De magische tempels van Angkor Wat, Cambodja

  • Home
  • Azië
  • De magische tempels van Angkor Wat, Cambodja
bezienswaardigheden backpacken azie

Angkor Wat bezoeken Cambodja

Ga je naar Cambodja, dan mag je één ding absoluut niet overslaan: de wereldberoemde tempels van Angkor. Deze eeuwenoude Khmer-stad is niet alleen één van de hoogtepunten van het land, maar van heel Zuidoost-Azië! Hier lees je alles wat je moet weten als je Angkor wilt bezoeken.

Het hoogtepunt van Cambodja: de tempels van Angkor!

Het is misschien wel hét culturele hoogtepunt van Zuidoost-Azië: de tempels van Angkor. Angkor betekent ‘Heilige Stad’ in het Khmer en dat is ook precies wat Angkor is. Tussen de negende en de veertiende eeuw diende Angkor als hoofdstad van het Khmer-rijk. Op het hoogtepunt woonden er zo’n 1 miljoen mensen. Koningen lieten enorme tempels bouwen om zo hun goden te eren. In de 15e eeuw werd de stad verlaten, waardoor de natuur zijn vrije loop had en de tempels overwoekerd werden met jungle. Pas in de 20e eeuw is Angkor weer ontdekt door Henri Mouhot, een franse ontdekkingsreiziger. Deze ontdekking zorgde ervoor dat een groot deel van de bebossing verwijderd werd en tempels gerestaureerd konden worden.

Angkor en het bebosde gebied eromheen staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst en bestrijken een gebied van maar liefst 400 vierkante kilometer. Hiermee is Angkor het grootste tempelcomplex ter wereld! Geen wonder dus dat bijna iedere toerist onder de indruk is van deze magische plek.

Angkor: meer dan Angkor Wat alleen

Zie je een afbeelding van Angkor, dan is dit negen van de tien keer een afbeelding van Angkor Wat. Angkor Wat is de grootste en bekendste tempel van Angkor. De tempel zelfs het nationale symbool van Cambodja. Zo staat deze tempel o.a. op het geld en de vlag afgebeeld. Ja, Angkor Wat is prachtig, maar als je denkt Angkor gezien te hebben als je enkel Angkor Wat bezoekt, dan sla je de plank volledig mis.

De mooiste tempels van Angkor

Naast de tempel van Angkor Wat bevat Angkor honderden ruïnes. Een bekende is Angkor Thom. Dit was de hoofdstad van Angkor en is een ommuurd gedeelte waarbinnen je veel indrukwekkende ruïnes vindt. De bekendste tempel binnen Angkor Thom isBayon. Deze tempel staat bekend om de grote stenen gezichten. Bayon is wat mij betreft een van de mooiste tempels die ik in Azië gezien heb. Andere bekende ruines binnen Angkor Thom zijn Terrace of the Elephants en Baphuon.

Angkor Thom en BayonNaast Bayon is ook Ta Prohm was één van mijn favoriete tempels. Deze tempel, bekend van de film Tomb Raider, is nog steeds gedeeltelijk overwoekerd met grote wortels van bomen. Puur natuur, prachtig om te zien. Hetzelfde geldt voor de spectaculaire tempel Banteay Kdei.

Angkor tempels bezoeken tipsHet uitzicht vanaf de tempel Phnom Bakheng staat mij het meeste bij. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over andere tempels en de dichtbegroeide jungle. Het is erg populair om vanaf deze tempel de zonsondergang te bekijken.

Thommanon is een compacte, perfect bewaarde tempel. Een heus pareltje: fotogeniek, prachtige kleuren en opvallend rustig qua bezoekers.

mooiste tempels van AngkorAl met al: dit zijn slechts enkele tempels van alle ruïnes die ik bezocht heb.  Hier had ik drie dagen voor nodig en heb daarmee slechts een fractie van Angkor gezien. De tempel die ik graag nog had willen zien is Banteay Srei. Deze tempel ligt afgelegen, zo’n 25 kilometer vanaf Angkor Wat en Angkor Thom, maar is volgens velen de mooiste tempel van Angkor, mede vanwege de bijzondere ligging en de roze zandsteen waaruit de tempel bestaat.

Angkor Wat bezoeken: praktische tips

Angkor is zo populair dat er zelfs vanuit Bangkok georganiseerde tours naar deze hotspot aangeboden worden. Wil je niet met nog twintig anderen achter een gids aanhollen dan bezoek je Angkor gewoon op eigen houtje. Wat mij betreft is dit de beste optie: je hebt de meeste vrijheid, hoeft niet achter de meute aan te lopen en is het goedkoopst. Met deze praktische tips kan jouw bezoek aan de tempels van Angkor niet misgaan!

Waar ligt Angkor eigenlijk?

Angkor ligt ten noorden van de plaats Siem Reap in de gelijknamige provincie, in het noordwesten van Cambodja. Siem Reap is de populaire uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels van Angkor. Dit gezellige stadje is misschien wel de bekendste bestemming van Cambodja. Er hangt een levendige sfeer, het nachtleven is beregezellig en er zijn veel leuke restaurantshostels, guesthouses en luxere hotels. Angkor is vanuit hier prima te bereiken, de afstand ernaartoe is namelijk slechts 10 kilometer.

Wat kost een entreekaartje voor Angkor?

Entreekaartjes voor Angkor zijn voor Aziatische begrippen duur. Er zijn verschillende entreekaarten beschikbaar:

– Dagpas, deze kost 37,- US Dollar
– Drie-dagenpas, deze kost 62,- US Dollar en is één week geldig
– Zeven-dagenpas, deze kost 72,- US Dollar en is één maand geldig
Prijzen: oktober 2018.

De kaarten zijn bij de ingang van Angkor te verkrijgen.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Angkor?

Zelf verbleef ik 8 dagen in Siem Reap en maakte ik gebruik van de drie-dagenpas. Naar mijn mening is een dagpas echt te weinig. Het terrein is erg groot, je wandelt al snel fikse afstanden en daarnaast is het er vaak erg warm. Het is fijner om alles in een relaxt tempo te kunnen doen dus. In drie dagen heb ik erg veel gezien, maar nog lang niet alles. Toch zou ik zelf geen zeven-dagenpas nemen, voor mij persoonlijk wordt dat echt een tempel-overkill. Kan je geen genoeg van tempels krijgen, dan is het wel een goede optie. De zeven-dagenpas is namelijk slechts 10,- dollar duurder dan een drie-dagenpas.

Vervoer naar de tempels van Angkor

Angkor bezoeken kan op verschillende manieren. Lokale tuktuk-drivers bieden zich massaal aan als privéchauffeur. Ze brengen je naar Angkor, wachten op je terwijl jij tempels bezoekt en brengen je op het gewenste tijdstip weer thuis. Zelf koos ik ervoor om Angkor te bezoeken per huurfiets. Een iets minder comfortabele maar goedkopere en actievere optie! Veel hostels en shops bieden deze service aan. Let wel op dat de afstanden tussen de tempels van Angkor best groot zijn en dat de fiets dus niet de beste optie is als je slechts één dag de tijd hebt en je toch veel wilt zien.

De tempels van Angkor Cambodja

Meer over Cambodja lees je hier. Staat Angkor Wat bezoeken op je wensenlijstje? 

Lisette | Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie. Momenteel reis ik als digital nomad de wereld rond. Waar ik warm van word? Exotische culturen, ongerepte natuur, backpacken, road trips, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Leuk artikel! Goed idee om met de fiets te gaan. Kun je alles op je gemakje verkennen. Angkor staat op onze bucket list, lijkt me heel leuk om daar foto´s te maken! :)

Ja op de fiets heb je de meeste vrijheid en ervaar je het echt optimaal! Ik hoop dat je Angkor snel van je bucketlist kan schrappen! :)

Mooie post met prachtige foto’s! Angkor blijft voor mij ook een absoluut hoogtepunt. Mooier wordt het niet qua tempels!

Mee eens!!

Jaaaa, mooi hè? Ik vond het er magisch, heb er ook een blogpost over geschreven. Fijne plaatjes! :-)

Ik heb door diverse bezoeken al zo’n 7 dagen tussen de tempels gezworven en krijg er nooit genoeg van. Ik denk dat het voor mij niet alleen Angkor’s grootte is, maar ook omdat hier nog gewoon tussen de diverse tempels wordt geleefd.

Wauw. Mocht ik Cambodja nog een keer bezoeken dan ga ik zeker nog een keer!

Leuk artikel met fijne foto’s. Wij bezochten Angkor al weer heel wat jaartjes geleden (2006). Deze keer (2014) zijn we tijdens Cambodja reis niet weer naar Angkor gegaan, te bang dat het tegen zou vallen maar als ik je foto’s zo ziet is dat voor niet. Ik sluit me helemaal bij je aan dat een dagpas te weinig is. We hebben toen 2 dagen rond gefietst en een dagje met een tuk tuk naar onder andere Banteay Srei. Deze tempel is inderdaad heel fijn bewerkt. Van de minder bekende tempels vonden wij Ta Keo ook erg mooi. Die bomen bij Tha Prohm kan ik naar blijven kijken.

Ta Keo ken ik niet zo van naam, maar wellicht hebben we deze wel gewoon bezocht! Ik zal eens even googlen :)

Mooi en praktisch artikel! Cambodja staat hoog op mijn wish list. Mocht het zover zijn dan zal ik jouw tips nog eens bekijken.

Als je info nodig hebt kan ik het je altijd geven :)

Leuk om weer even met je mee te reizen. Ben er ook geweest, vond ook de overwoekering erg indrukwekkend!

Jaaa die bomen en grote wortels zijn echt heel bijzonder!

Jemig, wat een gave plaatjes. En dan al die positieve reacties. Ik vrees dat Combodja een stipnotering krijgt in mijn Azië wishlist.

Goedzo ;)

Staat op mijn lijstje voor volgend jaar, wanneer ik ga rondtrekken in Azië. Lijkt mij echt een magische plek!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.