TERUGBLIK: skiën voor beginners in Les Menuires

  • Home
  • Europa
  • TERUGBLIK: skiën voor beginners in Les Menuires
les menuires frankrijk

skiën in Les Menuires

In mijn negenentwintig jaar op deze aardbol stond ik tot voor kort een schamele 15 uur op de latten.  Wintersport zit dus zeker niet in mijn bloed en besneeuwde Alpen had ik in mijn leven nog nooit gezien. Toch was ik er enorm benieuwd naar; met de wind in de haren naar beneden racen terwijl je omringd wordt door een wit sprookjeslandschap. De hele dag actief zijn in de sneeuw en daarna opwarmen in een kneuterige alpenhut. Klinkt als muziek in de oren! Dus bond ik de latten onder, tijdens een skitrip in het Franse Les Menuires.

Voor het eerst skiën in Les Menuires

Les Menuires is onderdeel van de regio Les Trois Vallées. Dit is met ruim 600 kilometer aan pistes het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Les Menuires beschikt zelf over 86 pistes met een totale lengte van 160 kilometer, waarvan 12 groene en 43 blauwe. Ideaal voor beginners zoals ik. Bij aankomst staat mijn zongebruinde skileraar te popelen om zijn kersverse klasje om te toveren tot profs. Daar gaan we! Na wat gestuntel en tips op de oefenpiste mogen we al redelijk snel de berg op. En dat is voor een natuurliefhebber als ik één groot feest. Dat ik het grootste deel van de tijd vastgehouden word door de leraar en minimaal tien keer onderuit ga kan me niets schelen: Les Menuires is een plaatje, de spierwitte bergen zijn oogverblindend en skiën in de Franse Alpen is in een woord geweldig!

Skiën maakt hongerig

Drie dagen lang, drie uur skiles gaat je niet in de koude kleren zitten. Vroeg opstaan, spieren gebruiken waarvan je niet wist dat je ze had en constant proberen niet te vallen zijn nou eenmaal zaken die energie vreten. Helemaal niet erg, want dat is voor mij een vrijbrief om uitgebreid te eten. En dat kan in Les Menuires als de beste. Man, wat heb ik genoten van de lokale keuken. Flamkuchen in een alpenhut met verpletterend uitzicht op de besneeuwde bergtoppen, kaasfondue in een Mongoolse Yurt en nog meer kaas tijdens een traditioneel raclette-diner. En natuurlijk mierzoete crêpes na, want we zijn nog altijd in Frankrijk.

Les Menuires: meer dan skiën alleen

De dagen bestonden echter niet alleen uit sleep, ski, eat, repeat. In Les Menuires kan ook prima geshopt worden. Ik ben vooral fan van de zaakjes waar lokale lekkernijen worden verkocht, zoals honing, ham, wijnen, zoete lekkernijen en Franse kaas. Of ga een potje sleeën, als je geen genoeg kunt krijgen van de sneeuw. Maar het allerfijnste van wintersport zijn de wellnessmogelijkheden, waar ik natuurlijk volop gebruik van heb gemaakt. Na een uitgebreide oliemassage én een bubbelsessie in de jacuzzi voelde ik mij als een godin in Frankrijk.

Skiën in Les Menuires in beeld

Het moge duidelijk zijn: sinds Les Menuires heb ook ík het wintersportvirus te pakken. Meer lezen over Les Menuires en Frankrijk kan hier. Voor nu een fotoverslag!

Mont Vallon Hotel Les Menuires
Het begint meteen goed: ik check in bij dit mooie hotel in de bergen van Les Menuires. Hotel Mont Vallon is direct vanaf de piste te bereiken dus je skiet letterlijk de deur uit.


Na het huren van ons materiaal nemen we de lift, om wat technieken te leren op de oefenpiste. Ervaring had ik nauwelijks: ik was wel eens een dagje gaan skiën in Winterberg, maar recht van de berg af zonder te weten hoe je remt of stuurt mag je geen skiën noemen. Skiles was dus geen overbodige luxe.

les menuires frankrijk
Ik dacht altijd dat je tijdens skiles in het dal blijft en driehonderd keer dezelfde oefenpiste af zou gaan, maar niets is minder waar. Binnen no time neemt de skileraar ons mee de berg op, voor een échte afdaling. En daar boven is het uitzicht natuurlijk verbluffend. Bij helder weer kan je hier de Mont Blanc zien!

skien voor beginners frankrijk
Winter wonderland!

Chalet Des Neiges Les Menures
Na de les is het lunchtijd, en waar kan je beter lunchen dan bij een hut met uitzicht op de Franse bergen?

Les Yourtes Des Belleville
Het eten in Les Menuires bevalt me goed. Er zijn erg veel leuke restaurants waar je heerlijk kunt dineren. Mijn favoriet: kaasfondue in een Mongoolse Yurt bij Les Yourtes Des Belleville. Kneuteriger kan bijna niet.

Hotel in Les Menuires
Waking up with a view! En spierpijn.

skiles in les menuires
Je snapt dat het totaal geen straf is om dit drie dagen lang als uitzicht te hebben.

skien les menuiresDie witte massa achter me is geen sneeuw, maar een wolkendek. Hoe tof!

winkels les menuiresIn Les Menuires heb je diverse winkeltjes waar ze producten uit de regio verkopen. Dit is Génépi, een likeur gemaakt van alpenkruiden.

winkelen les menuires
De regio staat bekend om de diverse Franse kazen dus je kunt niet naar huis gaan zonder deze geproefd te hebben.

sleeën Les Menuires
Geen zin om skiën maar kan je tóch geen afscheid nemen van de sneeuw? Sleeën in Les Menuires is ook een gave belevenis. Dit kan bij sleebaan Roc ’n BOB.

Hotel Mont Vallon Les Menuires
Niet alleen de massages zijn super goed, maar het eten in Hotel Mont Vallon is ook dik in orde. Handig als je geen zin hebt om ’s avonds nog de deur uit te moeten.

skien frankrijk
Geluksmomentje: na drie dagen les kan ik zonder hulp de groene en blauwe piste af!

skigebied les 3 vallees
Handjes omhoog als je Les Menuires net zo geslaagd vind als ik!

Meer informatie over Les Menuires vind je op de officiële website. Wat is jouw favoriete wintersportbestemming?

Lisette | Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie. Momenteel reis ik als digital nomad de wereld rond. Waar ik warm van word? Exotische culturen, ongerepte natuur, backpacken, road trips, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.