaar op reis. Het enige dat ze vragen is borg, wat ze reserveren op je creditcard, en dat is bijna overal ter wereld zo. Ik zou wel gewoon bij een Nederlandse aanbieder zoals Sunnycars (waar ik in het artikel over schrijf) boeken, dan weet je dat alles goed geregeld is.

Hallo

Wij gaan ook naar Mexico en willen ook een auto huren maar hebben nu al problemen. We hebben geboekt via Budget Car rental maar hebben nu pas ontdekt dat we verplicht een kredietkaart moeten hebben voor de waarborg en deze hebben we niet op onze naam. We vertrekken morgen al dus we hebben een beetje haast… Vragen ze bij Sunnycars een kredietkaart? Want normaal gezien moet je bij Sunnycars geen borg betalen als ik het goed begrijp…

Danku!

Ha Evi, vervelend dat je daar nu pas achter komt! Heb je de klantenservice al gebeld? Die kunnen jou vast het beste helpen!

Je hebt bij het huren van een auto bijna altijd een creditcard op naam nodig. Toch is het via Sunnycars bij sommige bestemmingen mogelijk om een ‘geen waarborg pakket’ te boeken. Dit kun je aanvinken in de opties. Ik weet niet of dit ook voor Mexico kan, maar ik heb zet zelf deze week nog geboekt voor Kreta. Heel veel succes!

Hi Lisette,

Wij gaan begin februari 2 weken naar Mexico en zullen daar ook een auto huren. Is het veilig om de huurauto een paar nachten te laten staan in Chiquilá als wij naar Isla Holbox gaan?

Groeten,
Nathalie

Hoi Nathalie, ja dat is zeker veilig, ik heb het zelf ook een aantal nachten gedaan. De parkeerplaatsen zijn beveiligd, want er lopen een aantal parkeerwachters rond! Je hoeft je dus geen zorgen te maken :) Heel veel plezier in Mexico!

Dank je wel, ook voor je snelle reactie.

Graag gedaan!

Toch nog een vraag. is er een speciaal parkeerterrein in Chiquilá of kunnen wij dara gewoon op de openbare weg parkeren?

Er zijn een aantal parkeerplaatsen/parkeerterreinen waar plek is voor genoeg auto’s. Langs de weg is dus niet nodig!

Hoi! Graag delen wij ook onze ervaringen. Wij hebben een auto geboekt via Tui Cars. Zij regelden heel snel een (gloednieuwe!!!) auto voor ons bij Europcar in Playa del Carmen. Deze hebben we een aantal dagen later weer ingeleverd in Merida bij het vliegveld. Hele fijne medewerkers die ook prima Engels spreken en heel relaxt met alles omgaan. We moesten wel een borg van 800usd reserveren op de creditcard voor eventuele schade, maar deze wordt achteraf weer van de reservering afgehaald. Wij zijn een keer door de politie aangehouden. Hij vroeg uit welk land we kwamen en toen mochten we weer doorrijden. Mijn algemene ervaring is dat het enorm helpt als je een woordje Spaans spreekt en verstaat. Anita spreekt Spaans en dan kom je echt een atapje dichterbij de Mexicaan :) Wij raden een auto huren via TuiCars absoluut aan. Waren een kleine 200 euro kwijt voor vier dagen.

Hoi, wij zouden graag in Valladolid een auto willen huren voor een paar dagen om langs alle bezienswaardigheden te kunnen. Echter is er nauwelijks iets te vinden online, heb jij evt tips? Het enige wat ik kan vinden is bike and car rental Azferz, maar kan nauwelijks recensies hierover vinden. Dus lastig! Graag hoor ik van jou of evt anderen die hier iets meer over weten :) Ik vertrek in november.

Hallo! Valladolid is best klein dus ik kan me voorstellen dat je daar geen autoverhuurbedrijf hebt. Ik weet natuurlijk niet wat jullie route precies is maar zou als ik jullie was dan gewoon in Cancun/Tulum/Playa Del Carmen een auto huren, vanuit daar naar Valladolid en hem in Merida weer inleveren. Of andersom. Je kunt deze ophaal- en afleverlocaties via Sunnycars eenvoudig aanvinken. Veel plezier alvast!

Thanks voor je reactie, het heeft ons verder geholpen! Like your blog :)
Toevallig al ervaring met alvorens bustickets boeken via de officiële ADO site of aldaar? Wij hebben in principe ons gehele reisschema uitgewerkt, dus kunnen nu al de tickets bestellen, maar vroeg mij af of er nog een prijsverschil tussen zit? Kun jij hier toevallig iets over zeggen?

Graag gedaan! Ik heb de hele reis per huurauto gedaan dus ik heb geen tips wat betreft de ADO bussen. Succes en veel plezier alvast!

Hoi Lisette,

Wij gaan in maart een rondreis in Yucatan doen. Wij gaan van Cancun als eerste naar Holbox. We komen rond 15.45 uur aan op Cancun airport. Is het dan aan te raden om direct met een huurauto naar Holbox te rijden, of zou het slimmer zijn om eerst te overnachten in Cancun? Ik lees dat je beter niet in het donker kan rijden, en dat gebeurt dan wellicht deels wel. Benieuwd hoe jij hier naar kijkt!

Groet Lisa

Hoi Lisa,

Wat tof dat je naar Yucatan gaat! Je hebt het over donker maar ik zou meer inzitten over de tijd. Ik weet niet echt hoe jij het je voor je ziet? Maar mij lijkt het erg krap. Als alles heel vlot gaat zit je om 17:00 uur in de auto (wat ook nog eens later kan zijn want je moet het vliegtuig nog uit, door de douane, bagage pakken, de auto ophalen, auto checken, etc) en dan moet je de hele rit nog maken. Het kan ook makkelijk later worden. Voordat je bij de ferry bent is het op z’n vroegst half 8, maar de route duurt vaak langer dan google maps aangeeft (file bijvoorbeeld) en daarbij kan het op de luchthaven ook nog langer duren. Je moet ook nog parkeren bij de ferry, kaartje kopen etc. Volgens mij varen er halverwege de avond al geen ferry’s meer, dus ik vraag me af of je uberhaupt een boot kan halen die avond.

Hoi Lisette,

ik heb een vraagje.
Wij wouden vanuit ons verblijf in Playa del Carmen ongeveer 2 dagen een auto gaan huren en dan Tulum zelf verkennen en ook naar de Chitzen Itza, en Valladolid, om zo naar verschillende plekjes/cenotes te rijden.
Is het mogelijk om dan telkens je auto te parkeren of is het niet handig om dit met de auto te doen?

Groetjes Marit

Hoi Marit,

Wat een heerlijk plan! Mijn voorkeur is lekker van plekje naar plekje gaan en dan overal een paar nachten slapen, maar mocht je de hele vakantie in Paya Del Carmen zitten, dan kan je inderdaad ook uitstapjes vanuit daar doen met de auto. Dan heb je lekker alle vrijheid. Overal is genoeg parkeerplek! Mijn tip is wel om heel vroeg naar Chitzen Itza te gaan, dus bijvoorbeeld meteen voor de deur staan als ze openen, want daarna wordt het ontzettend druk en warm.

Veel plezier alvast!

Leave a Comment