De magische tempels van Angkor, Cambodja

  • Home
  • Azië
  • De magische tempels van Angkor, Cambodja
tempels van angkor wat bezoeken
angkor bezoeken tips

Ga je naar Cambodja, dan mag je één ding absoluut niet overslaan: de wereldberoemde tempels van Angkor. Deze eeuwenoude Khmer-stad is niet alleen één van de hoogtepunten van het land, maar van heel Zuidoost-Azië! Hier lees je alles wat je moet weten bij een bezoek aan hoofdtempel Angkor Wat en de vele andere tempels.

De tempels van Angkor: de mooiste tempels van Cambodja

Het is misschien wel hét culturele hoogtepunt van Zuidoost-Azië: de tempels van Angkor. De naam betekent ‘Heilige Stad’ in het Khmer en dat is ook precies wat Angkor is. Tussen de negende en de veertiende eeuw diende deze tempelstad namelijk als hoofdstad van het Khmer-rijk. Op het hoogtepunt woonden er zo’n 1 miljoen mensen! Koningen lieten enorme tempels bouwen om zo hun goden te eren. In de 15e eeuw werd de stad verlaten, waardoor de natuur zijn vrije loop had en de tempels overwoekerd werden met jungle. Pas in de 20e eeuw is Angkor herontdekt door Henri Mouhot, een Franse ontdekkingsreiziger. Deze ontdekking zorgde ervoor dat een groot deel van de bebossing verwijderd werd en tempels gerestaureerd konden worden.

Het gehele tempelcomplex en het bebosde gebied eromheen staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst en bestrijken een gebied van maar liefst 400 vierkante kilometer. Hiermee is Angkor het grootste tempelcomplex ter wereld! Geen wonder dus dat bijna iedere toerist onder de indruk is van deze magische plek. Per jaar komen er zo’n 2,5 miljoen bezoekers en dat wordt alsmaar meer.

Angkor Wat: het symbool van Cambodja

Zie je een afbeelding van Angkor, dan is dit negen van de tien keer een afbeelding van Angkor Wat. De tempel zelfs het nationale symbool van Cambodja. Zo staat deze tempel onder andere op Cambodjaanse geldbiljetten en de Cambodjaanse vlag afgebeeld. Angkor Wat betekent letterlijk ‘hoofdtempel’ en is de grootste en bekendste tempel van heel Cambodja. Tot op de dag van vandaag is deze indrukwekkende tempel het grootste religieuze monument ter wereld. Bezoek deze tempel dan het liefst zo vroeg of laat mogelijk, om de massa te vermijden.

cambodja tempelcomplex

De andere tempels van Angkor

Angkor Wat is een fantastische tempel, maar als je denkt Angkor gezien te hebben als je enkel Angkor Wat bezoekt, dan sla je de plank volledig mis. Naast deze tempel zijn er namelijk nog honderden andere prachtige tempelruïnes te vinden. Dit zijn de vijf van de mooiste tempels van Angkor.

1. Angkor Thom en Bayon

Eén van de bekendste bezienswaardigheden is Angkor Thom. Angkor Thom is een ommuurde stad binnen Angkor, en was in het verleden het centrum van deze eeuwenoude stad. Binnen de muren van Angkor Thom vind je onder andere de populaire tempel Bayon. Deze tempel staat bekend om de indrukwekkende stenen gezichten. Andere bekende ruines binnen de stadsmuren zijn Terrace of the Elephants en Baphuon.

angkor wat bezoeken

2. Ta Prohm

Naast Bayon is ook Ta Prohm één van de mooiste tempels van Angkor. Deze tempel, gebouwd in de Bayon stijl, was het decor van de actiefilm Tomb Raider, met Angelina Jolie in de hoofdrol. De tempel heeft een mysterieuze sfeer vanwege de overwoekering van grote boomwortels. Dit bij elkaar maakt dat Ta Prohm één van de drukst bezochte tempels van Cambodja is.

angkor wat cambodja

3. Banteay Kdei

Ook de kleinere tempel Banteay Kdei is inmiddels helemaal één met de natuur. De tempel is gebouwd in de Bayon stijl. Bantaey Kdei betekent in het Khmer ‘citadel der kamers’, maar staat ook bekend als citadel der monnikken. De tempel is behoorlijk in verval en wordt al jaren gerestaureerd. Toch is het een indrukwekkend complex en dat zeker tot de mooiste tempels van Angkor gerekend mag worden!

mooiste tempels van angkor

4. Phnom Bakheng

Een tempel met een fantastisch uitzicht over het tempelgebied is Phnom Bakheng. Deze tempel heeft de vorm van een tempelberg. Vanaf boven kijk je ver uit over andere tempels en de dichtbegroeide jungle van Siem Reap. Het is erg populair om vanaf deze tempel de zonsondergang of zonsopkomst te bekijken. Bezoek je de tempel overdag, dan zal het een stuk rustiger zijn.

angkor wat mooiste uitzicht

5. Thommanon

Een onbekendere maar beeldschone tempel van Angkor is tempel Thommanon. De tempel is opgedragen aan de goden Shiva en Vishnu. Thommanon is goed bewaard gebleven, waardoor de vele sierlijke details nog steeds goed te zien zijn. Omdat Thommanon vrij onbekend is, wordt de tempel veel minder druk bezocht dan bijvoorbeeld Angkor Wat en Bayon. Dit doet de sfeer en de beleving absoluut ten goede!

onbekende tempels angkor

Angkor Wat bezoeken: praktische tips

Angkor is zo populair dat er zelfs vanuit Bangkok georganiseerde tours naar deze hotspot aangeboden worden. Wil je niet met nog twintig anderen achter een gids aanhollen, dan bezoek je Angkor Wat en de overige tempels gewoon op eigen houtje. Wat mij betreft is dit de beste optie: je hebt de meeste vrijheid, hoeft niet achter de meute aan te lopen en is het goedkoopst. Met deze praktische tips kan jouw bezoek niet misgaan!

Lees ook: ‘dit zijn 25 niet te missen hoogtepunten van Zuidoost-Azië

Waar ligt Angkor eigenlijk?

Angkor ligt ten noorden van de plaats Siem Reap in de gelijknamige provincie, in het noordwesten van Cambodja. Siem Reap is de populaire uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels. Dit gezellige stadje is misschien wel de bekendste bestemming van Cambodja. Er hangt een levendige sfeer, het nachtleven is beregezellig en er zijn veel leuke restaurantshostels, guesthouses en luxere hotels. Het tempelcomplex is vanuit hier prima te bereiken, de afstand ernaartoe is namelijk slechts 7,5 kilometer.

Wat kost een entreekaartje voor Angkor?

Entreekaartjes zijn bij de ingang te verkrijgen. De tickets zijn voor Aziatische begrippen duur, maar een bezoek aan Angkor is de prijs dubbel en dwars waard. Er zijn verschillende entreekaarten beschikbaar, afhankelijk van het aantal dagen dat je wilt gaan. Kinderen onder de twaalf jaar krijgen gratis entree. Dit zijn de verschillende opties (prijzen mei 2020):

  • Dagpas, deze kost 37,- US Dollar
  • Drie-dagenpas, deze kost 62,- US Dollar en is tien dagen geldig
  • Zeven-dagenpas, deze kost 72,- US Dollar en is één maand geldig

Bekijk voor alle actuele prijzen de officiële website van Angkor.

tempels cambodja seam reap
mooiste tempels cambodja

Hoeveel dagen heb je nodig?

Angkor is gigantisch en het is daarom onmogelijk om alles in één dag te zien. Daarnaast zijn de afstanden groot en is een bezoek aan het hele complex vanwege de hitte snel vermoeiend.

Wil je de hoogtepunten en mooiste tempels van Angkor in een normaal tempo bekijken, dan is een drie dagen pas absoluut aan te raden. Zo zie je niet alleen de bekendste tempels, maar ook de kleinere, verscholen tempels. De pas is in 10 dagen te gebruiken, dus je kunt gemakkelijk een rustdag plannen. Voor de meeste mensen is drie dagen voldoende. Ben je echt een tempelfreak dan is de zeven dagen pas een goede optie. Deze pas is slechts 10,- dollar duurder dan een drie dagen pas en is een maand lang geldig.

Vervoer naar de tempels van Angkor: tuktuk of fiets?

Angkor bezoeken kan op verschillende manieren. Lokale tuktuk-drivers bieden zich massaal aan als privéchauffeur. Ze brengen je naar de verschillende tempels, wachten op je terwijl jij tempels bezoekt en brengen je op het gewenste tijdstip weer thuis. Dit is een populaire manier om Angkor Wat en de andere tempels te bezoeken. Spreek van te voren met de chauffeur af welke tempels je wilt bezoeken. Onthoud ook goed hoe jouw tuktuk en chauffeur eruit ziet, want hij zal niet de enige zijn langs de weg staat te wachten. Hoe goed je ook bent in gezichten herkennen: dat kan in Cambodja nogal knap lastig zijn.

Je kunt de tempels natuurlijk ook zelf per fiets bezoeken. Het is zo’n half uur fietsen vanuit het centrum van Siem Reap. Per fiets ben je wel meer meer tijd kwijt dan per tuktuk, maar hebt wel alle vrijheid en je bent ook nog eens actief bezig. Bij veel hostels en shops in Siem Reap is het mogelijk een fiets te huren. Let wel op dat de afstanden tussen de tempels van Angkor best groot zijn en dat de fiets dus niet de beste optie is als je slechts één dag de tijd hebt en je toch veel wilt zien.

Kledingvoorschriften

Angkor is een religieus complex en daar horen kledingvoorschriften bij, al zijn deze tegenwoordig niet meer verplicht. Je kunt dus gewoon een korte broek en tanktop aan. Het wordt natuurlijk wel gewaardeerd als je als vrouw zijnde je knieën en schouders bedekt. Maak dus voor jezelf de keuze.

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Leuk artikel! Goed idee om met de fiets te gaan. Kun je alles op je gemakje verkennen. Angkor staat op onze bucket list, lijkt me heel leuk om daar foto´s te maken! :)

Ja op de fiets heb je de meeste vrijheid en ervaar je het echt optimaal! Ik hoop dat je Angkor snel van je bucketlist kan schrappen! :)

Mooie post met prachtige foto’s! Angkor blijft voor mij ook een absoluut hoogtepunt. Mooier wordt het niet qua tempels!

Mee eens!!

Jaaaa, mooi hè? Ik vond het er magisch, heb er ook een blogpost over geschreven. Fijne plaatjes! :-)

Ik heb door diverse bezoeken al zo’n 7 dagen tussen de tempels gezworven en krijg er nooit genoeg van. Ik denk dat het voor mij niet alleen Angkor’s grootte is, maar ook omdat hier nog gewoon tussen de diverse tempels wordt geleefd.

Wauw. Mocht ik Cambodja nog een keer bezoeken dan ga ik zeker nog een keer!

Leuk artikel met fijne foto’s. Wij bezochten Angkor al weer heel wat jaartjes geleden (2006). Deze keer (2014) zijn we tijdens Cambodja reis niet weer naar Angkor gegaan, te bang dat het tegen zou vallen maar als ik je foto’s zo ziet is dat voor niet. Ik sluit me helemaal bij je aan dat een dagpas te weinig is. We hebben toen 2 dagen rond gefietst en een dagje met een tuk tuk naar onder andere Banteay Srei. Deze tempel is inderdaad heel fijn bewerkt. Van de minder bekende tempels vonden wij Ta Keo ook erg mooi. Die bomen bij Tha Prohm kan ik naar blijven kijken.

Ta Keo ken ik niet zo van naam, maar wellicht hebben we deze wel gewoon bezocht! Ik zal eens even googlen :)

Mooi en praktisch artikel! Cambodja staat hoog op mijn wish list. Mocht het zover zijn dan zal ik jouw tips nog eens bekijken.

Als je info nodig hebt kan ik het je altijd geven :)

Leuk om weer even met je mee te reizen. Ben er ook geweest, vond ook de overwoekering erg indrukwekkend!

Jaaa die bomen en grote wortels zijn echt heel bijzonder!

Jemig, wat een gave plaatjes. En dan al die positieve reacties. Ik vrees dat Combodja een stipnotering krijgt in mijn Azië wishlist.

Goedzo ;)

Staat op mijn lijstje voor volgend jaar, wanneer ik ga rondtrekken in Azië. Lijkt mij echt een magische plek!

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!