Goedkoop backpacken: Besparen tijdens het reizen doe je zo!

  • Home
  • Backpacken
  • Goedkoop backpacken: Besparen tijdens het reizen doe je zo!
chickenbus nicaragua
geld besparen op reis

Backpackers zijn meesters in het besparen van geld tijdens hun reis, maar toch wordt gemak en comfort steeds belangrijker. Backpacken is uit, ‘flashpacken’ of ‘glampacken’ is in. Heb je weinig geld te besteden en wil je goedkoop backpacken en een geweldige reis kunnen maken voor een klein budget? Met deze handige tips en tricks voor besparen tijdens je reis lopen de kosten van jouw wereldreis niet uit de hand!

1. Reis langzaam

Hoe langer je op één plek blijft, hoe lager je dagbudget zal zijn. Mijn eerste tip luidt dus: reis langzaam! Welke reden zit hier achter? Ten eerste kost het altijd geld om jezelf te verplaatsen met bus, trein, vliegtuig of noem het maar op. Hoe meer verplaatsingen in een bepaalde tijd, hoe hoger je gemiddelde dagbesteding is. Ten tweede zorgt een langer verblijf ervoor dat je je geplande activiteiten en excursies over meer dagen kan verspreiden, waardoor de uitgaven die je daaraan besteed ook over meer dagen verspreid. Je dagen zijn minder volgepland en een gemiddeld dagbudget is dus stukken lager. Heb je veel tijd, dan zal je ook sneller een goedkope nachttrein nemen dan een snelle, maar prijzige vlucht. Al met al is langzaam reizen dus key voor goedkoop backpacken. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon veel leuker, dus win-win!

2. Go local: eten en drinken

Heel fijn hoor dat dat de avocado toasts en hippe smoothie bowls over de hele wereld in opkomst zijn, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Wil je geld besparen tijdens het backpacken, dan kan je beter kiezen voor de lokale keuken. En kies dan niet de fancy restaurants, maar de eenvoudige, kleine restaurantjes en straatstalletjes met plastic tuinstoelen en een wc-rol op tafel als servet. Vaak zul je je verbazen over hoe lekker het eten hier is, want eerlijk is eerlijk: de locals zijn nou eenmaal het beste in het bereiden van hun lokale keuken! Zelf boodschappen doen en koken is natuurlijk ook een erg goedkope optie. In veel hostels vind je tegenwoordig een gemeenschappelijke keuken, al is zelf koken in veel budgetlanden niet persé de goedkoopste optie.

goedkoop backpacken azie

3. Go local: vervoer

Tijdens je reis heb je vaak de keuze uit verschillende soorten vervoer, met allen een verschillend prijskaartje:  In veel backpacklanden kun je gemakkelijk van a naar b door middel van luxere toeristenbussen en minivans. Ook binnenlandse vluchten worden steeds populairder. Tickets voor dit soort ’toeristenvervoer’ worden veelvuldig aangeboden door hostels en tourbureaus. Het lokale, openbare vervoer is in de meeste gevallen echter een stuk goedkoper en dus dé manier om de kosten laag te houden! Let echter wel even op de reisduur, veiligheid, comfort en prijs: gun jezelf af en toe wat meer luxe om gevaarlijke of urenlange busreizen wat aangenamer te maken.

Reizen met het lokale vervoer is vaak een geweldige ervaring, maar ietwat oncomfortabel. Lees hier hoe je je busreis wat aangenamer kunt maken.

besparen tijdens backpacken tips

4. Goedkoop overnachten tijdens het backpacken

Ben je echt een diehard backpacker en moneysaver, kies dan voor kamperen, couchsurfen of slapen in een hangmat. Voor degenen die gewoon in een hostel, hotel of guesthouse willen verblijven geef ik de tip mee om een accommodatie te kiezen die gerund wordt door locals. Kleine guesthouses, bij de eigenaar aan huis en geen grote hotelketens dus! De ultieme tip om geld te besparen op je accommodatie is om deze op de bonnefooi te zoeken, en niet van te voren te boeken. Dit scheelt gemakkelijk zo’n 30% tot 40% van de prijs. Kijk altijd verder dan de accommodaties die genoemd zijn in Lonely Planet of op sites zoals Booking.com en Airbnb. Er zijn meer dan genoeg goede adresjes zonder vermelding op een boekingssite. Een andere goedkope en gave manier van overnachten is een homestay; kijk vóór of tijdens je reis naar de mogelijkheden.

afdingen tijdens backpacken

5. Hoe meer zielen hoe meer vreugd

Samen reizen is altijd leuker, maar ook goedkoper. In Zuidoost-Azië bijvoorbeeld is een tweepersoonskamer in verhouding veel goedkoper dan een eenpersoonskamer, maar ook goedkoper dan twee losse dormbedden! Als je geen reismaatje hebt, probeer die dan te vinden. In Midden-Amerika heb ik ervaren dat activiteiten zoals snorkelen of jungletochten niet per persoon, maar per groep gerekend worden. Het is dus fijn om even rond te vragen of er iemand is die dezelfde plannen heeft als jij. Ook kostenbesparend: het delen van een taxi of tuktuk.

klein budget backpacken tips

6.  Goedkoop backpacken? Afdingen en vergelijken is een must

Vergelijk, vergelijk, vergelijk! Tourtjes, restaurants, flessen water, hostels. Kijk in de supermarkt iets verder dan je neus lang is, loop een blokje om voor een goedkopere Thaise curry en ga drie verschillende hostels af in plaats de eerste de beste te kiezen. Verzamel informatie in bij tourbureau A en vraag bij buurman B of hij de tour voor een paar euro goedkoper kan aanbieden. Ook afdingen kan vele euro’s besparen. Afdingen is niet gebruikelijk in alle landen, maar vooral in Azië, Midden-Amerika en Zuid-Amerika is het aan de orde van de dag. Vooral op toeristische bestemmingen is afdingen iets wat er gewoon bijhoort en wat locals ook incalculeren. Doe het niet alleen op souvenirs maar ook op eten en drinken dat op lokale markten gekocht wordt, op taxiritjes en op een accommodatie die je op de bonnefooi bezoekt. De meeste centen verdien je echter door het afdingen op tours en excursies.

tips voor goedkoop backpacken

Goedkoop backpacken: deze tips maken je reis ook nog eens extra leuk!

Met deze tips voor goedkoop backpacken kan het niet anders dan dat optimaal van je budget gebruik maakt. Fijne bijkomstigheid: veel van deze manieren van reizen zijn ook nog eens super leuk! Ik vind het geweldig bij een lokaal eettentje te eten of in een gammele bus te zitten. Zo ervaar je het land op zijn best! En langzaam reizen is sowieso mijn nummer één regel tijdens het backpacken: wil niet te veel in te weinig tijd, sta af en toe stil, neem alles in je op en GENIET!

Tip: Benieuwd naar wat ik in Zuidoost-Azië heb uitgegeven? Lees dan het artikel ‘Wat kost een half jaar backpacken in Zuidoost-Azië?’

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Fijn al die tips zo op een rijtje :) Lijkt me een heerlijke manier van reizen!

Fijn dat je er wat aan hebt! Zelf al eens backpackend door een land gereisd of ooit nog van plan?

Leuke post! Heb je ook ervaring met liften, of niet? Dat lijkt me ook gaaf namelijk, maar dan moet je wel de tijd en het lef hebben natuurlijk.

Hoi Rosanne! Bedankt! Ik heb wel eens gelift in Thailand, Laos, Borneo, Maleisië en Nicaragua, maar dat waren enkel kleine stukjes (hooguit een paar minuten/een paar kilometer) en in ieder geval met één of meer personen. Ik wil liften niet promoten, maar ik heb het gevoel dat je wel aan kunt voelen waar en wanneer liften een optie zou kunnen zijn.

Het lijkt me heel gaaf om een keer lange afstanden te liften, bijvoorbeeld van Nederland naar Portugal!

Handige tips zeg! Echt backpacken heb ik nog nooit gedaan, dus aan je tips heb ik zeker iets :)

Fijn dat je er wat aan hebt! Ben je van plan om een keer te gaan backpacken?

[…] dat we uiteindelijk ons ticket konden omboeken en een maand langer konden blijven. In het artikel ‘Besparen tijdens het backpacken doe je zó’ geef ik zes handige tips om backpacken een stukje goedkoper te maken. Dit artikel geeft ook een […]

Grappig. Ik ben wat ouder en heb opgeteld al de nodige jaren gebackpackt. Wat je hier zegt is waar, maar voor mij gewoon normaal. Ik kijk altijd met verbazing naar mensen die pizza gaan eten in India, uberhaupt waar dan ook naar McDonalds gaan, hotels allemaal tevoren vastleggen en met georganiseerd toeristenvervoer reizen (al doe ik dat wel eens als het uitkomt). Zo beleef je een land niet en blijf je in je eigen cocon.

Voor mij is dit ook erg normaal, maar dat geldt niet voor iedereen! Ik vind mijn reis ook vele malen leuker als ik van A naar B ga met oude bussen zonder airco, op de stoeprand mijn lokale gerechtje opeet en ik in een inieminie bamboehutje slaap. Toch denk ik dat dit artikel handig is voor beginnende backpackers, aangezien ik genoeg mensen ken die denken dat hostels guur en smoezelig zijn en het eng vinden om met lokaal vervoer te reizen. Ik hoop zo dat hun horizon een beetje breder wordt!

Hoi!
Bedankt voor je tips, heb net je site ontdekt. Erg handig en leuk en herkenbaar. Ik ga eind volgende maand voor een aantal maanden naar Azië :)
Ik ga nog even verder neuzen X

Graag gedaan Judith! Leuk dat je m’n blog ondekt hebt! Ik zal nog veel meer artikelen over AziË schrijven dus hou de site in de gaten ;)
Heel veel plezier alvast in Azië!

Hoi Lisette,

ik had een vraagje! Mij kost het meestal de grootste moeite om een reis bij mekaar gespaard te krijgen, ik zit nl met mijn dagdagelijkse kosten (huur,rekeningen,…) en hoewel ik niet al te royaal uitgeef duurt het toch altijd een tijdje alvorens ik weer een reis bij mekaar heb gesprokkeld (en het is nu niet dat ik aan een minimumloon werk :-))
Toen ik thuiswoonde was dat allemaal geen probleem maar nu mis ik het toch (als ik mezelf af en toe een citytrip cadeau doe hapt dat natuurlijk weer in mijn budget voor een “grotere” reis).
Heb je hier misschien nog wat handige tips?

Hoi Lisette,
Bedankt voor je goede tips! Je noemt verblijf zoeken buiten hostelworld enz. Heb je tips waar ik dat soort kleinere en goedkoperen verblijfsadressen wel kan vinden? Of vraag je gewoon rond op straat? Ik wil binnenkort naar z.o. Azië gaan met mijn vriend. Groetjes Sara

Ja, Zuidoost-Azie is zó ontwikkeld, je vind op elke straathoek hostels of je wordt bij het uitstappen uit de trein/bus al belaagd door tientallen hosteleigenaren met een folder. Vaak liep ik gewoon naar het centrum van een dorp/stadje, want daar zijn de meeste hostels te vinden. Van te voren boeken is niet nodig en al dat gezoek is zonde van je tijd. Heel veel plezier alvast!

Leave a Comment